Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHARN:2010:BM4550

Instantie
Gerechtshof Arnhem
Datum uitspraak
17-05-2010
Datum publicatie
18-05-2010
Zaaknummer
24-001139-09
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Ten laste is gelegd dat verdachte als beginnend bestuurder een personenauto heeft bestuurd, terwijl zijn ademalcoholgehalte 530 ug/l bedroeg. Verdachte ontkent als bestuurder te hebben opgetreden. Er is geen bewijsmiddel voor het tegendeel. Vrijspraak.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-001139-09

Parketnummer eerste aanleg: 07-301638-08

Arrest van 17 mei 2010 van het gerechtshof te Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad van 17 april 2009 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1988] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [adres],

verschenen in persoon, bijgestaan door zijn raadsvrouw, mr. N.C. Milani, advocaat te Lelystad.

Het vonnis waarvan beroep

De politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft de verdachte bij het vonnis wegens een misdrijf veroordeeld tot een straf en een bijkomende straf, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof verdachte zal veroordelen tot een geldboete van € 550,-, subsidiair 11 dagen vervangende hechtenis, alsmede tot een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van zes maanden, met aftrek van de tijd die het rijbewijs van verdachte reeds ingevorderd is geweest.

De beslissing op het hoger beroep

Het hof zal het vonnis vernietigen en opnieuw recht doen.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd, dat:

hij op of omstreeks 03 juli 2008 te [plaats] als bestuurder van een motorrijtuig, personenauto, dit motorrijtuig heeft bestuurd na zodanig gebruik van alcoholhoudende drank, dat het alcoholgehalte van zijn adem bij een onderzoek als bedoeld in artikel 8, derde lid, aanhef en onder a van de Wegenverkeerswet 1994, 530 microgram, in elk geval hoger dan 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht bleek te zijn, terwijl voor het besturen van dat motorrijtuig een rijbewijs was vereist en sedert de datum waarop aan hem/haar voor de eerste maal een rijbewijs was afgegeven nog geen vijf jaren waren verstreken en de eerste afgifte van het rijbewijs op of na 30 maart 2002 heeft plaatsgevonden.

Vrijspraak

Verdachte heeft in alle stadia van zijn strafzaak ontkend dat hij op 3 juli 2008 te [plaats] als bestuurder van een auto is opgetreden. Deze ontkenning wordt (deels) ondersteund door de ter terechtzitting van het hof gehoorde getuige [getuige]. Verdachte heeft verklaard dat ene [naam] de auto heeft bestuurd. Deze persoon is in het onderzoek onvindbaar gebleven. De politie heeft verdachte niet zien rijden, terwijl elk ander bewijsmiddel ontbreekt waaruit rechtstreeks volgt dat verdachte toen de bestuurder van de personenauto was. Het hof acht daarom niet wettig en overtuigend bewezen dat hij het ten laste gelegde heeft begaan, zodat hij daarvan zal worden vrijgesproken.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij.

Dit arrest is aldus gewezen door mr. H.J. Deuring, voorzitter, mr. J. Hielkema en mr. J.P. van Stempvoort, in tegenwoordigheid van J.B. Schwerzel als griffier, zijnde mr. Van Stempvoort voornoemd buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.