Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2009:BH2965

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
16-02-2009
Datum publicatie
16-02-2009
Zaaknummer
24-003199-07
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Verdachte wordt ter zake van bedreiging van enig misdrijf tegen het leven gericht, althans met zware mishandeling vrijgesproken.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-003199-07

Parketnummer eerste aanleg: 18-050138-04

Arrest van 16 februari 2009 van het gerechtshof te Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Groningen van 8 november 2004 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1977] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [adres],

verschenen in persoon, bijgestaan door haar raadsman mr. H.B. Boogaart, advocaat te Groningen.

Het vonnis waarvan beroep

De politierechter in de rechtbank Groningen heeft de verdachte bij het vonnis wegens een misdrijf veroordeeld tot een straf, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof verdachte zal vrijspreken van het ten laste gelegde feit.

De beslissing op het hoger beroep

Van de terechtzitting in eerste aanleg is geen proces-verbaal opgemaakt. Daarom kan het hof niet beoordelen of het onderzoek in eerste aanleg overeenkomstig de wet heeft plaatsgevonden en of het vonnis aan de wettelijke eisen voldoet. Het vonnis zal om deze reden worden vernietigd en het hof zal opnieuw recht doen.

Tenlastelegging

Aan verdachte is ten laste gelegd dat:

zij op of omstreeks 24 november 2003, in de gemeente [gemeente], een persoon, genaamd [slachtoffer], heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht, althans met zware mishandeling, immers heeft verdachte opzettelijk dreigend een mes voor die [slachtoffer] gehouden en/of daarmee (een) stekende beweging(en) naar die [slachtoffer] gemaakt.

Vrijspraak

Aan verdachte is ten laste gelegd dat zij op 24 november 2003 de heer [slachtoffer] heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht, althans met zware mishandeling door een mes voor [slachtoffer] te houden en/of stekende beweging(en) te maken.

Ter terechtzitting van het hof heeft getuige [slachtoffer], bijgestaan door een tolk in de Engelse taal, verklaard dat hij zich op geen enkele wijze bedreigd heeft gevoeld, dat verdachte geen stekende beweging(en) naar hem heeft gemaakt en dat het daarnaast een mes met afgeronde punt betrof. De getuige heeft voorts verklaard dat hij gebrekkig Nederlands spreekt en dat daardoor zijn verklaring bij de politie niet helemaal juist is weergegeven.

Gelet op het vorenstaande acht het hof niet bewezen hetgeen aan verdachte is ten laste gelegd, zodat zij daarvan moet worden vrijgesproken.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde niet bewezen en spreekt haar daarvan vrij;

Dit arrest is aldus gewezen door mr. L.T. Wemes, voorzitter, mr. S.H. Wachter en

mr. J.A. Wiarda, in tegenwoordigheid van mr. J. Brink als griffier, zijnde mr. Wiarda voornoemd buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.