Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2010:BN9448

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
04-10-2010
Datum publicatie
05-10-2010
Zaaknummer
24-002167-09
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Vrijspraak van belediging.

Ten laste is gelegd opzettelijke belediging rechtstreeks aangedaan aan de beledigde door aan anderen toegezonden brieven, waarvan de beledigde kennis heeft genomen.

De beledigingen zijn niet rechtstreeks aangedaan aan aangeefster. Opzet op belediging is niet bewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-002167-09

Parketnummer eerste aanleg: 17-756415-08

Arrest van 4 oktober 2010 van het gerechtshof te Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Leeuwarden van 18 augustus 2009 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1958] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [adres],

verschenen in persoon, bijgestaan door zijn raadsman mr. W.S. Korteling, advocaat te Den Haag.

Het vonnis waarvan beroep

De politierechter in de rechtbank Leeuwarden heeft de verdachte bij het vonnis wegens misdrijven veroordeeld tot een straf en heeft op een vordering tot tenuitvoerlegging beslist, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof verdachte zal veroordelen tot een werkstraf van zestig uren subsidiair dertig dagen hechtenis en de vordering tot tenuitvoerlegging van de bij vonnis van de politierechter in de rechtbank 's-Gravenhage d.d. 10 mei 2007 aan verdachte voorwaardelijk opgelegde geldboete van 250 euro zal toewijzen.

De beslissing op het hoger beroep

Het hof komt tot een andere beslissing dan de eerste rechter.

Daarom zal het vonnis worden vernietigd en opnieuw recht worden gedaan.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd, dat:

hij in of omstreeks de periode van 15 mei 2008 tot en met 26 augustus 2008, te [plaats], in de gemeente [gemeente], meermalen, althans eenmaal, (telkens) opzettelijk beledigend [slachtoffer], (werkzaam bij Jeugdzorg te [plaats]), in dier tegenwoordigheid (schriftelijk via (een) aan [naam 1] en/of [naam 2]) toegezonden geschrift(en), (welke vervolgens door die [slachtoffer] is/zijn ontvangen en gelezen) heeft toegevoegd de woorden/teksten:

(brief d.d. 26 mei 2008)

- Kijk, je voogdes is ook een moslima-hoer" en/of "je voogdes is hopelijk jaren lang geestelijk (altijd) en lichaamlijk misbruikt" (pv p 22) en/of

- "Als ik had besloten om haar hele hoerige kankerfamilie met de "Bijbel in m'n hand had uitgeroeid", had ze niks kunnen zeggen, uiteindelijk"en/of "uiteraard door d'r in alle gaten "goed" ha,ha, te laten vullen" (pv p 23) en/of

- "sloerie" (pv p 35) en/of

- "waarom heeft een Marokkaanse "vrouw" 1 hersencel méér dan een koe...anders zou ze namelijk heelde keuken vol schijten, ha,ha, en je weet, Marokkaanse "sloerie's" zoals jouw voogdes hebben maar één recht en dat is het aanrecht, ha,ha" (pv p 35/36) en/of

- "Ik hoop (ha,ha) dat ze al "besneden"is, ha,ha, zoniet, stel haar dan voor om d'r eens door te sturen naar je vader, ik doe het met veel liefde, het is gratis en natuurlijk "halal" dus onder verdoving. Ha,ha, wat een kankerhoer, dat wijf, zeg" (pv p 36) en/of

- "hoerige Marokkaanse oogjes" (pv p 36) en/of

- "ze is helemaal van God (Allah los)" (pv p 40) en/of

- "volgens mij, ha, ha, is het een radicale lesbische moslima, dus waarschijnlijk lid van de "Lesbollah", ha, ha" (pv p 42) en/of

- "wat moet je eigenlijk met zo'n Marokkaanse stronthoer" (pv p 48) en/of

- "dus kreeg ik "Gadaffi" [slachtoffer] aan de lijn, dus heb ik haar voor vieze, vuile, Marokkaanse kankerhoer "moeten uitmaken"" (pv p 57) en/of

- "zo'n hoerig meisje"(pv p 59) en/of

- "nou loopt er weer zo'n kankerhoer rond die mogelijk al in het Marokkaanse loverboy circuit terecht is gekomen" (pv p 60) en/of

- "Gadaffi, haha, [slachtoffer], die Marokkaanse Slik-Heks" en "Trouwens is die [slachtoffer] géén zusje van Mohammed B, ha,ha" (pv p 63) en/of

(brief d.d. 3/6/2008)

- "ik ben het zat allemaal, dan die "kankerhoer van een [slachtoffer]" erbij" (pv p 81) en/of

- "dat ik ondanks mevr [slachtoffer] voor "vieze kankerhoer" te hebben uitgemaakt" (pv p 95) en/of

- "maar weet die [slachtoffer] véél, in Marokko is dit misschien begrijpelijk en nu begrijp ik de "moslimhaat" inmiddels ook beter als zelfs voogdessen zich er in bovengenoemde kwestie zich er zo van een "Jantje van Leiden" het erbij laten zitten (pv p 106) en/of

- "die, [slachtoffer], is zij trouwens geen familie van Mohammed B. (je weet wel die v. Gogh dood stak etc.) dat zou nog eens goede reclame zijn voor de "Jeugdzorg" (pv p 107) en/of

- "de hersenloze [slachtoffer]" en/of "zeker nadat ik haar de "waarheid" had vertelt, dat ze een "kankerhoer" is, misschien "klust" ze 's avonds wel bij in een achterkamertje van een of andere loense moskee, die geleidt wordt door een radicale Imam. Ik vraag me af hoe ze dat doet dat "bijklussen", wordt moeilijk hoor, een klantje pijpen met een Burka op (ha,ha)" (pv p 108),

althans woorden van gelijke beledigende aard en/of strekking.

Vrijspraak

Aan verdachte is - kort weergegeven - ten laste gelegd opzettelijke belediging rechtstreeks aangedaan aan de beledigde door aan anderen toegezonden geschriften, waarvan de beledigde kennis heeft genomen.

Uit de stukken en hetgeen ter terechtzitting naar voren is gebracht blijkt dat verdachte de in de tenlastelegging genoemde brieven niet geadresseerd of gericht heeft aan aangeefster [slachtoffer], maar aan zijn dochter en aan [naam 2].

Verdachte heeft verklaard dat het nooit zijn bedoeling is geweest dat [slachtoffer] de betreffende brieven zou lezen en dat als hij dat geweten had, hij die brieven niet zo zou hebben verstuurd.

Uit de zich in het dossier bevindende brief van [naam 2] aan verdachte d.d. 19 juni 2008 kan worden afgeleid dat verdachte pas na het versturen van de brieven op de hoogte is geraakt van het feit dat kennelijk met zijn dochter was afgesproken dat aangeefster de brieven van verdachte ook zou lezen. [naam 2] vermeldt dat verdachte daar niet blij mee was.

Gelet op het feit dat de brieven niet gericht en/of gestuurd zijn aan aangeefster is het hof van oordeel dat de beledigingen niet rechtstreeks zijn aangedaan aan aangeefster.

Voorts acht het hof niet bewezen dat verdachte de opzet heeft gehad om aangeefster te beledigen, aangezien verdachte niet op de hoogte was van het feit dat aangeefster de brieven zou lezen en achteraf ook te kennen heeft gegeven dat hij daar niet blij mee was.

Het hof acht derhalve niet bewezen hetgeen aan verdachte is ten laste gelegd, zodat hij daarvan moet worden vrijgesproken.

Tenuitvoerlegging (09-665163-07)

Bij vonnis van de politierechter in de rechtbank 's-Gravenhage d.d. 10 mei 2007, is verdachte veroordeeld tot een geldboete van 250 euro, voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaren. De officier van justitie vordert d.d. 2 juni 2009 dat last zal worden gegeven tot tenuitvoerlegging van voormelde geldboete, ten aanzien waarvan bij voormeld vonnis bevel was gegeven, dat deze voorwaardelijk niet zou worden tenuitvoergelegd, om reden, dat verdachte zich voor het einde van voormelde proeftijd schuldig gemaakt zou hebben aan het tenlastegelegde feit.

Nu verdachte ter zake van het tenlastegelegde feit niet zal worden veroordeeld, zal het hof voormelde vordering van de officier van justitie afwijzen.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij;

wijst af de vordering tot tenuitvoerlegging van de geldboete de verdachte voorwaardelijk opgelegd bij vonnis van de politierechter te 's-Gravenhage van 10 mei 2007.

Dit arrest is aldus gewezen door mr. K.J. van Dijk, voorzitter, mr. B.F. Keulen en mr. J.A.A.M. van Veen, in tegenwoordigheid van mr. M. Nijhuis als griffier, zijnde mr. B.F. Keulen buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.