Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2009:BH5425

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
10-03-2009
Datum publicatie
10-03-2009
Zaaknummer
24-000247-08
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Verdachte wordt ter zake van mishandeling vrijgesproken.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-000247-08

Parketnummer eerste aanleg: 19-605961-07

Arrest van 10 maart 2009 van het gerechtshof te Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Assen van 28 januari 2008 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1971] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [adres],

verschenen in persoon, bijgestaan door zijn raadsman mr. R.F. Dirkzwager, advocaat te Meppel.

Het vonnis waarvan beroep

De politierechter in de rechtbank Assen heeft de verdachte bij het vonnis wegens een misdrijf veroordeeld tot straffen, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof verdachte zal veroordelen tot een werkstraf van twintig uren, subsidiair tien dagen vervangende hechtenis en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaren.

De beslissing op het hoger beroep

Het hof zal het vonnis vernietigen en opnieuw recht doen.

Tenlastelegging

Aan verdachte is ten laste gelegd dat:

hij op of omstreeks 6 juni 2007, althans in de periode van 1 juni 2007 tot en met 20 juni 2007, te [plaats], althans in de gemeente [gemeente], opzettelijk mishandelend[slachtoffer] heeft geslagen en/of gestompt en/of aangeduwd en/of ten val heeft gebracht, tengevolge waarvan die [slachtoffer] zwaar lichamelijk letsel (gebroken (onder)kaak), althans enig lichamelijk letsel, heeft bekomen en/of pijn heeft ondervonden.

Vrijspraak

Aan verdachte is ten laste gelegd dat hij op of omstreeks 6 juni 2007 zijn vriendin - [slachtoffer] - opzettelijk heeft mishandeld. Verdachte zou het slachtoffer hebben geslagen en/of gestompt en/of aangeduwd en/of ten val hebben gebracht, waardoor zij een gebroken (onder)kaak heeft bekomen.

Het hof overweegt hieromtrent het volgende. Het hof acht niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte opzet had op het toebrengen van pijn of lichamelijk letsel. Verdachte wilde dat het - beschonken - slachtoffer een stap opzij zou doen en heeft haar daartoe van zich afgeduwd. Hierdoor raakte het slachtoffer uit balans en viel. Het hof heeft niet de overtuiging bekomen dat verdachte gedurende het incident de opzet heeft gehad op de mishandeling van het slachtoffer. Het hof zal de verdachte vrijspreken van het ten laste gelegde.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij.

Dit arrest is aldus gewezen door mr. G. Dam, voorzitter, mr. O. Anjewierden en mr. E. Pennink, in tegenwoordigheid van mr. J. Brink als griffier, zijnde mr. Pennink voornoemd buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.