Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHDHA:2015:1422

Instantie
Gerechtshof Den Haag
Datum uitspraak
26-05-2015
Datum publicatie
08-06-2015
Zaaknummer
22-005088-14
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het maken van een gewoonte van het verwerven en het in bezit hebben van kinderpornografisch materiaal.

Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 7 (zeven) maanden. Het hof stelt als bijzondere voorwaarde dat de veroordeelde verplicht is zich gedurende de volledige proeftijd te melden bij zowel Reclassering Nederland als bij De Waag.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Rolnummer: 22-005088-14

Parketnummer: 09-837296-13

Datum uitspraak: 26 mei 2015

TEGENSPRAAK

Gerechtshof Den Haag

meervoudige kamer voor strafzaken

Arrest

gewezen op het hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Den Haag van 20 november 2014 in de strafzaak tegen de verdachte:

[verdachte],

geboren te [plaats] op [dag] 1984,

[adres].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg en het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep van dit hof van 12 mei 2015.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door en namens de verdachte naar voren is gebracht.

Procesgang

In eerste aanleg is de verdachte ter zake van het ten laste gelegde veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 7 maanden, met aftrek van voorarrest, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren en onder de bijzondere voorwaarden zoals vermeld in het vonnis waarvan beroep.

Namens de verdachte is tegen het vonnis hoger beroep ingesteld.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:

hij in of omstreeks de periode van 19 juli 2012 tot en met 9 oktober 2013 te Delft, in elk geval in Nederland, één of meermalen (telkens) een of meer afbeelding(en) en/of gegevensdrager(s) (te weten computers) en/of harde schijf en/of CD rom(s)), bevattende één of meer afbeeldingen, te weten ongeveer 2203, heeft verspreid en/of aangeboden en/of openlijk tentoongesteld en/of vervaardigd en/of ingevoerd en/of doorgevoerd en/of uitgevoerd en/of verworden en/of in bezit gehad,

terwijl op die afbeelding(en) (een) seksuele gedraging(en) zichtbaar is/zijn, waarbij (telkens) een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, welke voornoemde seksuele gedragingen bestonden uit:

FOTO 1

Naam : [foto 1]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 3 en 5 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto zit een meisje op haar hurken. Het meisje is geheel naakt en heeft haar benen uit elkaar en haar handen rusten tussen haar benen op de grond. De vagina van het meisje is zichtbaar.

FOTO 2

Naam : [foto 2]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 3 en 6 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto is een meisje zichtbaar die op haar knieën zit op een wit met groen laken. Het meisje is geheel naakt en ligt op haar knieën en haar borst. De foto is gemaakt vanaf de billen van het meisje. Het meisje heeft haar benen iets uit elkaar staan. Tussen de benen van het meisje zit een kennelijk volwassen man. De man draagt om zijn linkerpols een stalen band van een horloge. De man is zichtbaar vanaf zijn bovenbenen tot net boven zijn penis en zijn linkerpols en arm. De man spreid met zijn linker duim en wijsvinger de vagina van het meisje open. De stijve blote penis van de man zit tegen de schaamlippen van het meisje aan. De man heeft opvallend donker schaamhaar.

FOTO 3

Naam : [foto 3]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 3 en 7 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto is een meisje zichtbaar met donker krullend haar. Het meisje draagt een donkerblauw/paars hemdje. Het meisje zit op haar knieën tussen de benen van een kennelijk volwassen man en steunt op haar rechterhand. Haar hand staat tussen de benen van de man. De man is zichtbaar vanaf zijn buik tot aan zijn knieën. De man is naakt. Het meisje heeft met haar linkerhand de stijve penis van de man vast. De lippen van het meisje zitten om de stijve penis van de man. Het meisje heeft dus de penis van de man in haar mond. Het meisje kijkt in de camera.

FOTO 4

Naam : [foto 4]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 2 en 4 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto staat een meisje. Het meisje is zichtbaar vanaf haar schouders tot haar, haar grens. Het meisje heeft zo ver te zien geen kleren aan. Het meisje heeft kort blond haar. Je kijkt tegen de linkerzijde van het gezicht van het meisje aan. Ter hoogte van de mond van het meisje is een penis van een kennelijk volwassen man zichtbaar. De penis is stijf. Op het gezicht van het meisje is een witte substantie zichtbaar gelijkend op sperma. Aan de penis is een sliert van de witte substantie zichtbaar. De sliert zit aan de penis en aan het gezicht van het meisje vast.

FOTO 5

Naam : [foto 5]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 4 en 8 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto is een meisje zichtbaar. Het meisje ligt op haar rug op een kleed. Het meisje heeft haar benen omhoog getrokken en haar knieen zijn ter hoogte van de borst van het meisje. De onderbroek van het meisje is ter hoogte van de bovenbenen van het meisje. Het meisje heeft donker haar. De armen van het meisje liggen naast haar hoofd en het meisje heet haar ogen gesloten. De vagina van het meisje is zichtbaar. Ter hoogte van de billen van het meisje staat een kennelijk volwassen man. De man draagt een wit T-shirt. De stijve blote penis van de man ligt tegen de vagina/anus van het meisje aan.

FOTO 6

Naam : [foto 6]

Geschatte leeftijd : Jongen tussen 3 en 6 jaar oud

Korte omschrijving : Op de foto staat een jongen die geheel naakt is. De jongen is zichtbaar vanaf zijn knieën tot zijn borstkas. Ter hoogte van de penis van de jongen is het gezicht van een kennelijk volwassen vrouw zichtbaar. De linkerzijde van het gezicht van de vrouw is zichtbaar. Ook de blote linkerschouder van de vrouw is zichtbaar. De vrouw heeft haar lippen rond de penis van de jongen. De vrouw heeft de blote penis van de jongen in haar mond.

FOTO 7

Naam : [foto 7]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 2 en 5 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto ligt een meisje op haar rug op een rode doek. Het meisje is naakt en is zichtbaar vanaf haar borstkas tot haar bovenbenen. Het meisje heeft haar benen opgetrokken en gespreid. Tussen de gespreide benen van het meisje is de penis van een kennelijk volwassen man zichtbaar. Alleen de stijve penis is zichtbaar van de man. De penis van de man zit in de anus van het meisje. De eikel van de penis van de man zit in de anus van het meisje. De schaamlippen van het meisje zijn opvallend rood en staan open. Tevens is er rode uitslag zichtbaar op de billen van het meisje.

FOTO 8

Naam : [foto 8]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 3 en 6 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto ligt een meisje op haar rug op een oranje handdoek. Het meisje is geheel naakt en heeft haar benen iets opgetrokken en gespreid. Tussen de benen van het meisje staat een kennelijk volwassen man. Van de man is zijn blote penis, zijn linker- en rechterhand en een gedeelte van zijn buik zichtbaar. De man heeft zijn stijve blote penis in zijn rechterhand vast. Met zijn linkerhand heeft de man het rechterbovenbeen van het meisje vast. De man heeft zijn stijve blote penis tussen de schaamlippen van het meisje geplaatst.

FOTO 9

Naam : [foto 9]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 3 en 6 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto is een meisje zichtbaar. Het meisje is zichtbaar vanaf haar borst tot haar haargrens. Het meisje zit in een bad. Het meisje heeft haar rechterhand op de knie liggen van een kennelijk volwassen man. Het lijkt of de man op de rand van het bad zit. Alleen de knieën en de stijve penis van de man zijn zichtbaar. De man heeft een blanke huidskleur. De stijve penis van de man zit tussen de lippen van het meisje. Het meisje heeft de stijve penis van de man dus in haar mond. FOTO 10

Naam : [foto 10]

Geschatte leeftijd : twee meisjes tussen de 10 en 14 jaar oud

Korte omschrijving : Op de foto zit meisje 1 op een bank. Meisje 1 heeft haar rechterbeen opgetrokken en de voet van haar rechterbeen steunt op de bank. Meisje 1 heeft haar benen gespreid. Meisje 1 heeft met haar rechterhand haar rechterborst beet en duwt die omhoog. Meisje 2 zit op haar knieën op de bank aan de linkerkant van meisje 1. Meisje 2 steunt met haar linkeronderarm op de linkerbovenbeen van meisje 1. Beiden meisjes zijn naakt. Meisje 2 spreidt met haar linkerwijsvinger en middelvinger de schaamlippen van meisje 1 open. De mond van meisje 2 is ter hoogte van de rechterborst van meisje 1. De tong van meisje 2 is uitgestoken en tegen de blote borst van meisje 1 aan.

van welk(e) misdrijf/misdrijven hij, verdachte, een gewoonte heeft gemaakt.

Het vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep kan niet in stand blijven omdat het hof zich daarmee niet verenigt.

Bewezenverklaring

Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde heeft begaan, met dien verstande dat:

hij in of omstreeks de periode van 19 juli 2012 tot en met 9 oktober 2013 te Delft, in elk geval in Nederland, één of meermalen (telkens) een of meer afbeelding(en) en/of gegevensdrager(s) (te weten computers) en/of harde schijf en/of CD rom(s)), bevattende één of meer afbeeldingen, te weten ongeveer 2203, heeft verspreid en/of aangeboden en/of openlijk tentoongesteld en/of vervaardigd en/of ingevoerd en/of doorgevoerd en/of uitgevoerd en/of verwordven en/of in bezit gehad,

terwijl op die afbeelding(en) (een) seksuele gedraging(en) zichtbaar is/zijn, waarbij (telkens) een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, welke voornoemde seksuele gedragingen bestonden uit:

FOTO 1

Naam : [foto 1]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 3 en 5 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto zit een meisje op haar

hurken. Het meisje is geheel naakt en heeft haar benen uit elkaar en haar handen rusten tussen haar benen op de grond. De vagina van het meisje is zichtbaar.

FOTO 2

Naam : [foto 2]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 3 en 6 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto is een meisje zichtbaar die op haar knieën zit op een wit met groen laken. Het meisje is geheel naakt en ligt op haar knieën en haar borst. De foto is gemaakt vanaf de billen van het meisje. Het meisje heeft haar benen iets uit elkaar staan. Tussen de benen van het meisje zit een kennelijk volwassen man. De man draagt om zijn linkerpols een stalen band van een horloge. De man is zichtbaar vanaf zijn bovenbenen tot net boven zijn penis en zijn linkerpols en arm. De man spreid met zijn linker duim en wijsvinger de vagina van het meisje open. De stijve blote penis van de man zit tegen de schaamlippen van het meisje aan. De man heeft opvallend donker schaamhaar.

FOTO 3

Naam : [foto 3]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 3 en 7 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto is een meisje zichtbaar met donker krullend haar. Het meisje draagt een donkerblauw/paars hemdje. Het meisje zit op haar knieën tussen de benen van een kennelijk volwassen man en steunt op haar rechterhand. Haar hand staat tussen de benen van de man. De man is zichtbaar vanaf zijn buik tot aan zijn knieën. De man is naakt. Het meisje heeft met haar linkerhand de stijve penis van de man vast. De lippen van het meisje zitten om de stijve penis van de man. Het meisje heeft dus de penis van de man in haar mond. Het meisje kijkt in de camera.

FOTO 4

Naam : [foto 4]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 2 en 4 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto staat een meisje. Het meisje is zichtbaar vanaf haar schouders tot haar, haar grens. Het meisje heeft zo ver te zien geen kleren aan. Het meisje heeft kort blond haar. Je kijkt tegen de linkerzijde van het gezicht van het meisje aan. Ter hoogte van de mond van het meisje is een penis van een kennelijk volwassen man zichtbaar. De penis is stijf. Op het gezicht van het meisje is een witte substantie zichtbaar gelijkend op sperma. Aan de penis is een sliert van de witte substantie zichtbaar. De sliert zit aan de penis en aan het gezicht van het meisje vast.

FOTO 5

Naam : [foto 5]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 4 en 8 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto is een meisje zichtbaar. Het meisje ligt op haar rug op een kleed. Het meisje heeft haar benen omhoog getrokken en haar knieen zijn ter hoogte van de borst van het meisje. De onderbroek van het meisje is ter hoogte van de bovenbenen van het meisje. Het meisje heeft donker haar. De armen van het meisje liggen naast haar hoofd en het meisje heet haar ogen gesloten. De vagina van het meisje is zichtbaar. Ter hoogte van de billen van het meisje staat een kennelijk volwassen man. De man draagt een wit T-shirt. De stijve blote penis van de man ligt tegen de vagina/anus van het meisje aan.

FOTO 6

Naam : [foto 6]

Geschatte leeftijd : Jongen tussen 3 en 6 jaar oud

Korte omschrijving : Op de foto staat een jongen die geheel naakt is. De jongen is zichtbaar vanaf zijn knieën tot zijn borstkas. Ter hoogte van de penis van de jongen is het gezicht van een kennelijk volwassen vrouw zichtbaar. De linkerzijde van het gezicht van de vrouw is zichtbaar. Ook de blote linkerschouder van de vrouw is zichtbaar. De vrouw heeft haar lippen rond de penis van de jongen. De vrouw heeft de blote penis van de jongen in haar mond.

FOTO 7

Naam : [foto 7]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 2 en 5 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto ligt een meisje op haar rug op een rode doek. Het meisje is naakt en is zichtbaar vanaf haar borstkas tot haar bovenbenen. Het meisje heeft haar benen opgetrokken en gespreid. Tussen de gespreide benen van het meisje is de penis van een kennelijk volwassen man zichtbaar. Alleen de stijve penis is zichtbaar van de man. De penis van de man zit in de anus van het meisje. De eikel van de penis van de man zit in de anus van het meisje. De schaamlippen van het meisje zijn opvallend rood en staan open. Tevens is er rode uitslag zichtbaar op de billen van het meisje.

FOTO 8

Naam : [foto 8]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 3 en 6 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto ligt een meisje op haar rug op een oranje handdoek. Het meisje is geheel naakt en heeft haar benen iets opgetrokken en gespreid. Tussen de benen van het meisje staat een kennelijk volwassen man. Van de man is zijn blote penis, zijn linker- en rechterhand en een gedeelte van zijn buik zichtbaar. De man heeft zijn stijve blote penis in zijn rechterhand vast. Met zijn linkerhand heeft de man het rechterbovenbeen van het meisje vast. De man heeft zijn stijve blote penis tussen de schaamlippen van het meisje geplaatst.

FOTO 9

Naam : [foto 9]

Geschatte leeftijd : Meisje tussen de 3 en 6 jaar oud Korte omschrijving : Op de foto is een meisje zichtbaar. Het meisje is zichtbaar vanaf haar borst tot haar haargrens. Het meisje zit in een bad. Het meisje heeft haar rechterhand op de knie liggen van een kennelijk volwassen man. Het lijkt of de man op de rand van het bad zit. Alleen de knieën en de stijve penis van de man zijn zichtbaar. De man heeft een blanke huidskleur. De stijve penis van de man zit tussen de lippen van het meisje. Het meisje heeft de stijve penis van de man dus in haar mond. FOTO 10

Naam : [foto 10]

Geschatte leeftijd : twee meisjes tussen de 10 en 14 jaar oud

Korte omschrijving : Op de foto zit meisje 1 op een bank. Meisje 1 heeft haar rechterbeen opgetrokken en de voet van haar rechterbeen steunt op de bank. Meisje 1 heeft haar benen gespreid. Meisje 1 heeft met haar rechterhand haar rechterborst beet en duwt die omhoog. Meisje 2 zit op haar knieën op de bank aan de linkerkant van meisje 1. Meisje 2 steunt met haar linkeronderarm op de linkerbovenbeen van meisje 1. Beiden meisjes zijn naakt. Meisje 2 spreidt met haar linkerwijsvinger en middelvinger de schaamlippen van meisje 1 open. De mond van meisje 2 is ter hoogte van de rechterborst van meisje 1. De tong van meisje 2 is uitgestoken en tegen de blote borst van meisje 1 aan.

van welk(e) misdrijf/misdrijven hij, verdachte, een gewoonte heeft gemaakt.

Hetgeen meer of anders is ten laste gelegd, is niet bewezen. De verdachte moet daarvan worden vrijgesproken.

Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zijn deze in de bewezenverklaring verbeterd. Blijkens het verhandelde ter terechtzitting is de verdachte daardoor niet geschaad in de verdediging.

Bewijsvoering

Het hof grondt zijn overtuiging dat de verdachte het bewezen verklaarde heeft begaan op de feiten en omstandigheden die in de bewijsmiddelen zijn vervat en die reden geven tot de bewezenverklaring.

In die gevallen waarin de wet aanvulling van het arrest vereist met de bewijsmiddelen dan wel, voor zover artikel 359, derde lid, tweede volzin, van het Wetboek van Strafvordering wordt toegepast, met een opgave daarvan, zal zulks plaatsvinden in een aanvulling die als bijlage aan dit arrest zal worden gehecht.

Strafbaarheid van het bewezen verklaarde

Het bewezen verklaarde levert op:

Een afbeelding van een seksuele gedraging, waarbij iemand die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt, is betrokken of schijnbaar is betrokken, verwerven en in bezit hebben, terwijl van het plegen van dit misdrijf een beroep of gewoonte wordt gemaakt.

Strafbaarheid van de verdachte

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte uitsluit. De verdachte is dus strafbaar.

Vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het vonnis waarvan beroep zal worden vernietigd en dat de verdachte ter zake van het tenlastegelegde zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 7 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaren en onder de volgende bijzondere voorwaarden: een meldplicht, behandelverplichting en de verplichting mee te werken aan controle van zijn gegevensdragers door de politie.

Strafmotivering

Het hof heeft de op te leggen straf bepaald op grond van de ernst van het feit en de omstandigheden waaronder dit is begaan en op grond van de persoon en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, zoals daarvan is gebleken uit het onderzoek ter terechtzitting.

Daarbij heeft het hof in het bijzonder het volgende in aanmerking genomen. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het maken van een gewoonte van het verwerven en het in bezit hebben van kinderpornografisch materiaal.

Bij de vervaardiging van kinderporno wordt de lichamelijke integriteit en de persoonlijke levenssfeer van minderjarigen ernstig geschonden. Het kan niet anders dan dat de afgebeelde minderjarigen groot leed en grote schade is berokkend en dat zij nog geruime tijd zullen lijden onder de gevolgen van hetgeen hen is aangedaan. Het hof houdt de verdachte mede verantwoordelijk voor het aangedane leed, nu hij door het in bezit nemen van pornografisch materiaal bijgedragen heeft aan de vraag naar en dus productie van dat materiaal. Voorts neemt het hof in ogenschouw dat het materiaal dat de verdachte in bezit heeft gehad deels nog niet eerder aangetroffen afbeeldingen betreft van zeer vergaande seksuele gedragingen waarbij ook zeer jonge kinderen zijn betrokken.

Het hof is van oordeel dat met name laatstgenoemde omstandigheid maakt dat het feit als zodanig ernstig moet worden beoordeeld dat dat daarop niet anders dan met oplegging van een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf van in beginsel niet onaanzienlijke duur kan worden gereageerd.

Uit het onderzoek ter terechtzitting is verder gebleken dat de verdachte lijdt aan een ernstige en ongeneeslijke aandoening die hem zeer beperkt in zijn dagelijks functioneren. Het hof acht aannemelijk dat het ondergaan van een detentiestraf door de verdachte als zwaarder zal worden ervaren dan door de gemiddelde gedetineerde.

De reclassering heeft bovendien aangegeven dat door de aandoening van de verdachte een werkstraf niet uitvoerbaar is.

De verdachte wordt bovendien thans zeer intensief begeleid door met name personen uit zijn familiekring. Hij heeft ter terechtzitting ook aangegeven thans het onjuiste van zijn handelen in te zien, zijn computer te hebben weggedaan omdat hij geen gebruik meer van internet wil maken en heeft zich bereid getoond reclasseringsbegeleiding en behandeling bij De Waag te ondergaan.

Met name gezien deze bijzondere persoonlijke omstandigheden zal het hof – zoals ook door de advocaat-generaal gevorderd - het onvoorwaardelijke deel van de op te leggen gevangenisstraf beperken tot na te melden duur. Teneinde de verdachte ervan te weerhouden soortgelijke feiten opnieuw te begaan zal het hof daarbij tevens een langdurige voorwaardelijke gevangenisstraf opleggen alsook na te melden bijzondere voorwaarden.

Toepasselijke wettelijke voorschriften

Het hof heeft gelet op de artikelen 14a, 14b, 14c en 240b van het Wetboek van Strafrecht, zoals zij rechtens gelden dan wel golden.

BESLISSING

Het hof:

Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:

Verklaart zoals hiervoor overwogen bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde heeft begaan.

Verklaart niet bewezen hetgeen de verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven is bewezen verklaard en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Verklaart het bewezen verklaarde strafbaar en verklaart de verdachte strafbaar.

Veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 7 (zeven) maanden.

Bepaalt dat een gedeelte van de gevangenisstraf, groot 6 (zes) maanden, niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten omdat de verdachte zich voor het einde van een proeftijd van 3 (drie) jaren aan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt dan wel de hierna te noemen bijzondere voorwaarde(n) niet heeft nageleefd.

Stelt als bijzondere voorwaarde dat de veroordeelde verplicht is zich gedurende de volledige proeftijd te melden bij Reclassering Nederland, zo frequent en zolang de reclassering dit noodzakelijk acht.

Stelt als bijzondere voorwaarde dat de veroordeelde zich gedurende de volledige proeftijd onder behandeling zal stellen van De Waag op de tijden en plaatsen als door of namens die instelling vast te stellen, teneinde zich te laten behandelen.

Dit arrest is gewezen door mr. Chr.A. Baardman, mr. A. Kuijer en mr. J.T.F.M. van Krieken, in bijzijn van de griffier mr. R. van den Bosch.

Het is uitgesproken op de openbare terechtzitting van het hof van 26 mei 2015.