Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2010:BN9986

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
07-10-2010
Datum publicatie
11-10-2010
Zaaknummer
24-003167-09
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

De verdachte wordt vrijgesproken van het hem ten laste gelegde feit, nu de getuigenverklaringen onvoldoende concreet zijn om daaruit de overtuiging te bekomen dat verdachte zijn levensgezel heeft geslagen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-003167-09

Parketnummer eerste aanleg: 17-753883-09

Parketnummers vorderingen tenuitvoerlegging: 13-448051-07 en 13-457583-08

Arrest van 7 oktober 2010 van het gerechtshof te Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Leeuwarden van 30 november 2009 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1983] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [adres],

niet ter terechtzitting verschenen. Wel verschenen is de raadsman van verdachte mr. S.J. van der Woude, advocaat te Amsterdam.

Het vonnis waarvan beroep

De politierechter in de rechtbank Leeuwarden heeft de verdachte bij het vonnis wegens een misdrijf veroordeeld tot een straf en heeft op de vorderingen tot tenuitvoerlegging beslist, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

De raadsman van verdachte heeft verklaard uitdrukkelijk te zijn gemachtigd verdachte ter terechtzitting te verdedigen.

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof verdachte ter zake van het ten laste gelegde feit zal veroordelen tot een werkstraf voor de duur van 30 uren. De advocaat-generaal heeft voorts gevorderd dat het hof de vorderingen tot tenuitvoerlegging zal toewijzen, met dien verstande dat de gevangenisstraf van 1 maand (parketnummer: 13-448051-07) wordt omgezet in een werkstraf van 60 uren en dat de gevangenisstraf van 15 dagen (parketnummer: 13-457583-08) wordt omgezet in een werkstraf van 30 uren.

De beslissing op het hoger beroep

Het hof zal het vonnis vernietigen en opnieuw recht doen.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd, dat:

hij op of omstreeks 4 maart 2009, te [pleegplaats], in de gemeente [pleeggemeente], opzettelijk mishandelend zijn levensgezel, althans een persoon, (te weten [slachtoffer]), (meermalen) op/tegen/in het oog en/of de wang en/of het gezicht en/of het hoofd heeft gestompt en/of geslagen en/of geraakt, waardoor deze letsel heeft bekomen en/of pijn heeft ondervonden.

Vrijspraak

Ter terechtzitting van het hof is het vermeende slachtoffer, [slachtoffer], als getuige gehoord. Zij heeft geen aangifte gedaan van het feit en heeft verklaard niet te zijn geslagen door verdachte. Wel zou er sprake zijn geweest van een worsteling, als gevolg waarvan zij het door de verbalisanten geconstateerde letsel heeft opgelopen. Dit letsel is volgens haar niet opzettelijk door verdachte toegebracht.

Het hof stelt vast dat de andersluidende verklaringen van twee getuigen onvoldoende concreet zijn om daaruit de overtuiging te bekomen dat verdachte het hem ten laste gelegde feit heeft gepleegd.

Het hof acht derhalve niet bewezen hetgeen aan verdachte is ten laste gelegd, zodat hij daarvan moet worden vrijgesproken.

Vordering tenuitvoerlegging (13-448051-07)

Bij vonnis van de rechtbank Amsterdam d.d. 12 juni 2008 is verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 2 maanden waarvan een gedeelte, te weten 60 uren werkstraf in plaats van 1 maand gevangenisstraf, bij beslissing van

5 september 2008 reeds ten uitvoer is gelegd. Derhalve resteert een gevangenisstraf van 1 maand. Voormeld vonnis is op 27 juni 2008 onherroepelijk geworden, op welke datum tevens de proeftijd is ingegaan. De officier van justitie heeft op 12 november 2009 gevorderd dat last zal worden gegeven tot tenuitvoerlegging van voormelde gevangenisstraf.

Nu verdachte niet ter zake van het hem ten laste gelegde feit zal worden veroordeeld, wijst het hof de vordering van de advocaat-generaal af.

Vordering tenuitvoerlegging (13-457583-08)

Bij vonnis van de politierechter in de rechtbank Amsterdam d.d. 5 september 2008 is verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van

15 dagen met een proeftijd van 2 jaren. Voormeld vonnis is op 20 september 2008 onherroepelijk geworden, op welke datum tevens de proeftijd is ingegaan. De officier van justitie heeft op 12 november 2009 gevorderd dat last zal worden gegeven tot tenuitvoerlegging van voormelde gevangenisstraf.

Nu verdachte niet ter zake van het hem ten laste gelegde feit zal worden veroordeeld, wijst het hof de vordering van de advocaat-generaal af.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij;

wijst af de vorderingen tot tenuitvoerlegging van de gevangenisstraffen de veroordeelde voorwaardelijk opgelegd bij vonnis van de rechtbank Amsterdam respectievelijk de politierechter te Amsterdam van 12 juni 2008 en 5 september 2008 (parketnummers 13-448051-08 en 13-457583-08).

Dit arrest is aldus gewezen door mr. P. Koolschijn, voorzitter, mr. J. Hielkema en mr. G.M. Meijer-Campfens, in tegenwoordigheid van mr. H. Akkerman als griffier.