Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHSGR:2010:BM7707

Instantie
Gerechtshof 's-Gravenhage
Datum uitspraak
12-05-2010
Datum publicatie
16-06-2010
Zaaknummer
22-004655-08
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Verdachte wordt ten laste gelegd dat hij in strijd met een hem bij of krachtens wettelijk voorschrift opgelegde verplichting, te weten de informatieplicht vermeld in (artikel 25 van) de Werkloosheidswet, opzettelijk heeft nagelaten tijdig de benodigde gegevens te verstrekken aan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV Gak). Naar het oordeel van het hof is uit het onderzoek ter terechtzitting niet gebleken van enig opzettelijk handelen van de verdachte, ook niet in voorwaardelijke zin. Nu niet wettig is bewezen hetgeen aan de verdachte is tenlastegelegd, behoort de verdachte daarvan te worden vrijgesproken.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Rolnummer: 22-004655-08

Parketnummer: 10-771298-06

Datum uitspraak: 12 mei 2010

TEGENSPRAAK

Gerechtshof te 's-Gravenhage

meervoudige kamer voor strafzaken

Arrest

gewezen op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Rotterdam van

1 september 2008 in de strafzaak tegen de verdachte:

[verdachte],

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 1963,

[adres].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg en het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep van dit hof van 29 april 2010.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door en namens de verdachte naar voren is gebracht.

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat de verdachte ter zake van het tenlastegelegde zal worden veroordeeld tot een taakstraf in de vorm van een werkstraf voor de duur van 80 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:

hij, op één (of meer) tijdstip(pen) in of omstreeks de periode 15 maart 2004 tot en met 6 november 2005, te Nieuwe Tonge, gemeente Middelharnis, en/of Breda en/of Amsterdam, in elk geval in Nederland, meermalen, althans eenmaal, (telkens) in strijd met een hem bij of krachtens wettelijk voorschrift opgelegde verplichting, te weten de informatieplicht vermeld in (artikel 25 van) de Werkloosheidswet, opzettelijk heeft nagelaten tijdig de benodigde gegevens te verstrekken aan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV Gak), terwijl hij, verdachte, wist of redelijkerwijs moest vermoeden dat deze gegevens van belang waren voor de vaststelling van zijn eigen of eens anders recht op (de hoogte of de duur van) een verstrekking of tegemoetkoming krachtens de Werkloosheidswet, immers heeft hij, verdachte, (telkens) opzettelijk niet (onverwijld) aan dat bestuursorgaan medegedeeld, dat door hem, verdachte, werkzaamheden werden verricht voor

- [bedrijfsnaam 1] (verdachtes eigen bedrijf) en/of

- [bedrijfsnaam 2] te 's-Gravenhage

en/of daaruit inkomsten heeft genoten, zulks terwijl dit/deze feit(en) kon(den) strekken tot bevoordeling van zichzelf of een ander.

Procesgang

In eerste aanleg is de verdachte ter zake van het tenlastegelegde veroordeeld tot een taakstraf in de vorm van een werkstraf voor de duur van 80 uren, subsidiair 40 dagen hechtenis, waarvan 40 uren, subsidiair 20 dagen hechtenis voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren.

Namens de verdachte is tegen het vonnis hoger beroep ingesteld.

Het vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep kan niet in stand blijven omdat het hof zich daarmee niet verenigt.

Vrijspraak

Naar het oordeel van het hof is uit het onderzoek ter terechtzitting niet gebleken van enig opzettelijk handelen van de verdachte, ook niet in voorwaardelijke zin. Nu niet wettig is bewezen hetgeen aan de verdachte is tenlastegelegd, behoort de verdachte daarvan te worden vrijgesproken.

BESLISSING

Het hof:

Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht.

Verklaart niet bewezen dat de verdachte het tenlastegelegde heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Dit arrest is gewezen door mr. A.S.M. Horstink, mr. N. Zandbergen en mr. N. Schaar, in bijzijn van de griffier mr. C.J.A. Sabatier.

Het is uitgesproken op de openbare terechtzitting van het hof van 12 mei 2010.