Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2005:AT8634

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
26-05-2005
Datum publicatie
04-07-2005
Zaaknummer
WAHV 05-00365
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Strafrecht
Bestuursstrafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Flitsboetes Afrikaweg te Zoetermeer. Na ongegrondverklaring van het beroep van de betrokkene door de kantonrechter wordt door een andere kantonrechter van dezelfde rechtbank een vergelijkbaar beroep van een andere betrokkene gegrond verklaard. Betrokkene dient schriftelijk verzoek in bij de officier van justitie om de opgelegde boete tot nihil terug te draaien. Door de officier van justitie wordt dit verzoek opgevat als (hoger) beroep. Gezien het feit dat het verzoek is gericht aan de officier van justitie en het feit dat de betrokkene nadrukkelijk heeft gesteld geen hoger beroep te willen instellen, verstaat het hof dat geen hoger beroep is ingesteld. Het hof zendt het schriftelijk verzoek van de betrokkene door aan de officier van justitie.

Wetsverwijzingen
Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften 20d
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

WAHV 05/00365

26 mei 2005

CJIB 69064461760

Gerechtshof te Leeuwarden

Arrest

op het hoger beroep tegen de beslissing

van de kantonrechter van de rechtbank te 's-Gravenhage

van 28 april 2004

betreffende

[betrokkene] (hierna te noemen: betrokkene),

wonende te [woonplaats].

1. De beslissing van de kantonrechter

De kantonrechter heeft het beroep van de betrokkene tegen de beslissing van de officier van justitie in het arrondissement 's-Gravenhage ongegrond verklaard. De beslissing van de kantonrechter is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

2. Het procesverloop

Bij brief van 16 december 2004 heeft de betrokkene de officier van justitie te

's-Gravenhage verzocht de aan hem opgelegde boete tot nihil terug te draaien en het door hem reeds betaalde bedrag aan hem terug te betalen. De officier van justitie heeft de brief van de betrokkene doorgezonden aan de rechtbank 's-Gravenhage.

De griffier van de rechtbank heeft de brief opgevat als een hoger beroepschrift en tezamen met de gedingstukken doorgezonden aan het hof.

De advocaat-generaal heeft een verweerschrift ingediend.

De betrokkene heeft bij brief van 7 april 2005 medegedeeld dat hij nadrukkelijk geen beroep heeft ingesteld.

3. Beoordeling

3.1. Aan de betrokkene is als kentekenhouder bij inleidende beschikking een administratieve sanctie van 63,- euro opgelegd ter zake van "overschrijding van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom (gedragsregel) meer dan 15 km/h en t/m 20 km/h", welke gedraging zou zijn verricht op 29 juli 2003 op de Afrikaweg te Zoetermeer.

3.2. In zijn schrijven van 16 december 2004 heeft de betrokkene de officier van justitie verzocht de aan hem opgelegde boete tot nihil terug te draaien en het reeds betaalde bedrag aan hem terug te betalen omdat - zakelijk weergegeven - de kantonrechter van de rechtbank te 's-Gravenhage op 17 november 2004 een automobilist, die in beroep was gegaan tegen een boete voor een snelheidsovertreding op de Afrikaweg in Zoetermeer, in het gelijk heeft gesteld.

3.3. In zijn schrijven van 7 april 2005 deelt de betrokkene het hof mede dat hij nadrukkelijk geen (hoger) beroep heeft ingesteld en verzoekt hij het hof met klem de zaak terug te wijzen naar de kantonrechter of de officier van justitie.

3.4. Gelet op de adressering van de brief van de betrokkene d.d. 16 december 2004 en gelet op de inhoud van de brief van de betrokkene d.d. 7 april 2005 moet het ervoor worden gehouden dat de betrokkene niet heeft beoogd hoger beroep in te stellen. Derhalve zal het hof verstaan dat de betrokkene geen hoger beroep heeft ingesteld. Voorts zal het hof de voornoemde brieven van de betrokkene, alsmede de overige ontvangen gedingstukken doorzenden aan de officier van justitie te 's-Gravenhage.

4. De beslissing

Het gerechtshof:

verstaat dat de betrokkene geen hoger beroep heeft ingesteld;

zendt de brieven van de betrokkene van 16 december 2004 en 7 april 2005, alsmede de overige gedingstukken door naar de officier van justitie te

's-Gravenhage.

Dit arrest is gewezen door mr. Dijkstra, in tegenwoordigheid van mr. Meijering als griffier, en uitgesproken ter openbare zitting.