Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2011:BQ3327

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
28-04-2011
Datum publicatie
03-05-2011
Zaaknummer
24-001265-10
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Art 59 Gwwd, art 9 Regeling dierenvervoer 2007. Vrijspraak.

Niet wettig en overtuigend bewezen dat het rund bij aanvang van en tijdens het vervoer verzwakt en niet in staat was zich pijnloos te bewegen en/of zonder hulp te lopen. De verklaringen van de dierenartsen omtrent de gezondheidstoestand waarin de runderen verkeerden ná het transport zijn, nu deze onvoldoende gedetailleerd dan wel onderbouwd zijn, voor het bewijs daartoe ontoereikend.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-001265-10

Parketnummer eerste aanleg: 19-993029-09

Arrest van 28 april 2011 van het gerechtshof te Leeuwarden, economische kamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de economische politierechter in de rechtbank Assen van 11 mei 2010 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1963] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [adres],

verschenen in persoon, bijgestaan door zijn raadsvrouw, mr. M.Z.J. Koedam, advocaat te 's-Hertogenbosch.

Het vonnis waarvan beroep

De economische politierechter in de rechtbank Assen heeft de verdachte bij het vonnis wegens een overtreding veroordeeld tot een straf, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof het verdachte ten laste gelegde bewezen zal verklaren en hem ter zake zal veroordelen tot een geldboete van € 1.100,- subsidiair 22 dagen vervangende hechtenis, waarvan € 700,- subsidiair 14 dagen vervangende hechtenis voorwaardelijk, met een proeftijd voor de duur van 2 jaren.

De beslissing op het hoger beroep

Het hof zal het vonnis vernietigen en opnieuw recht doen.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd, dat:

hij op of omstreeks 24 maart 2009 in de gemeente [gemeente], in ieder geval in Nederland, 1 rund heeft vervoerd niet in overeenstemming met de technische voorschriften in bijlage I hoofdstuk I van de Verordening (EG) nr. 1/2005, immers heeft hij voornoemd en verzwakt rund vervoerd terwijl deze niet in staat werd geacht te worden vervoerd aangezien dit rund niet in staat was om zich pijnloos te bewegen en/of zonder hulp te lopen.

Vrijspraak

Verdachte wordt kort gezegd verweten te hebben gehandeld in strijd met Europese regelgeving door een verzwakt rund te vervoeren dat niet in staat werd geacht te worden vervoerd omdat het rund niet in staat was zich pijnloos te bewegen of zonder hulp te lopen.

Het hof acht niet wettig en overtuigend bewezen dat het rund bij aanvang van en tijdens het vervoer verzwakt en niet in staat was zich pijnloos te bewegen en/of zonder hulp te lopen. De verklaringen van de dierenartsen omtrent de gezondheidstoestand waarin de runderen verkeerden ná het transport zijn, nu deze onvoldoende gedetailleerd dan wel onderbouwd zijn, voor het bewijs daartoe ontoereikend.

Verdachte dient op grond van het voorgaande van het hem ten laste gelegde te worden vrijgesproken.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij.

Dit arrest is aldus gewezen door mr. J.J. Beswerda, voorzitter, mr. O. Anjewierden en mr. G.M. Meijer-Campfens, in tegenwoordigheid van mr. I.N. Koers als griffier, zijnde mr. Meijer-Campfens voornoemd buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.