Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2009:BH0973

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
13-01-2009
Datum publicatie
27-01-2009
Zaaknummer
24-003180-07
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Officier stelt hoger beroep in op laatste dag appèltermijn na sluitingstijd griffie. OM niet-ontvankelijk in hoger beroep.

Praktijk van antedateren van appèlaktes is onjuist.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-003180-07

Parketnummer eerste aanleg: 17-756231-06

Arrest van 13 januari 2009 van het gerechtshof te Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Leeuwarden van 30 november 2007 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1959] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [adres],

niet ter terechtzitting verschenen.

Het vonnis waarvan beroep

De politierechter in de rechtbank Leeuwarden heeft de verdachte bij het vonnis vrijgesproken van het ten laste gelegde.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

Het hof heeft verstek verleend tegen de niet verschenen verdachte.

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep.

Ontvankelijkheid van het hoger beroep

Het hoger beroep diende binnen veertien dagen na de uitspraak van de politierechter in de rechtbank Leeuwarden van 30 november 2007, derhalve uiterlijk op 14 december 2007, te worden ingesteld. In het dossier bevindt zich een schrijven van de officier van justitie waaruit blijkt dat hij op 14 december 2007 om 16.57 uur ter griffie van de rechtbank Leeuwarden is geweest om hoger beroep in te stellen. Op genoemd tijdstip trof de officier van justitie ter griffie geen medewerker meer aan en heeft hij zijn schrijven achtergelaten.

Vaststaat dat de griffie van de rechtbank Leeuwarden op werkdagen geopend is van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Het hof stelt derhalve vast dat het hoger beroep weliswaar op de laatste dag van de appèltermijn is ingesteld, doch na sluitingstijd van de griffie. Onder verwijzing naar de jurisprudentie van de Hoge Raad (onder andere HR 26 september 2000, NJ 2000,676) stelt het hof daarmee vast dat het hoger beroep te laat is ingesteld. Dit brengt mee dat de officier van justitie niet kan worden ontvangen in het hoger beroep.

Ten overvloede zij het volgende vermeld.

Het hof heeft vastgesteld dat zich in het dossier een akte rechtsmiddel bevindt, gedateerd 14 december 2007. Uit navraag door de advocaat-generaal is gebleken dat het bovengenoemde schrijven van de officier van justitie d.d. (vrijdag) 14 december 2007 op het bureau van een medewerker van de strafgriffie is neergelegd. Vervolgens is op maandag 17 december 2007 een akte rechtsmiddel opgemaakt welke is geantedateerd op 14 december 2007. Voorts is uit navraag door de advocaat-generaal gebleken dat bovenstaande handelwijze vaker wordt toegepast, ook bij na sluitingstijd van de griffie binnengekomen faxberichten waarbij hoger beroep wordt ingesteld.

Het hof stelt vast dat bovengenoemde handelwijze onjuist is. Een appèlakte kan slechts op een bepaalde dag worden opgemaakt indien het hoger beroep binnen de openingstijden van de griffie op die dag is binnengekomen. Indien het hoger beroep na sluitingstijd van de griffie wordt ingesteld, dient de appèlakte op de datum van de eerstvolgende werkdag te worden opgemaakt.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP bij verstek:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart de officier van justitie niet-ontvankelijk in het hoger beroep.

Dit arrest is aldus gewezen door mr. L.T. Wemes, voorzitter, mr. H.J. Deuring en mr. G.J. Niezink, in tegenwoordigheid van mr. W. Landstra als griffier, zijnde mr. Niezink voornoemd buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.