Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHARN:2010:BN9235

Instantie
Gerechtshof Arnhem
Datum uitspraak
01-10-2010
Datum publicatie
04-10-2010
Zaaknummer
24-002086-09
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Verdachte wordt vrijgesproken ter zake van het medeplegen van diefstal. Onttrekking aan het verkeer.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-002086-09

Parketnummer eerste aanleg: 07-470183-09

Arrest van 1 oktober 2010 van het gerechtshof te Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad van 21 augustus 2009 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1983] te [geboorteplaats],

thans zonder bekende woon- of verblijfplaats hier te lande,

niet ter terechtzitting verschenen. Wel verschenen is de raadsman van verdachte mr. J.G. Wiebes, advocaat te Lelystad.

Het vonnis waarvan beroep

De politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft de verdachte bij het vonnis wegens een misdrijf veroordeeld tot een straf en een maatregel opgelegd, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

De raadsman van verdachte heeft verklaard uitdrukkelijk te zijn gemachtigd verdachte ter terechtzitting te verdedigen.

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof de verdachte ter zake van het ten laste gelegde zal veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van vier weken. Voorts heeft de advocaat-generaal gevorderd dat het hof de in beslag genomen spullen zal onttrekken aan het verkeer.

De beslissing op het hoger beroep

Het hof zal het vonnis vernietigen en opnieuw recht doen.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd, dat:

hij op of omstreeks 19 mei 2009 in de gemeente [gemeente] tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening heeft weggenomen twee horloges, in elk geval enig goed, geheel of ten dele toebehorende aan [slachtoffer], in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte en/of zijn mededader(s).

Vrijspraak

Aan verdachte is ten laste gelegd dat hij zich op 19 mei 2009 schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van diefstal van twee horloges. Verdachte ontkent dit feit te hebben gepleegd. De medeverdachte heeft bekend dit feit alleen te hebben gepleegd.

De raadsman van verdachte heeft ter zitting aangevoerd dat verdachte dient te worden vrijgesproken, omdat er geen sprake is van wettig en overtuigend bewijs.

Anders dan de advocaat-generaal acht het hof niet bewezen dat verdachte het ten laste gelegde heeft begaan, zodat hij daarvan moet worden vrijgesproken. Uit de stukken die zich in het dossier bevinden en het verhandelde ter terechtzitting volgt niet dat verdachte ten aanzien van de diefstal zo bewust en nauw met de ander heeft samengewerkt dat er sprake is van medeplegen.

Onttrekking aan het verkeer

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof een identiteitskaart en een rijbewijs, waarvan de valsheid is vastgesteld, zal onttrekken aan het verkeer.

Deze voorwerpen, die blijkens het dossier aan verdachte toebehoren en van zodanige aard zijn dat het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met de wet, zijn bij gelegenheid van het onderzoek naar het aan de verdachte ten laste gelegde feit aangetroffen, terwijl die voorwerpen kunnen dienen tot de belemmering van de opsporing daarvan.

Toepassing van wetsartikelen

Het hof heeft gelet op de artikelen 36b en 36d van het Wetboek van Strafrecht, zoals deze artikelen golden ten tijde van het bewezen verklaarde.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij.

verklaart aan het verkeer onttrokken:

- een identiteitsbewijs, Litouwen, vervalst op naam van [naam];

- een rijbewijs, Litouwen, vervalst op naam van [naam].

Dit arrest is aldus gewezen door mr. S.H. Wachter, voorzitter, mr. A. Dijkstra en mr. H.J. de Ruijter, in tegenwoordigheid van mr. J. Brink als griffier, zijnde mr. H.J. de Ruijter buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.