Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHLEE:2001:AD8531

Instantie
Gerechtshof Leeuwarden
Datum uitspraak
07-11-2001
Datum publicatie
04-06-2002
Zaaknummer
WAHV 00/00423
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bestuursstrafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

-

Wetsverwijzingen
Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften 9
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

WAHV 00/00423

7 november 2001

CJIB 29332389

Gerechtshof te Leeuwarden

Arrest

op het hoger beroep tegen de beslissing

van de kantonrechter te [woonplaats]

van 6 november 2000

betreffende

[betrokkene] (hierna te noemen: betrokkene),

wonende te [woonplaats].

1. De beslissing van de kantonrechter

De kantonrechter heeft het beroep van de betrokkene tegen de beslissing van de officier van justitie in het arrondissement 's-Gravenhage ongegrond verklaard. De beslissing van de kantonrechter is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

2. Het procesverloop

De betrokkene heeft tegen de beslissing van de kantonrechter hoger beroep ingesteld.

De advocaat-generaal heeft een verweerschrift ingediend.

De betrokkene is in de gelegenheid gesteld het beroep schriftelijk nader toe te lichten. Van deze gelegenheid is geen gebruik gemaakt.

3. Beoordeling

3.1. Aan de betrokkene is bij inleidende beschikking een administratieve sanctie van fl 180,- opgelegd ter zake van "niet stoppen voor rood licht bij driekleurig verkeerslicht", welke gedraging zou zijn verricht op 14 augustus 1999 om 22.50 uur op de [pleegplaats]

3.2. In zijn beroepschrift ontkent de betrokkene niet dat de gedraging is verricht, doch stelt -zakelijk weergegeven - dat zijn financiële omstandigheden van dien aard zijn dat hij een bedrag van fl 450,- niet kan betalen.

Daartoe voert hij aan, dat hij student geneeskunde is en maandelijks fl 500,- moet lenen om zijn studie te kunnen financieren. Voorts wijst hij er op, dat hij momenteel onbetaalde arbeid als co-assistent verricht gedurende 70 à 80 uren per week waardoor hij niet in staat is om iets bij te verdienen. Bovendien heeft hij hogere kosten om deel te nemen aan het sociale leven doordat zijn medestudenten inmiddels goed betaalde banen hebben.

3.3. Uit het beroepschrift en de stukken behorende bij de bij het hof aanhangige zaak met nummer WAHV 00/00421 blijkt dat de betrokkene tevens een administratieve sanctie van fl 180,- is opgelegd ter zake van "overschrijding van de maximumsnelheid binnen de bebouwde (gedragsregel) meer dan 20 km/h en t/m 25 km/h", welke gedraging eveneens zou zijn verricht op 14 augustus 1999 om 22.50 uur op de [pleegplaats]

3.4. Aldus staat vast dat de betrokkene gelijktijdig en op dezelfde weg een aantal gedragingen heeft verricht waardoor de veiligheid op de weg in gevaar kan worden gebracht, waarbij in het algemeen het negeren van een rood licht bij een driekleurig verkeerslicht als bijzonder gevaarscheppend kan worden aangemerkt.

3.5. In het licht van deze vaststelling zijn de door de betrokkene aangevoerde omstandigheden niet van dien aard dat deze het opleggen van een administratieve sanctie niet billijken of zouden moeten leiden tot het vaststellen van een lager bedrag van de administratieve sanctie.

4. De beslissing

Het gerechtshof:

bevestigt de beslissing van de kantonrechter.

Dit arrest is gewezen door mrs Vellinga, Kalsbeek en Huisman, in tegenwoordigheid van mr Wijma als griffier, en uitgesproken ter openbare zitting.