Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2010:BM3381

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
29-04-2010
Datum publicatie
04-05-2010
Zaaknummer
24-000197-09
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Overtuiging van de rechter. Verdachte wordt vrijgesproken van de ten laste gelegde mishandeling, omdat de verklaringen van aangever en zijn moeder enerzijds en verdachte anderzijds evenzeer geloofwaardig zijn.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-000197-09 P

Parketnummer eerste aanleg: 18-653626-08

Arrest van 29 april 2010 van het gerechtshof te Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Groningen van 23 januari 2009 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1944] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [adres],

verschenen in persoon, bijgestaan door zijn raadsman mr. J.C.P. van Kollenburg, advocaat te Etten-Leur.

Het vonnis waarvan beroep

De politierechter in de rechtbank Groningen heeft de verdachte bij het vonnis wegens een misdrijf veroordeeld tot een straf, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof verdachte zal veroordelen tot een geldboete van 250 euro subsidiair 5 dagen hechtenis

De beslissing op het hoger beroep

Het hof zal het vonnis vernietigen en opnieuw recht doen.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd, dat:

hij op of omstreeks 7 juni 2008, in de gemeente [plaats], opzettelijk mishandelend een persoon (te weten [slachtoffer]), met zijn, verdachtes auto tegen het knie aan heeft gereden, waardoor deze letsel heeft bekomen en/of pijn heeft ondervonden.

Vrijspraak

Het ten laste gelegde is een uitvloeisel van een parkeerincident waarbij verdachte en de moeder van aangever kennelijk op ??n en dezelfde parkeerplaats wilden parkeren.

Aangever heeft bij de politie verklaard dat hij door de auto van verdachte is geraakt. Daardoor zou hij knieletsel hebben opgelopen. Deze verklaring wordt bevestigd door de moeder van aangever.

Verdachte heeft zowel bij de politie, de politierechter als ter zitting van het hof verklaard dat hij onschuldig is, omdat hij niet met zijn auto tegen aangever aan is gereden.

Het door aangever gestelde letsel wordt niet onderbouwd door een verklaring van een arts of verbalisant.

Gelet op de omstandigheden van het geval, waarbij aannemelijk is dat de emoties van zowel verdachte als aangever en zijn moeder hoog zijn opgelopen, acht het hof hetgeen de verdachte heeft verklaard evenzeer geloofwaardig als de verklaring van aangever en zijn moeder.

Derhalve heeft het hof niet de overtuiging bekomen dat verdachte hetgeen aan hem ten laste is gelegd heeft begaan, zodat hij daarvan moet worden vrijgesproken.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij.

Dit arrest is aldus gewezen door mr. W.P.M. ter Berg, voorzitter, mr. H. Heins en mr. G.N. Roes, in tegenwoordigheid van mr. M. Nijhuis als griffier.

-