Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHARN:2009:BI2127

Instantie
Gerechtshof Arnhem
Datum uitspraak
23-04-2009
Datum publicatie
23-04-2009
Zaaknummer
24-003233-07
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

14 dagen gevangenisstraf voor gekwalificeerde diefstal op 18 december 2007 van een mobiele telefoon uit de Mediamarkt.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Arrest van 23 april 2009 van het gerechtshof te Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad van 20 december 2007 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1985] te [geboorteplaats],

wonende te 4946 Jule Maramures (Roemenië), Com. Sapanta 358,

zonder bekende woon- of verblijfplaats in Nederland,

is niet ter terechtzitting verschenen. Wel verschenen is de raadsvrouw van verdachte

mr. G.I.H. Schulte, advocaat te Almere.

Het vonnis waarvan beroep

De politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft de verdachte bij het vonnis wegens een misdrijf veroordeeld tot een straf, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

De raadsvrouw van verdachte heeft verklaard uitdrukkelijk te zijn gemachtigd verdachte ter terechtzitting te verdedigen.

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof verdachte ter zake van het ten laste gelegde zal veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van 14 dagen met aftrek van de periode doorgebracht in voorarrest.

De beslissing op het hoger beroep

Het hof zal het vonnis vernietigen en opnieuw recht doen.

Tenlastelegging

Aan verdachte is ten laste gelegd, dat:

hij op of omstreeks 18 december 2007 in de gemeente [gemeente] tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening heeft weggenomen één mobiele telefoon/prepaid pakket HI KPN (merk: LG), in elk geval enig goed, geheel of ten dele toebehorende aan het winkelbedrijf [winkel] (filiaal [straat]), in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte en/of zijn mededader(s).

Bewezenverklaring

Het hof acht het ten laste gelegde bewezen, met dien verstande, dat:

hij op 18 december 2007 in de gemeente [gemeente] tezamen en in vereniging met anderen, met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening heeft weggenomen één mobiele telefoonpakket HI KPN (merk: LG), toebehorende aan het winkelbedrijf [winkel] (filiaal [straat]).

Het hof acht niet bewezen hetgeen aan verdachte als voormeld meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven als bewezen is aangenomen.

Kwalificatie

Het bewezen verklaarde levert op het misdrijf:

diefstal door twee of meer verenigde personen.

Strafbaarheid

Het hof acht verdachte strafbaar. Strafuitsluitingsgronden worden niet aanwezig geacht.

Strafmotivering

Het hof heeft in hoger beroep de op te leggen straf bepaald op grond van de aard en de ernst van het feit en de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte. Het hof heeft in het bijzonder het volgende in aanmerking genomen.

Verdachte heeft zich op 18 december 2007 samen met zijn medeverdachten schuldig gemaakt aan winkeldiefstal. Verdachte is met zijn medeverdachten op rooftocht gegaan met een geprepareerde tas. In de [winkel] heeft verdachte - met behulp van een afgesproken rolverdeling - een telefoonpakket gestolen door deze in de geprepareerde tas te stoppen. Door aldus te handelen heeft verdachte inbreuk gemaakt op het eigendomsrecht van het winkelbedrijf [winkel].

Uit het verdachte betreffende uittreksel uit het justitieel documentatieregister d.d. 16 december 2008 blijkt, dat verdachte in Nederland niet eerder is veroordeeld.

Gelet op de omstandigheden waaronder verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal in vereniging acht het hof de door de politierechter opgelegde gevangenisstraf, welke eveneens door de advocaat-generaal is gevorderd, niet alleen gerechtvaardigd, maar ook geboden. Het hof zal die straf aan verdachte opleggen.

Toepassing van wetsartikelen

Het hof heeft gelet op de artikelen 310 en 311, van het Wetboek van Strafrecht.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde bewezen en kwalificeert dit als

hiervoor vermeld en verklaart dit feit en verdachte strafbaar;

verklaart niet bewezen hetgeen aan verdachte als voormeld meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven als bewezen is aangenomen en spreekt verdachte daarvan vrij;

veroordeelt verdachte [verdachte] tot gevangenisstraf voor de duur van veertien dagen;

beveelt dat de tijd door de veroordeelde vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering doorgebracht, bij de uitvoering van de opgelegde gevangenisstraf geheel in mindering wordt gebracht.

Dit arrest is aldus gewezen door mr. L.T. Wemes, voorzitter, mr. P. Koolschijn en mr. J. Hielkema, in tegenwoordigheid van A.L.H. Wilkens als griffier.