Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHSGR:2012:BX6850

Instantie
Gerechtshof 's-Gravenhage
Datum uitspraak
10-08-2012
Datum publicatie
07-09-2012
Zaaknummer
22-004861-11
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Het Hof verklaart niet bewezen dat de verdachte diefstal heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Rolnummer: 22-004861-11

Parketnummers: 09-758031-11 en 09-920396-09 (TUL)

Datum uitspraak: 10 augustus 2012

VERSTEK

Gerechtshof te 's-Gravenhage

meervoudige kamer voor strafzaken

Arrest

gewezen op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank 's-Gravenhage van 11 oktober 2011 en de van dat vonnis deel uitmakende beslissing op de vordering tot tenuitvoerlegging in de strafzaak tegen de verdachte:

[verdachte],

geboren te [geboorteplaats] op [geboortejaar] 1991,

[adres].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg en het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep van dit hof van 10 augustus 2012.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal.

De advocaat-generaal heeft ter terechtzitting in hoger beroep gevorderd dat de niet ter terechtzitting in hoger beroep verschenen veroordeelde ondanks het ontbreken van grieven, toch ontvankelijk zal worden verklaard in zijn hoger beroep en zal worden vrijgesproken van het ten laste gelegde.

Procesgang

In eerste aanleg is de verdachte ter zake van het ten laste gelegde veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van drie maanden. Voorts is de vordering tot tenuitvoerlegging gelast van de voorwaardelijk opgelegde straf onder parketnummer 09-920396-09.

Namens de verdachte is tegen het vonnis hoger beroep ingesteld.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:

hij op of omstreeks 28 april 2011 te 's-Gravenhage tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, met het oogmerk van wederrechtelijke toeƫigening in/uit een kelderbox van appartementencomplex Calandria (gelegen aan de Lobattostraat) heeft weggenomen een (heren)fiets (merk Union), in elk geval enig goed, geheel of ten dele toebehorende aan [benadeelde partij 1] en/of [benadeelde partij 2], in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte en/of zijn mededader(s), zulks na zich de toegang tot de plaats van het misdrijf te hebben verschaft en/of de/het weg te nemen goed(eren) onder zijn/hun bereik te hebben gebracht door zich naar dat appartementencomplex te begeven en/of (vervolgens) zich de toegang tot dat appartementencomplex te verschaffen en/of (vervolgens) zich naar een kelderbox in dat appartementencomplex te begeven en/of (vervolgens) (het slot van) de (toegangs)deur van die kelderbox te forceren/open te breken.

Het vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep kan niet in stand blijven omdat het hof zich daarmee niet verenigt.

Ontvankelijkheid van het hoger beroep

De verdachte heeft niet binnen veertien dagen na het instellen van het hoger beroep een schriftuur met grieven tegen het vonnis ingediend. Evenmin heeft hij of een bepaaldelijk gevolmachtigde raadsman ter terechtzitting in hoger beroep mondeling bezwaren tegen het vonnis opgegeven. Het hof ziet in datgene wat de

advocaat-generaal ter terechtzitting in hoger beroep naar voren heeft gebracht alsmede ambtshalve echter redenen voor een inhoudelijke behandeling van de zaak in hoger beroep. De verdachte zal derhalve ontvankelijk worden verklaard in zijn hoger beroep.

Vrijspraak

Het hof heeft geconstateerd dat de camerabeelden, die in het dossier aanwezig zouden moeten zijn, ontbreken. De advocaat-generaal heeft, in opdracht van dit hof, tevergeefs getracht de beelden op te sporen. Het hof is van oordeel dat, nu de herkenning door verbalisant naar het oordeel van het hof onvoldoende overtuigend is en het hof voornoemde camerabeelden zelf niet heeft kunnen bekijken, er, bij het ontbreken van de camerabeelden in het dossier, onvoldoende ander wettig en overtuigend bewijs is dat de aangifte ondersteunt, zodat de verdachte, conform de vordering van de advocaat-generaal, behoort te worden vrijgesproken van het ten laste gelegde.

Vordering tenuitvoerlegging

Het openbaar ministerie heeft gevorderd de tenuitvoerlegging van de bij vonnis van de Kinderrechter te 's-Gravenhage van 10 december 2009 opgelegde voorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van dertig dagen. Deze vordering is in hoger beroep opnieuw aan de orde.

Nu verdachte zal worden vrijgesproken van het ten laste gelegde, zal de vordering tot tenuitvoerlegging, conform de vordering van de advocaat-generaal, worden afgewezen.

BESLISSING

Het hof:

Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:

Verklaart niet bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Wijst af de vordering van de officier van justitie in het arrondissement te 's-Gravenhage van 15 september 2011, strekkende tot tenuitvoerlegging van de bij vonnis van de kinderrechter te 's-Gravenhage van 10 december 2009, parketnummer 09-920396-09, voorwaardelijk opgelegde Jeugddetentie voor de duur van 30 dagen.

Dit arrest is gewezen door mr. A.E. Mos-Verstraten,

mr. A.A. Schuering en mr. A.W.M. Bijloos, in bijzijn van de griffier mr. J.J. Prins.

Het is uitgesproken op de openbare terechtzitting van het hof van 10 augustus 2012.

mr. A.W.M. Bijloos is buiten staat dit arrest te ondertekenen.

-