Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHDHA:2019:295

Instantie
Gerechtshof Den Haag
Datum uitspraak
11-02-2019
Datum publicatie
15-02-2019
Zaaknummer
22-000889-18
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Vrijspraak.

Er was bij de uitlating van verdachte, die het hof vanwege de betekenis uitsluitend jegens politie-ambtenaren beledigend acht, derhalve geen sprake van opzet tot belediging, terwijl het hof evenmin overtuigd is dat de verdachte welbewust de aanmerkelijke kans had aanvaard dat hij met een politie-agent te maken had zodat ook in voorwaardelijke zin geen sprake is van bewijsbaar opzet.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

PROMIS

Rolnummer: 22-000889-18

Parketnummer: 09-213851-17

Datum uitspraak: 11 februari 2019

TEGENSPRAAK

Gerechtshof Den Haag

meervoudige kamer voor strafzaken

Arrest

gewezen op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Den Haag van 16 februari 2018 in de strafzaak tegen de verdachte:

[verdachte],

geboren te [geboorteplaats] (Marokko) op [geboortejaar] 1964,

adres van inschrijving in BRP: [x].

adres volgens eigen opgave ter terechtzitting in hoger beroep: [x].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van dit hof op 28 januari 2019.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door en namens de verdachte naar voren is gebracht.

Procesgang

In eerste aanleg is de verdachte ter zake van het ten laste gelegde veroordeeld tot een geldboete ter hoogte van € 250,- subsidiair 5 dagen hechtenis.

Namens de verdachte is tegen het vonnis hoger beroep ingesteld.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:

hij op of omstreeks 27 oktober 2017 te Gouda opzettelijk een ambtenaar, te weten [aangever] (hoofdagent politie eenheid Den Haag), gedurende of ter zake van de rechtmatige uitoefening van zijn bediening, in zijn tegenwoordigheid, mondeling heeft beledigd, door hem de woorden toe te voegen: "wout" en/of "fuck you", althans woorden van gelijke beledigende aard en/of strekking.

Tenlastelegging

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat de verdachte ter zake van het ten laste gelegde zal worden vrijgesproken.

Het vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep kan niet in stand blijven omdat daarvan slechts aantekening is gedaan ingevolge artikel 378a van het Wetboek van Strafvordering.

Vrijspraak

Het hof neemt in overweging dat in het bargoens het woord “Wout” in min of meer peioratieve betekenis synoniem is voor politie-agent. Vast staat dat de verdachte het woord Wout tot de politie-ambtenaar [aangever], werkzaam in de rechtmatige uitoefening zijner bediening, heeft gericht. In aanmerking genomen evenwel de omstandigheden waaronder de verdachte deze uitlating deed, kan naar het oordeel van het hof niet overtuigend met bewijsmiddelen worden weerlegd dat de verdachte zijn gesprekspartner heeft gevraagd “Of ben je een Wout?” dan wel woorden van gelijke strekking, zoals de verdachte heeft verklaard. Daarbij weegt het hof mee dat de verdachte met [aangever] contact maakte over een verkeersmanoeuvre die deze in een niet als politievoertuig herkenbare auto verrichtte, terwijl [aangever] ook niet geüniformeerd was of zich op dat moment anderszins al als politie-agent aan verdachte kenbaar had gemaakt. Er was bij deze uitlating van verdachte, die het hof vanwege de betekenis uitsluitend jegens politie-ambtenaren beledigend acht, derhalve geen sprake van opzet tot belediging, terwijl het hof evenmin overtuigd is dat de verdachte welbewust de aanmerkelijke kans had aanvaard dat hij met een politie-agent te maken had zodat ook in voorwaardelijke zin geen sprake is van bewijsbaar opzet.

Het hof heeft voorts niet uit de wettige bewijsmiddelen de overtuiging bekomen dat de verdachte, die dit ontkent, de hem in de tenlastelegging verweten woorden “Fuck You” heeft gebezigd, zodat de verdachte van het ten laste gelegde algeheel behoort te worden vrijgesproken.

BESLISSING

Het hof:

Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:

Verklaart niet bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Dit arrest is gewezen door mr. R.M. Bouritius,

mr. M.I. Veldt-Foglia en mr. J.J.H.M. van Gennip,

in bijzijn van de griffier mr. L.A. Haas.

Het is uitgesproken op de openbare terechtzitting van het hof van 11 februari 2019.

Mr. J.J.H.M. van Gennip is buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.