Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHARN:2009:BI0272

Instantie
Gerechtshof Arnhem
Datum uitspraak
03-04-2009
Datum publicatie
08-04-2009
Zaaknummer
24-000526-08
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Vervolging wegens bedreiging. Vrijspraak omdat uitingen van verdachte (voor zover die al bedreigend waren) het slachtoffer niet rechtstreeks, maar via twee anderen bereikten.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 24-000526-08

Parketnummer eerste aanleg: 07-461532-07

Arrest van 3 april 2009 van het gerechtshof te Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden, meervoudige strafkamer, op het hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad van 15 februari 2008 in de strafzaak tegen:

[verdachte],

geboren op [1959] te [geboorteplaats],

wonende te [woonplaats], van [adres],

verschenen in persoon, bijgestaan door zijn raadsman mr. M.T. van Daatselaar, advocaat te Hoogeveen.

Het vonnis waarvan beroep

De politierechter in de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft de verdachte bij het vonnis wegens een misdrijf veroordeeld tot een straf, zoals in dat vonnis omschreven.

Gebruik van het rechtsmiddel

De verdachte is op de voorgeschreven wijze en tijdig in hoger beroep gekomen.

Het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

De vordering van de advocaat-generaal

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof verdachte zal vrijspraken van het hem ten laste gelegde.

De beslissing op het hoger beroep

Het hof zal het vonnis vernietigen en opnieuw recht doen.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is tenlastegelegd, dat:

hij op of omstreeks 12 juli 2007 te[plaats], gemeente [gemeente],althans in Nederland[slachtoffer] heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gericht, althans met zware mishandeling en/of enig misdrijf waardoor de algemene veiligheid van personen en/of goederen in gevaar werd gebracht, immers heeft verdachte opzettelijk voornoemde [slachtoffer] dreigend de woorden toegevoegd :"ik sla de boel kort en klein" en/of "ik heb een pistool bij mij" en/of "Als ik een pistool zou hebben zal ik deze misschien gebruiken", althans woorden van gelijke dreigende aard of strekking;

Vrijspraak

Het hof acht niet bewezen hetgeen aan verdachte is ten laste gelegd. Aan verdachte is ten laste gelegd dat hij [slachtoffer] rechtstreeks een aantal (dreigende) woorden heeft toegevoegd. Uit de stukken in het dossier vloeit voort dat verdachte, voor zover hij zich al dreigend zou hebben uitgelaten over of naar genoemde [slachtoffer], heeft gesproken met [betrokkene]. Zij heeft de dochter van [slachtoffer] op de hoogte gebracht van de uitingen van verdachte en deze dochter heeft op haar beurt [slachtoffer] geïnformeerd. Van een rechtstreekse bedreiging door verdachte aan [slachtoffer] is derhalve geen sprake, zodat verdachte moet worden vrijgesproken.

De uitspraak

HET HOF,

RECHT DOENDE OP HET HOGER BEROEP:

vernietigt het vonnis, waarvan beroep, en opnieuw recht doende:

verklaart het verdachte ten laste gelegde niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij;

Dit arrest is aldus gewezen door mr. O. Anjewierden, voorzitter, mr. K. Lahuis en mr. G.J. Niezink, in tegenwoordigheid van mr. A. Meester als griffier, zijnde mr. Niezink voornoemd buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.

- 2 - 24-000526-08