Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHSHE:2002:AF2177

Instantie
Gerechtshof 's-Hertogenbosch
Datum uitspraak
05-12-2002
Datum publicatie
19-12-2002
Zaaknummer
20.000633.02
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Weigeren groep carnavalsvierders door uitbater café zijn geen beveiligingswerkzaamheden: vrijspraak

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

parketnummer : 20.000633.02

uitspraakdatum : 5 december 2002

tegenspraak;

GERECHTSHOF TE 's-HERTOGENBOSCH

economische kamer

A R R E S T

gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de economische politierechter in de arrondissementsrechtbank te 's-Hertogenbosch van 18 januari 2002 in de strafzaak onder parketnummer 01/070659/01 tegen:

[verdachte],

gevestigd te [adres].

Het hoger beroep

De verdachte heeft tijdig tegen genoemd vonnis hoger beroep ingesteld.

Het onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg en de terechtzitting in hoger beroep.

Het hof heeft kennis genomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen van de zijde van de verdachte naar voren is gebracht.

Het vonnis waarvan beroep

Het beroepen vonnis zal worden vernietigd omdat het hof zich niet kan verenigen met de bewezenverklaring door de eerste rechter.

De telastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:

zij op of omstreeks 26 februari 2001 te 's-Hertogenbosch zonder vergunning van de Minister van Justitie door de instandhouding van een beveiligingsorganisatie beveiligingswerkzaamheden heeft verricht en/of heeft aangeboden;

De redengeving

Het hof acht niet wettig en overtuigend bewezen hetgeen aan de verdachte als bovenvermeld is ten laste gelegd, zodat de verdachte daarvan moet worden vrijgesproken.

Naar het oordeel van het hof kan op grond van de in het proces-verbaal gerelateerde enkele observatie, waarvan de duur niet is vermeld, niet worden vastgesteld, dat verdachte beveiligingswerkzaamheden verrichtte en evenmin dat zij daartoe een beveiligingsorganisatie in stand hield.

Een vennoot van verdachte heeft, naar hij onweerlegd heeft verklaard, toen een groep carnavalvierders zijn -kleine- café binnen wilde gaan, deze tegengehouden teneinde anderen de gelegenheid te geven om naar buiten te gaan.

Zulks behoort, naar het oordeel van het hof, tot de normale zorg van de uitbater van een dergelijk etablissement en het zou van overspanning van de reikwijdte van de Wet blijkgeven deze incidentele regulering van de bezoekersstroom daaronder te willen brengen.

Voorts is in het geheel niet gebleken dat verdachte een organisatie in stand hield, die gericht was op het verrichten van beveiligingswerkzaamheden; van enige gestructureerde of geinstitutionaliseerde organisatie op dat gebied is tijdens het onderzoek ter terechtzitting niet gebleken.

B E S L I S S I N G:

Het hof:

Vernietigt het beroepen vonnis en doet opnieuw recht:

Verklaart niet bewezen dat de verdachte het als voormeld ten laste gelegde heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij.

vrijspraak

Dit arrest is gewezen door Mr. Huurman-van Asten, als voorzitter

Mrs. de Lange en Fibbe, als raadsheren

in tegenwoordigheid van Dhr. De Bruijn, als griffier.

Het is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van 5 december 2002.

Mr. Fibbe is buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.-

U I T D R A A I G E G E V E N S 1e A A N L E G

zaaknr.: 11

tijd : 14.30

rolnummer: 20.000633.02

verdachte:

[verdachte],

gevestigd te [adres],

Is bij vonnis van de economische politierechter in de arrondissementsrechtbank te 's-Hertogenbosch van 18 januari 2002 ter zake van:

"Overtreding van een voorschrift gesteld bij artikel 2, eerste lid, van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus, begaan door een rechtspersoon",

veroordeeld tot:

zevenhonderdvijftig Euro boete, met vrijspraak van hetgeen meer of anders is tenlastegelegd dan bewezen is verkalard;