Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHARN:2009:BJ7604

Instantie
Gerechtshof Arnhem
Datum uitspraak
11-09-2009
Datum publicatie
15-09-2009
Zaaknummer
000699-08
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Het bezwaarschrift tegen de omzetting van de werkstraf in vervangende jeugddetentie wordt ongegrond verklaard. De veroordeelde heeft de kans die het hof hem bij tussenarrest van 6 februari 2009 heeft geboden, niet gegrepen. Nu hij verzuimd heeft de reclassering op de hoogte te houden van zijn ziekteverloop, telefonisch niet bereikbaar was en niet heeft gereageerd op het schriftelijke verzoek om contact op te nemen, is het hof van oordeel dat het aan de veroordeelde is te wijten dat de werkstraf opnieuw is mislukt.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

GERECHTSHOF TE ARNHEM,

NEVENZITTINGSPLAATS LEEUWARDEN

Arrest van 11 september 2009 van het gerechtshof te Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het bezwaarschrift ex artikel 77p van het Wetboek van Strafrecht van:

[veroordeelde],

geboren [1988] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [adres],

ter terechtzitting van 23 januari 2009 verschenen, bijgestaan door zijn raadsvrouw mr. K.A.M. Ramaekers, advocaat te Emmeloord;

ter terechtzitting van 28 augustus 2009 niet verschenen. Wel is toen verschenen mr. K.N. Holtrop, kantoorgenote van mr. K.A.M. Ramaekers, advocaat te Emmeloord.

De inhoud van het bezwaar

Het hof heeft de veroordeelde bij arrest d.d. 22 februari 2008 veroordeeld tot onder meer een taakstraf, bestaande uit een werkstraf, voor de duur van honderd uren, met bevel voor het geval dat de veroordeelde de werkstraf niet naar behoren verricht, dat vervangende jeugddetentie voor de duur van vijftig dagen zal worden toegepast.

Voormeld bezwaarschrift, ingekomen op 4 november 2008, keert zich tegen de kennisgeving d.d. 21 oktober 2008 van de advocaat-generaal aan de veroordeelde tot tenuitvoerlegging van de vervangende jeugddetentie.

De behandeling

Het hof heeft kennis genomen van de stukken. De zaak is behandeld ter openbare terechtzittingen van 23 januari 2009 en 28 augustus 2009.

Het hof heeft gehoord de advocaat-generaal, de veroordeelde en de raadsvrouw.

De beoordeling van het bezwaar

Het hof heeft bij arrest van 6 februari 2009 beslist de behandeling van het bezwaarschrift voor onbepaalde tijd, doch niet meer dan een half jaar, te schorsen, teneinde de veroordeelde in de gelegenheid te stellen om voor de hervatting van de behandeling de werkstraf te voltooien.

Blijkens de door de reclassering overgelegde overeenkomst werkstraf, met bijgevoegde urenlijst, heeft de veroordeelde van de opgelegde werkstraf van honderd uren thans veertig uren gewerkt. Bij de overeenkomst werkstraf is voorts gevoegd een brief van een medewerkster van de werkstrafunit van Reclassering Nederland van 14 augustus 2009. Uit deze brief blijkt dat deze medewerkster een aantal keren heeft geprobeerd de veroordeelde te bereiken, dat de veroordeelde verzuimt om de reclassering op de hoogte te houden van zijn ziekteverloop, dat de veroordeelde nog een laatste kans krijgt om de verdere uitvoering van de werkstraf te bespreken, en dat hij daartoe op 18 augustus 2009 om 9.30 uur telefonisch contact dient op te nemen met de reclassering. Onderaan deze brief staat bijgeschreven dat de betrokkene niet gebeld heeft.

Het hof stelt vast dat uit de van de reclassering ontvangen informatie blijkt dat de veroordeelde de kans die het hof hem bij arrest van 6 februari 2009 heeft geboden, niet heeft aangegrepen.

Nu de veroordeelde heeft verzuimd de reclassering op de hoogte te houden van zijn ziekteverloop, telefonisch niet bereikbaar was en niet heeft gereageerd op het schriftelijke verzoek contact op te nemen, is het hof van oordeel dat het aan de veroordeelde is te wijten dat de werkstraf opnieuw is mislukt. Derhalve zal het hof het bezwaarschrift thans ongegrond verklaren.

De uitspraak

Het hof:

verklaart het bezwaarschrift ongegrond.

Dit arrest is gewezen door mr. H.M. Poelman, vice-president als voorzitter, mr. S.H. Wachter, vice-president, en mr. H.J. de Ruijter, in tegenwoordigheid van mr. W. Landstra als griffier,

zijnde mr. De Ruijter buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.

Raadkamernummer: 0688-08

Parketnummer: 24-003092-06