Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHSGR:2010:BN3664

Instantie
Gerechtshof 's-Gravenhage
Datum uitspraak
12-07-2010
Datum publicatie
10-08-2010
Zaaknummer
22-003535-09
Formele relaties
Cassatie: ECLI:NL:HR:2012:BV8251, (Gedeeltelijke) vernietiging en zelf afgedaan
Conclusie in cassatie: ECLI:NL:PHR:2012:BV8251
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

et hof heeft geconstateerd dat de verdachte op het door hem tijdig bij de Centrale Balie van de rechtbank te Dordrecht ingediende standaardgrievenformulier onder

"Gang van zaken ter terechtzitting. Ik ben niet bij de zitting aanwezig geweest, omdat:" heeft ingevuld "ik was ongeveer 3 minuten te laat op zitting". Op grond van deze mededeling van de verdachte stelt het hof vast dat hij op de hoogte was van het tijdstip van de terechtzitting in eerste aanleg op 24 juni 2009.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Rolnummer: 22-003535-09

Parketnummer: 11-710945-09

Datum uitspraak: 12 juli 2010

VERSTEK

Gerechtshof te 's-Gravenhage

meervoudige kamer voor strafzaken

Arrest

gewezen op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Dordrecht van 24 juni 2009 in de strafzaak tegen de verdachte:

[verdachte],

geboren te [geboorteplaats] (Nederlandse Antillen) op [geboortedag] 1978,

[adres].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg en het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep van dit hof van 28 juni 2010.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:

hij op of omstreeks 01 december 2008 te Dordrecht opzettelijk beledigend (een) ambtena(a)r(en), te weten [verbalisant 1] en/of [verbalisant 2], beiden agent van politie Zuid-Holland-Zuid, gedurende en/of ter zake van de rechtmatige uitoefening van zijn/haar/hun bediening, in diens/dier tegenwoordigheid meermalen, althans eenmaal mondeling heeft toegevoegd de woorden "Jullie moeten oprotten, kanker flikkers", althans woorden van gelijke beledigende aard en/of strekking;

Procesgang

In eerste aanleg is de verdachte ter zake van het tenlastegelegde bij verstek veroordeeld tot een geldboete van € 400,-, subsidiair acht dagen hechtenis.

De verdachte heeft tegen het vonnis hoger beroep ingesteld.

Overweging

Het hof heeft geconstateerd dat de verdachte op het door hem tijdig bij de Centrale Balie van de rechtbank te Dordrecht ingediende standaardgrievenformulier onder

"Gang van zaken ter terechtzitting

Ik ben niet bij de zitting aanwezig geweest, omdat:" heeft ingevuld "ik was ongeveer 3 minuten te laat op zitting".

Op grond van deze mededeling van de verdachte stelt het hof vast dat hij op de hoogte was van het tijdstip van de terechtzitting in eerste aanleg op 24 juni 2009.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof het vonnis zal vernietigen, behoudens ten aanzien van de in dat vonnis vermelde kwalificatie en de bij dat vonnis opgelegde geldboete.

Het vonnis waarvan beroep

De behandeling van de zaak in hoger beroep heeft het hof niet gebracht tot andere beschouwingen en beslissingen dan die van de eerste rechter, met dien verstande dat het hof de in het vonnis waarvan beroep opgenomen kwalificatie verbeterd leest:

Eenvoudige belediging, terwijl de belediging wordt aangedaan aan een ambtenaar gedurende de rechtmatige uitoefening van zijn bediening, meermalen gepleegd.

BESLISSING (bij verstek)

Het hof:

Bevestigt met het vonnis waarvan beroep met verbetering van de kwalificatie in voege als voormeld.

Dit arrest is gewezen door mr. M.P.J.G. Göbbels, mr. S.J.A.M. van Gend en mr. J.C.F. van Gelder, in bijzijn van de griffier mr. C. Hol.

Het is uitgesproken op de openbare terechtzitting van het hof van 12 juli 2010.