Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHSGR:2010:BM7696

Instantie
Gerechtshof 's-Gravenhage
Datum uitspraak
03-05-2010
Datum publicatie
16-06-2010
Zaaknummer
22-004863-09
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Het hof stelt vast dat, blijkens het proces-verbaal van politie, de onder 1, 2 en 3 tenlastegelegde feiten hebben plaatsgevonden op [straatnaam] te Vlaardingen en niet, zoals is tenlastegelegd, op [straatnaam] te Rotterdam. De verdachte dient derhalve te worden vrijgesproken van het onder 1, 2 en 3 tenlastegelegde.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Rolnummer: 22-004863-09

Parketnummer: 10-820110-09

Datum uitspraak: 3 mei 2010

VERSTEK

Gerechtshof te 's-Gravenhage

meervoudige kamer voor strafzaken

Arrest

gewezen op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Rotterdam van 24 augustus 2009 in de strafzaak tegen de verdachte:

[verdachte],

geboren te [geboorteplaats] (Joegoslavië) op [geboortedag] 1962,

[adres].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg en het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep van dit hof van 19 april 2010.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal.

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het vonnis waarvan beroep zal worden vernietigd en dat de verdachte ter zake van het onder 1, 2 en 3 tenlastegelegde zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van zes weken, met ontzegging van de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen voor de duur van achttien maanden en met verbeurdverklaring van de inbeslaggenomen personenauto, merk Opel, type Corsa-B, met het kenteken [kenteken].

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:

1:

"hij op of omstreeks 25 januari 2009 te Rotterdam als bestuurder van een voertuig, (personenauto), dit voertuig heeft bestuurd, na zodanig gebruik van alcoholhoudende drank, dat het alcoholgehalte van zijn adem bij een onderzoek, als bedoeld in artikel 8, tweede lid, aanhef en onder a van de Wegenverkeerswet 1994, 1050 microgram, in elk geval hoger dan 220 microgram, alcohol per liter uitgeademde lucht bleek te zijn";

2:

"hij op of omstreeks 25 januari 2009 te Rotterdam terwijl hij wist of redelijkerwijs moest weten dat hem bij rechterlijke uitspraak of strafbeschikking de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen was ontzegd, gedurende de tijd dat hem die bevoegdheid was ontzegd, op de weg, [straatnaam], een motorrijtuig, (personenauto), heeft bestuurd";

3:

"hij op of omstreeks 25 januari 2009 te Rotterdam terwijl hij wist of redelijkerwijs moest weten dat een op zijn naam gesteld rijbewijs voor een of meer categorieën van motorrijtuigen, te weten alle categorieën, ongeldig was verklaard en aan hem daarna geen ander rijbewijs voor het besturen van een motorrijtuig van de betrokken categorie of categorieën was afgegeven, op de weg, [straatnaam], als bestuurder een motorrijtuig, (personenauto), van die categorie of categorieën heeft bestuurd".

Procesgang

In eerste aanleg is de verdachte ter zake van het onder 1, 2 en 3 tenlastegelegde veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van zes weken, met ontzegging van de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen voor de duur van achttien maanden.

Voorts is de inbeslaggenomen personenauto, merk Opel, type Corsa-B, met het kenteken [kenteken], verbeurd verklaard.

De verdachte heeft tegen het vonnis hoger beroep ingesteld.

Het vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep kan niet in stand blijven omdat het hof zich daarmee niet verenigt.

Vrijspraak

Het hof stelt vast dat, blijkens het proces-verbaal van politie, de onder 1, 2 en 3 tenlastegelegde feiten hebben plaatsgevonden op [straatnaam] te Vlaardingen en niet, zoals is tenlastegelegd, op [straatnaam] te Rotterdam.

De verdachte dient derhalve te worden vrijgesproken van het onder 1, 2 en 3 tenlastegelegde.

Beslag

Het hof zal gelet op de hierna te nemen beslissing terzake het tenlastegelegde, de teruggave gelasten van de personenauto, merk Opel, type Corsa-B, met het kenteken [kenteken], aan de rechthebbende.

BESLISSING (bij verstek)

Het hof:

Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht.

Verklaart niet bewezen dat de verdachte het onder 1, 2 en 3 tenlastegelegde heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Gelast de teruggave van de personenauto, merk Opel, type Corsa-B, met het kenteken [kenteken], aan de rechthebbende.

Dit arrest is gewezen door mr. P.J. Wurzer, mr. M.P.J.G. Göbbels en mr. S.J.A.M. van Gend, in bijzijn van de griffier R. Luijken.

Het is uitgesproken op de openbare terechtzitting van het hof van 3 mei 2010.