Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2011:BP6924

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
04-03-2011
Datum publicatie
07-03-2011
Zaaknummer
24-002181-09
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Het hof heeft een verdachte vrijgesproken van een overtreding van inzake het Besluit gebruik meststoffen. Nu door de beide ambtenaren van de Algemene Inspectiedienst geen monster is genomen van het uitgereden materiaal en ook niet van het materiaal dat zich in de kelder bevond en het materiaal derhalve niet is onderzocht en het thans ook niet meer kan worden onderzocht, kan - nu het dossier, c.q. het verhandelde ter terechtzitting ook overigens geen uitsluitsel biedt - niet met voldoende zekerheid worden vastgesteld dat verdachte destijds dierlijke meststoffen en/of zuiveringsslib, dan wel een mengsel met één van deze stoffen, heeft uitgereden.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-002181-09

Parketnummer eerste aanleg: 19-994611-09

Arrest van 4 maart 2011 van het gerechtshof te Leeuwarden, economische kamer,

op het hoger beroep tegen het vonnis van de economische politierechter in de rechtbank Assen van 1 september 2009 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1969] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [adres],

verschenen in persoon.

Het vonnis waarvan beroep

De economische politierechter in de rechtbank Assen heeft de verdachte bij het vonnis wegens een misdrijf veroordeeld tot een straf, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof het aan verdachte ten laste gelegde bewezen zal verklaren en hem ter zake zal veroordelen tot een geldboete van

€ 790,-, subsidiair 15 dagen hechtenis.

De beslissing op het hoger beroep

Het hof zal het vonnis vernietigen en opnieuw recht doen.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd, dat:

hij op of omstreeks 4 februari 2009 te [plaats], al dan niet opzettelijk, dierlijke meststoffen en/of zuiveringsslib en/of een mengsel met dierlijke meststoffen en zuiveringsslib heeft gebruikt op een perceel bouwland, gelegen aan of nabij [adres] te [plaats], terwijl die dierlijke meststoffen en/of dat zuiveringsslib en/of dat mengsel niet emissiearm werd(en) aangewend.

Vrijspraak

Verdachte heeft ter zitting betoogd dat hetgeen hij op 4 februari 2009 niet emissiearm heeft uitgereden geen van de in de tenlastelegging genoemde stoffen bevatte en dat hij moet worden vrijgesproken.

Nu door de beide ambtenaren van de Algemene Inspectiedienst geen monster is genomen van het uitgereden materiaal en ook niet van het materiaal dat zich in de kelder bevond en het materiaal derhalve niet is onderzocht en het thans ook niet meer kan worden onderzocht, kan - nu het dossier, c.q. het verhandelde ter terechtzitting ook overigens geen uitsluitsel biedt - niet met voldoende zekerheid worden vastgesteld dat verdachte destijds dierlijke meststoffen en/of zuiveringsslib, dan wel een mengsel met één van deze stoffen, heeft uitgereden.

Het hof is derhalve van oordeel dat niet wettig en overtuigend bewezen kan worden dat verdachte het aan hem ten laste gelegde feit heeft begaan. Het hof zal verdachte daarom vrijspreken.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij.

Dit arrest is aldus gewezen door mr. G.M. Meijer-Campfens , voorzitter, mr. O. Anjewierden en mr. W. Foppen, in tegenwoordigheid van H. Pool als griffier.