Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2001:ZJ0153

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
23-05-2001
Datum publicatie
25-06-2002
Zaaknummer
WAHV 01-00139
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Strafrecht
Bestuursstrafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

-

Wetsverwijzingen
Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften 14
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

WAHV 01/00139

23 mei 2001

CJIB 32178924

Gerechtshof te Leeuwarden

Arrest

op het hoger beroep tegen de beslissing

van de kantonrechter te Rotterdam

van 23 februari 2001

betreffende

[naam] (hierna te noemen: betrokkene),

wonende te [plaatsnaam].

1. De beslissing van de kantonrechter

De kantonrechter heeft het beroep van de betrokkene tegen de beslissing van de officier van justitie in het arrondissement Rotterdam gedeeltelijk gegrond verklaard en de opgelegde sanctie gematigd tot f 90,--. De beslissing van de kantonrechter is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

2. Het procesverloop

De betrokkene heeft tegen de beslissing van de kantonrechter hoger beroep ingesteld.

De advocaat-generaal heeft een verweerschrift ingediend.

De betrokkene heeft schriftelijk een nadere toelichting gegeven op het beroep.

De advocaat-generaal is in de gelegenheid gesteld een reactie te geven op de nadere toelichting op het beroep. Van deze gelegenheid is geen gebruik gemaakt.

3. Beoordeling

3.1. Ingevolge het bepaalde in artikel 14 WAHV kan tegen de beslissing van het kantongerecht hoger beroep bij het gerechtshof te Leeuwarden worden ingesteld, indien de opgelegde administratieve sanctie bij die beslissing meer bedraagt dan ƒ 150,--, of indien de betrokkene niet-ontvankelijk is verklaard wegens het niet of niet tijdig stellen van zekerheid als bedoeld in art. 11, derde lid, WAHV. De aan de betrokkene opgelegde sanctie bedraagt ƒ 90,--. Art. 14 WAHV biedt de betrokkene derhalve in het onderhavige geval niet de mogelijkheid van hoger beroep.

3.2. De betrokkene stelt dat hij toch dient te worden ontvangen in zijn hoger beroep, nu de kantonrechter ter zitting van 23 februari 2001 aan hem zou hebben medegedeeld, dat dit rechtsmiddel voor hem open staat.

3.3. Art. 14 WAHV bepaalt in welke gevallen tegen een beslissing van de kantonrechter een rechtsmiddel kan worden ingesteld. Dit voorschrift is van openbare orde. Ook al zou de kantonrechter bij de betrokkene het vertrouwen hebben gewekt dat hij bij een opgelegde administratieve sanctie van f 90,-- in hoger beroep kon gaan, dan brengt dit nog niet mee dat de betrokkene hierin dient te worden ontvangen. Nu volgens de wet geen rechtsmiddel open staat, komt de betrokkene door hem niet in zijn hoger beroep te ontvangen immers niet in een nadeliger positie dan indien dat vertrouwen niet zou zijn gewekt.

4. De beslissing

Het gerechtshof:

verklaart de betrokkene niet-ontvankelijk in het hoger beroep.

Dit arrest is gewezen door mr Vellinga, in tegenwoordigheid van mr Bennen, als griffier en uitgesproken ter openbare zitting.