Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2007:BA1350

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
27-02-2007
Datum publicatie
22-03-2007
Zaaknummer
WAHV 07-00016
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Strafrecht
Bestuursstrafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

De in hoge mate tariefsmatige afdoening van gedragingen als bedoeld in artikel 2 van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften brengt mee dat de omstandigheden van het concrete geval niet licht van invloed zullen zijn op de hoogte van de opgelegde sanctie. Slechts in het geval van bijzondere omstandigheden waardoor de opgelegde sanctie evident in geen verhouding meer staat tot de ernst van de gedraging bestaat aanleiding voor het matigen of op nihil stellen van de sanctie. In casu geen reden tot matiging.

Wetsverwijzingen
Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften 2
Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften 9
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Module Verkeer 2007/158
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

WAHV 07/00016

27 februari 2007

CJIB 09091646958

Gerechtshof te Leeuwarden

Arrest

op het hoger beroep tegen de beslissing

van de kantonrechter van de rechtbank 's-Gravenhage

van 1 november 2006

betreffende

[betrokkene] (hierna te noemen: betrokkene),

gevestigd te [plaatsnaam]

voor wie als gemachtigde optreedt [gemachtigde]

1. De beslissing van de kantonrechter

De kantonrechter heeft het beroep van de betrokkene tegen de beslissing van de officier van justitie in het arrondissement 's-Gravenhage ongegrond verklaard. De beslissing van de kantonrechter is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

2. Het procesverloop

De betrokkene heeft tegen de beslissing van de kantonrechter hoger beroep ingesteld.

De advocaat-generaal is in de gelegenheid gesteld een verweerschrift in te dienen. Hiervan is geen gebruik gemaakt.

3. Beoordeling

3.1. Aan de betrokkene is als kentekenhouder bij inleidende beschikking een administratieve sanctie van Euro 200,- opgelegd ter zake van "op autoweg buiten noodzaak gebruik maken van vluchtstrook/-haven", welke gedraging zou zijn verricht op 6 februari 2006 om 07.39 uur op de Rijksweg A13, te Delft met het voertuig met het kenteken [kenteken]

3.2. De betrokkene ontkent niet dat hij als bestuurder van voormeld voertuig de gedraging heeft verricht. Het beroep strekt ertoe dat de gedraging is verricht onder omstandigheden welke het opleggen van een sanctie niet billijken dan wel matiging van de sanctie rechtvaardigen. Daartoe heeft hij het volgende aangevoerd. De betrokkene wilde de A13 oprijden via de oprit bij Delft-Zuid, welke direct overgaat in de afrit Delft-Centrum. Omdat wegens de verkeersdrukte op de A13 zich op de oprit reeds een file had gevormd, heeft de betrokkene de genoemde afrit genomen om de file te vermijden. Daartoe heeft hij het verkeer dat wilde invoegen op de A13 via de vluchtstrook gepasseerd.

3.3. De ambtsedige verklaring van de verbalisant zoals opgenomen in het zaakoverzicht van het CJIB houdt -zakelijk weergegeven - in dat de betrokkene zonder noodzaak gebruik maakte van de vluchtstrook om de file in te halen.

3.4. Gelet op de verklaringen van de verbalisant en van de betrokkene is naar de overtuiging van het hof genoegzaam komen vast te staan dat de gedraging is verricht.

3.5. De in hoge mate tariefsmatige afdoening van gedragingen als bedoeld in artikel 2 WAHV brengt mee dat de omstandigheden van het concrete geval niet licht van invloed zullen zijn op de hoogte van de opgelegde sanctie. Slechts in het geval van bijzondere omstandigheden waardoor de opgelegde sanctie evident in geen verhouding meer staat tot de ernst van de gedraging bestaat aanleiding voor het matigen of op nihil stellen van de sanctie. De omstandigheid dat de betrokkene slechts een klein stukje over de vluchtstrook zou hebben gereden teneinde de afrit te bereiken, waar kennelijk geen file stond, is naar het oordeel van het hof echter niet van dien aard dat op grond daarvan de sanctie gematigd dient te worden.

3.6. Gelet op hetgeen hiervoor is overwogen zal het hof de beslissing van de kantonrechter bevestigen.

4. De beslissing

Het gerechtshof:

bevestigt de beslissing van de kantonrechter.

Dit arrest is gewezen door mr. Dijkstra, in tegenwoordigheid van De Ruijter als griffier, en uitgesproken ter openbare zitting.