Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHDHA:2018:2470

Instantie
Gerechtshof Den Haag
Datum uitspraak
24-09-2018
Datum publicatie
25-09-2018
Zaaknummer
1316-18
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Verschoning
Inhoudsindicatie

Beslissing op verschoningsverzoek ex art. 517 Sv. Toewijzing.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

GERECHTSHOF DEN HAAG

AV-nummer : 1316-18

Beslissing van de meervoudige kamer voor de behandeling van wrakings- en verschoningsverzoeken

inzake het schriftelijk verzoek om verschoning van 24 september 2018 van de na te noemen raadsheer, als bedoeld in artikel 517 van het Wetboek van Strafvordering in de beklagzaak ex artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering van [klagers], met als raadsvrouw mr. B.L.M. Ficq, advocaat te Amsterdam, met kenmerk K18/220231, over het niet vervolgen van:

[beklaagden]


Het geding

  1. In genoemde beklagzaak is bepaald dat op 26 september 2018 een raadkamerzitting van de meervoudige raadkamer zal plaatsvinden, alwaar de raadsheer mr. J.W. Wabeke, als voorzitter van de behandelend kamer, zitting heeft.

  2. Bij verzoekschrift van 24 september 2018 heeft de voornoemde raadsheer mr. J.W. Wabeke verzocht zich te mogen verschonen in de beklagzaak.

3. De meervoudige kamer voor de behandeling van wrakings- en verschoningsverzoeken heeft de zaak op 24 september 2018 behandeld.


Het verschoningsverzoek

4. Aan het verschoningsverzoek wordt – kort en zakelijk weergegeven - het volgende ten grondslag gelegd.

Gelet op de omstandigheid dat mr. Wabeke de door de raadsvrouw van klagers jegens hem opgeworpen verdenking als ongefundeerd ziet, alsmede gelet op de door de acties van deze advocaat ontstane publiciteit, vreest mr. Wabeke dat hij niet meer in staat is onbevangen over de zaak en de daarin voorgelegde verzoeken te oordelen.

Beoordeling van het verschoningsverzoek

5. In artikel 517 in verbinding met artikel 512 Wetboek van Strafvordering is bepaald dat op grond van feiten of omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden, elk van de rechters die een zaak behandelt kan verzoeken zich te mogen verschonen.

6. Gelet op de in het verzoek gegeven toelichting is de kamer voor de behandeling van wrakings- en verschoningsverzoeken van oordeel dat het verzoek voor toewijzing vatbaar is, aangezien de daarin aangevoerde gronden in het onderhavige geval dusdanig zijn dat de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden.

7. Het verzoek om verschoning zal daarom worden toegewezen.

Beslissing


Het hof:

  • -

    wijst het door mr. J.W. Wabeke gedane verzoek om verschoning toe;

  • -

    bepaalt dat een afschrift van deze beslissing wordt toegezonden aan de raadsvrouw van de klagers, het Openbaar Ministerie en de raadsheer die om verschoning had verzocht.

Deze beslissing is gegeven op 24 september 2018 door mrs. I.E. de Vries, J.A. van Kempen, en F.R. Salomons, in aanwezigheid van de griffier mr. J. van der Vegte.