Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHARN:2009:BJ4303

Instantie
Gerechtshof Arnhem
Datum uitspraak
06-07-2009
Datum publicatie
03-08-2009
Zaaknummer
24-002974-08
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Verdachte wordt ter zake van bedreiging vrijgesproken.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
NJFS 2009, 213
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-002974-08

Parketnummer eerste aanleg: 07-470448-08

Parketnummer tul: 07-410397-05

Arrest van 6 juli 2009 van het gerechtshof te Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad van 4 december 2008 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1965] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], [adres],

verschenen in persoon, bijgestaan door zijn raadsvrouw Y. Kikkert, advocaat te Zwolle.

Het vonnis waarvan beroep

De politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft de verdachte bij het vonnis wegens een misdrijf veroordeeld tot een straf en op een vordering tot tenuitvoerlegging beslist, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof verdachte ter zake van het ten laste gelegde zal veroordelen tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, met een proeftijd van twee jaren. Voorts heeft de advocaat-generaal gevorderd dat de vordering tot tenuitvoerlegging zal worden toegewezen.

De beslissing op het hoger beroep

Het hof zal het vonnis vernietigen en opnieuw recht doen.

Tenlastelegging

Aan verdachte is ten laste gelegd dat:

hij op of omstreeks 18 september 2008 in de gemeente [gemeente] [verbalisant], brigadier van de Regiopolitie IJsselland heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht, althans met zware mishandeling, immers heeft verdachte opzettelijk voornoemde [verbalisant] dreigend de woorden toegevoegd : "Jou pak ik wel, met jou werk ik nog wel af", althans woorden van gelijke dreigende aard of strekking.

Vrijspraak

Aan verdachte is ten laste gelegd dat hij [verbalisant] heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht, dan wel met zware mishandeling. Deze bedreiging zou er uit hebben bestaan dat hij deze [verbalisant] de woorden: "Jou pak ik wel, met jou werk ik nog wel af", heeft toegevoegd. Verdachte ontkent zich aldus te hebben uitgelaten. De raadsvrouw heeft ter zitting betoogd dat, indien voornoemde uitlating bewezen verklaard wordt, deze uitlating geen bedreiging oplevert.

Het hof overweegt het volgende.

Op 18 september 2008 omstreeks 11.30 uur kwamen verbalisanten, na een melding, naar de woning van verdachte. Verdachte - ambtshalve bekend bij de politie - woont in een woning van de daklozenopvang (RIBW). In zijn woning was onenigheid geweest tussen hem en [betrokkene]. Nadat verbalisanten de woning verlieten hoorden zij dat die [betrokkene] hen beledigde, waarop [betrokkene] werd aangehouden. Deze aanhouding vond plaats in de woning, alwaar op dat moment - naast verdachte en [betrokkene] - nog twee mannen aanwezig waren, alsook vijf politieagenten. Er ontstond een chaotische situatie. [betrokkene] werd na zijn aanhouding (geboeid) meegenomen naar het politiebureau. Een uur later, omstreeks 12.45 uur, is verdachte - op bevel tot aanhouding buiten heterdaad van de officier van justitie - aangehouden ter zake van bedreiging. Verbalisant [verbalisant] heeft verklaard dat hij verdachte hoorde zeggen: 'Jou pak ik nog wel', 'Met jou werk ik nog wel af', waarbij verdachte kwaad naar hem keek. Hij voelde zich door deze uitlating van verdachte met de dood bedreigd.

Nog daargelaten de vraag of de uitlating daadwerkelijk gebezigd is, levert deze uitlating naar het oordeel van het hof geen bedreiging op zoals ten laste gelegd. De woorden sluiten niet uit dat iets anders bedoeld is dan bedreiging met de dood of zware mishandeling. Evenmin blijkt dat de omstandigheden waaronder de gewraakte woorden werden geuit zodanig waren dat [verbalisant] die woorden redelijkerwijs slechts heeft kunnen opvatten als inhoudende een dergelijke ernstige bedreiging. Verdachte dient derhalve van dit feit te worden vrijgesproken.

Tenuitvoerlegging

Nu verdachte ter zake van het ten laste gelegde feit niet zal worden veroordeeld, zal het hof voormelde vordering van de officier van justitie afwijzen.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij;

wijst af de vordering tot tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf de veroordeelde voorwaardelijk opgelegd bij vonnis van de politierechter te Zwolle-Lelystad van 3 november 2006.

Dit arrest is aldus gewezen door mr. G. Dam, voorzitter, mr. J.A. Wiarda en mr. H. Kalsbeek, in tegenwoordigheid van

mr. J. Brink als griffier, zijnde mrs. Wiarda en Kalsbeek voornoemd buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.