Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2009:BH9950

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
27-01-2009
Datum publicatie
03-04-2009
Zaaknummer
200.014.714
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bestuursstrafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Beroep op draagkracht bij een sanctie van minder dan € 70,-. Indien de kantonrechter het beroep op draagkracht passeert, dient hij dat mee te delen aan de betrokkene en de betrokkene een nieuwe termijn te gunnen om alsnog zekerheid te stellen. Pas daarna kan het beroep niet-ontvankelijk verklaard worden.

Wetsverwijzingen
Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften 11
Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften 20d
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

WAHV 200.014.714

27 januari 2009

CJIB 19106709718

Gerechtshof te Leeuwarden

Arrest

op het hoger beroep tegen de beslissing

van de kantonrechter van de rechtbank Rotterdam

van 26 juni 2008

betreffende

[betrokkene] (hierna te noemen: betrokkene),

wonende te [woonplaats].

De beslissing van de kantonrechter

De kantonrechter heeft het beroep van de betrokkene tegen de door de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie namens de officier van justitie in het arrondissement Rotterdam genomen beslissing niet-ontvankelijk verklaard. De beslissing van de kantonrechter is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

Het procesverloop

De betrokkene heeft tegen de beslissing van de kantonrechter hoger beroep ingesteld.

De advocaat-generaal heeft een verweerschrift ingediend.

De betrokkene is in de gelegenheid gesteld het beroep schriftelijk nader toe te lichten. Hiervan is geen gebruik gemaakt.

Beoordeling

1. De kantonrechter heeft het beroep van de betrokkene niet-ontvankelijk verklaard, omdat de betrokkene geen zekerheid heeft gesteld.

2. De betrokkene heeft in de procedure bij de kantonrechter en in hoger beroep gemotiveerd aangevoerd dat zij financieel niet in staat is de zekerheidstelling te voldoen.

3. Als uitgangspunt heeft te gelden dat een zekerheidstelling ingevolge de WAHV in het algemeen niet in de weg zal staan aan de toegang tot de rechter.

4. Bij de huidige stand van zaken moet het ervoor worden gehouden dat van een zodanige belemmering in ieder geval geen sprake is in geval van de betrokkene een zekerheidstelling van € 70,- of minder is verlangd. De kantonrechter kan het beroep op draagkracht dan passeren. Van de kantonrechter wordt verwacht dat hij de betrokkene hieromtrent mededeling doet. Daarbij moet de betrokkene een nieuwe termijn worden gegund om alsnog het volledige bedrag van de zekerheidstelling te voldoen.

5. Nu de betrokkene geen nadere termijn is gegund alsnog het volledige bedrag van de zekerheidstelling te voldoen, heeft de kantonrechter niet gehandeld in overeenstemming met het vorenoverwogene. Derhalve kan de beslissing van de kantonrechter niet in stand blijven en zal het hof de zaak terugwijzen naar de rechtbank Rotterdam ter behandeling en beslissing met inachtneming van dit arrest.

Beslissing

Het gerechtshof:

vernietigt de bestreden beslissing en wijst de zaak terug naar de rechtbank Rotterdam ter behandeling en beslissing met inachtneming van dit arrest.

Dit arrest is gewezen door mr. Van Wagtendonk, in tegenwoordigheid van mr. Kuiper als griffier, en uitgesproken ter openbare zitting.