Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHARN:2011:BP7042

Instantie
Gerechtshof Arnhem
Datum uitspraak
08-03-2011
Datum publicatie
08-03-2011
Zaaknummer
24-002439-09
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

De verdachte wordt vrijgesproken van het opzettelijk zonder noodzaak bellen van het alarmnummer 112, nu het hof aannemelijk acht dat deze noodzaak in de beleving van verdachte wel bestond toen hij het alarmnummer belde.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-002439-09

Parketnummer eerste aanleg: 07-035127-09

Arrest van 8 maart 2011 van het gerechtshof te Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad van 29 september 2009 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1956] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [adres],

verschenen in persoon, bijgestaan door zijn raadsman mr. C.F. Roza, advocaat te Zwolle.

Het vonnis waarvan beroep

De politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft de verdachte bij het vonnis wegens een misdrijf veroordeeld tot een straf, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof verdachte ter zake van het ten laste gelegde zal veroordelen tot een werkstraf voor de duur van 16 uren, subsidiair 8 dagen vervangende hechtenis.

De beslissing op het hoger beroep

Het hof zal het vonnis vernietigen en opnieuw recht doen.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd, dat:

hij op of omstreeks 18 juni 2009 in de gemeente [gemeente] opzettelijk, zonder dat daartoe de noodzaak aanwezig was, gebruik heeft gemaakt van een alarmnummer voor publieke diensten, namelijk van het nummer 112.

Vrijspraak

Op basis van het dossier en het verhandelde ter terechtzitting stelt het hof vast dat verdachte op 18 juni 2009 in de gemeente [gemeente] het alarmnummer 112 heeft gebeld, zonder dat hiertoe een noodzaak bestond.

Aangezien het hof aannemelijk acht dat deze noodzaak in de beleving van verdachte wel bestond toen hij het alarmnummer belde, kan niet worden bewezen dat verdachte opzettelijk zonder noodzaak gebruik heeft gemaakt van het alarmnummer. Verdachte dient derhalve te worden vrijgesproken van het hem ten laste gelegde feit.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij.

Dit arrest is aldus gewezen door mr. S. Zwerwer, voorzitter, mr. J. Hielkema en mr. J.A.A.M. van Veen, in tegenwoordigheid van mr. H. Akkerman als griffier, zijnde mr. Zwerwer buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.