Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHARL:2019:18

Instantie
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Datum uitspraak
08-01-2019
Datum publicatie
18-01-2019
Zaaknummer
17/01119 en 17/01120
Formele relaties
Eerste aanleg: ECLI:NL:RBGEL:2017:5117, Bekrachtiging/bevestiging
Cassatie: ECLI:NL:HR:2020:1329
Rechtsgebieden
Belastingrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

OB. Proefslapen, verkoop van cadeaubonnen en verkoop van (slaapkamer)producten. Eén prestatie. Niet aannemelijk gemaakt dat verkochte matrassen antidecubitusmatrassen zijn. Niet vast te stellen welke deel van de omzet betrekking heeft op anti-allergene matrasbeschermers.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Viditax (FutD), 18-01-2019
FutD 2019-0151
FutD 2019-0150
V-N Vandaag 2019/173
V-N 2019/14.1.3
Belastingadvies 2019/7.8
NTFR 2019/179
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

GERECHTSHOF ARNHEM - LEEUWARDEN

locatie Arnhem

nummers 17/01119 en 17/01120

uitspraakdatum: 8 januari 2019

Uitspraak van de derde meervoudige belastingkamer

op het hoger beroep van

[X] B.V. te [Z] (hierna: belanghebbende)

tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 4 oktober 2017, nummers AWB 16/6975 en 16/6976, ECLI:NL:RBGEL:2017:5117, in het geding tussen belanghebbende en

de inspecteur van de Belastingdienst/Kantoor Utrecht (hierna: de Inspecteur)

1 Ontstaan en loop van het geding

1.1.

Aan belanghebbende zijn twee naheffingsaanslagen omzetbelasting opgelegd.

1.2.

De Inspecteur heeft bij uitspraken op bezwaar de naheffingsaanslagen gehandhaafd.

1.3.

Belanghebbende is tegen die uitspraken in beroep gekomen bij de rechtbank Gelderland (hierna: de Rechtbank). De Rechtbank heeft de beroepen ongegrond verklaard.

1.4.

Belanghebbende heeft tegen de uitspraak van de Rechtbank hoger beroep ingesteld.

1.5.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 19 december 2018. Van de zitting is een proces-verbaal opgemaakt, dat aan deze uitspraak is gehecht.

2 Vaststaande feiten

2.1.

Belanghebbende is ondernemer voor de heffing van omzetbelasting. Belanghebbende heeft diverse showrooms in Nederland en België en beschikt over verschillende websites.

2.2.

Belanghebbende levert matrassen, boxsprings en aanverwante producten. Op haar websites zijn onder meer de prijzen van diverse types en afmetingen van matrassen vermeld. Door bovenaan de homepagina van de website te klikken op “Bestellen” komt de klant op de bestelpagina met de mogelijkheid het gewenste matras en overige producten te selecteren en bestellen. Indien klanten in een van de showrooms een matras bestellen vindt de bestelling eveneens via de webshop plaats.

2.3.

Na afronding van de bestelling via de webshop ontvangt de klant een e-mail met de opdrachtbevestiging. In de e-mail is, voor zover hier van belang, het volgende vermeld:

“Hartelijk dank voor uw bestelling. Wij nodigen u uit deze opdrachtbevestiging goed te lezen en te bewaren op een makkelijk vindbare plaats op uw computer.

Afspreken leverdatum

Indien u geen leverdatum heeft gekozen dan zal onze klantenservice binnen 1 werkdag contact met u opnemen voor het maken van een leverafspraak. Mocht u later deze datum nog willen wijzigen, neem dan telefonisch contact met ons op: voor NL: [00000] , voor BE: [00001] .

Omruilen of terugsturen van goederen

Het gratis proefslapen gaat in op de dag na levering. In het geval u producten wilt terugsturen of omruilen dan gelieve dit binnen 14 dagen na de start van het proefslapen aan ons kenbaar te maken. U kunt daarvoor gebruik maken van ons ophaal- en omruilformulier. Op al onze producten geldt 14 dagen gratis proefslapen.

All Protect Matrasverpakking

Uw matras wordt in opgerolde staat verpakt in een handzame doos. De toegepaste oproltechniek heeft gegarandeerd geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit en de levensduur van uw matras. Voor meer informatie gaat u naar www.matrasverpakking.nl.

Betaling

Na de levering van uw bestelling ontvangt u via email de factuur. Wanneer u de bestelling in het geheel of gedeeltelijk wenst te behouden, dient het aan ons verschuldigde bedrag op de eerste dag na afloop van het proefslapen betaald te worden.

Factuur per e-mail

De factuur wordt per e-mail aan u verzonden op het door u opgegeven e-mailadres. Controleer daarom tijdig de binnenkomende e-mails.

Uw bestelling hebben wij als volgt genoteerd:

Bestelling referentienummer: [00002] . Voor een vlot klantcontact is het van belang dat u dit nummer bij de hand heeft, bijvoorbeeld wanneer u ons belt.

Artikel nr. Omschrijving Aantal Bedrag

11208020 MediActive Medisch traagschuim matras - 80 x 200 1 549,00

Kopen zonder BTW

Uw bestelling wordt uitgevoerd zonder dat wij u daadwerkelijk BTW in rekening brengen.

Dat is mogelijk door het unieke Living Comfort Zorgplan.

Een prettiger start van het 14 dagen gratis proefslapen is nauwelijks denkbaar.”

2.4.

Na de aflevering van het matras ontvangt de klant een e-mail met de factuur. In deze
e-mail is, voor zover van belang, het volgende vermeld:

Koop nu BTW vrij

Zoals u ziet is op de bijgesloten factuur geen 21% BTW in rekening gebracht. Dit voordeel kunnen wij u bieden omdat u tevens de cadeaubon van het Living Comfort Zorgplan aanschaft. De waarde van deze bon is overeenkomstig het bedrag van de door u bestelde goederen. Deze goederen berekenen wij daarom tegen a,-- 0,00. Dus betaalt u geen cent te veel, maar krijgt u wel alle voordelen van het Living Comfort Zorgplan.

Verdien uw volledige aankoopbedrag terug

Met de aanschaf van de Living Comfort cadeaubon verdient u ook nog eens uw totale aankoopbedrag terug. Nu zult u wellicht denken: Dat is te mooi om waar te zijn. Voor een nadere uitleg nodigen wij u uit onze videofilm te bekijken. Meer informatie over het Living Comfort Zorgplan vindt u op onze website.

5 jaar volledige garantie

De aanschaf van de Living Comfort cadeaubon verandert natuurlijk niets aan onze uitstekende garantievoorwaarden. U behoudt een volledige 5 jaar garantie zonder afschrijving op alle door ons geleverde producten.

Start proefslapen

Het gratis proefslapen gaat in op de dag nadat uw bestelling is geleverd en duurt 14 dagen. Wij wensen u goede nachten toe.

Indien u uw bestelling behoudt, dan gelieve u de bijgesloten factuur te betalen direct na afloop van de proefperiode. Hierover ontvangt u later een bericht per e-mail. Mocht u besluiten uw bestelling in het geheel terug te sturen, dan vervalt tevens uw recht om gebruik te maken van het Living Comfort Zorgplan. De mogelijkheid om uw volledige aankoopbedrag terug te ontvangen is dan niet meer aanwezig.”

Op de factuur is onder andere de volgende specificatie vermeld:

Artikelcode Artikel Aantal Prijs per stuk Totaalbedrag

1600104 BlueFlex UltraComfort Traagschuim 1 0,00 0,00

11208020 MediActive Medisch traagschuim (…) 1 0,00 0,00

7008020 ClimaBest Protector (…) 1 0,00 0,00

761028 Cadeaubon Zorgplan Living Comfort 1 598,95 598,95

te betalen 598,95

BTW bedrag € 0,00

BTW Cadeaubonnen 0.0%

BTW Climabest Protectors 6.0%

BTW Overige producten 21.0%

2.5.

Onderaan de homepagina van de websites staat een aantal rubrieken. Onder de rubriek “Over Living Comfort ” kan worden geklikt op het onderdeel “Zorgplan”. In dit onderdeel is, voor zover hier van belang, het volgende over het Zorgplan opgenomen:

Hoe werkt het Living Comfort Zorgplan?

Bestel een Energy+ en/of MediActive product (bijvoorbeeld een matras, bedbodem of kussen) of ClimaBest Boxspring en u koopt in plaats daarvan een Living Comfort cadeaubon van dezelfde waarde. De door u bestelde goederen leveren wij dan gratis.

De cadeaubon is niet persoonsgebonden en kent geen vervaldatum. De bon gebruikt u voor de aanschaf van een PerfectCare boxspring. Dat kan nu zijn of over 10 of 20 jaar. De boxspring kan voor uzelf zijn maar ook voor een familielid of bekende. Hierin bent u vrij. Immers het betreft een cadeaubon die u aan iedereen kunt schenken.

Voor een 1-persoons boxspring kunt u tot E 1.500 aan kadobonnen inleveren. Voor een 2- persoonsuitvoering is het maximale bedrag aan kadobonnen vastgesteld op E 3.000.

Voorbeeld

U bestelt 2 Energy+ matrassen met een winkelwaarde van €978,- om te gaan proefslapen. Wanneer u deze matrassen wenst te behouden, koopt u voor dit bedrag een LivingComfort cadeaubon uit ons zorgplan. De beide matrassen leveren wij dus gratis.

Op elk gewenst moment kunt u de cadeaubon inleveren voor de aanschaf van een PerfectCare Boxspring. Indien de PerfectCare boxspring bijvoorbeeld €3.500,- kost volgens de prijslijst, dan rekent u als volgt af. €978,- betaalt u met de cadeaubon en €2.522,- door een bankoverschrijving of een andere wettelijke betaalmethode.

(…)”

2.6.

In het onderdeel “Cadeaubon” van dezelfde rubriek staan de voorwaarden van de cadeaubon omschreven. De voorwaarden zijn de volgende:

“• 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle door Living Comfort uitgegeven cadeaubonnen die worden verkocht door Living Comfort.

• 2. Iedere cadeaubon is voorzien van een uniek nummer en kan eenmalig worden ingewisseld. U dient de cadeaubon zorgvuldig te bewaren. In geval van diefstal (waaronder tevens begrepen het gebruik door onbevoegde derden) of verlies dient u zich onmiddellijk te melden bij de klantenservice van Living Comfort. Alleen een originele cadeaubon kan worden gebruikt en dient op verzoek aan Living Comfort te worden verstrekt. Bij verlies of diefstal vervalt in principe uw aanspraak op de cadeaubon. De klantenservice van Living Comfort neemt hierin de eindbeslissing die niet ter discussie kan worden gesteld.

• 3. Om een cadeaubon te verzilveren dient u zich te wenden tot de klantenservice van Living Comfort.

• 4. De aard en waarde en/of eventueel toepasselijke overige specifieke gebruiksvoorwaarden vindt u in de uitingen op de cadeaubon. Aan de cadeaubon is geen geldigheidsduur verbonden.

• 5. Cadeaubonnen uitgegeven door Living Comfort zijn uitsluitend inwisselbaar terzake van aankopen van een PerfectCare boxspring tot maximaal E 1.500,- van de aanschafwaarde van een 1-persoonsuitvoering of E 3.000,- van de aanschafwaarde van een 2-persoonsuitvoering.

• 6. De cadeaubon is niet in te wisselen voor andere door Living Comfort aangeboden producten en diensten. Aan de bon zijn voor de houder geen rechten verbonden om tegen gereduceerde kosten of andere gunstige voorwaarden producten of diensten bij LivingComfort aan te schaffen.

• 7. Cadeaubonnen kunnen ook voor openstaande bestellingen gebruikt worden.

• 8. Cadeaubonnen of restwaarde ervan zijn niet inwisselbaar voor geld. De restwaarde van de cadeaubon kan worden gebruikt voor volgende bestellingen.

• 9. Het verschil tussen het totaalbedrag van de bestelling en de waarde van de gebruikte cadeaubon dient betaald te worden met één van de volgende betaalmethoden: creditcard, bankoverschrijving, IDEAL, onder rembours of pinbetaling.

• 10. Het is niet toegestaan de werking van een cadeaubon te wijzigen, te vervalsen te ondermijnen of anderszins aan te tasten.

• 11 Iedere (poging tot) fraude of andere niet toegestane handeling wordt geregistreerd en leidt ertoe dat het gebruik van cadeaubonnen wordt ontzegd.

• 12. Het is niet toegestaan cadeaubonnen op welke wijze ook te gebruiken voor commerciële doeleinden en/of andere doeleinden dan waarvoor deze zijn uitgegeven.

• 13. De cadeaubon voorwaarden kunnen van tijd tot tijd worden gewijzigd. Wij raden u aan om de cadeaubon voorwaarden telkens voor het gebruik van de cadeaubon(nen) te raadplegen. Blijft u na ingaan van de wijzigingen cadeaubonnen gebruiken, dan aanvaardt u daarmee de gewijzigde cadeaubon voorwaarden.

• 14. Hebt u vragen of opmerkingen over het gebruik van de Living Comfort cadeaubon of problemen bij het inwisselen laat ons dit dan zo spoedig mogelijk weten door contact op te nemen met onze klantenservice. Living Comfort zal u dan zo snel als mogelijk helpen.”

De cadeaubon is uitsluitend te besteden bij aankoop van een PerfectCare boxspring (zie voorwaarde 5.). Deze kost tussen de € 3.205 en € 7.330. De cadeaubon is ook los te verkrijgen zonder een product te kopen.

2.7.

Klanten hebben de mogelijkheid om gedurende veertien dagen na aflevering de producten thuis te proberen zonder aankoopverplichting.

2.8.

Op de websites staan bij de matrassen met de namen “Energy+”, “MediActive” en “TotalFit” onder meer “de 7 zekerheden” vermeld, waaronder het gratis proefslapen. Daarnaast is een aantal eigenschappen van de matrassen opgesomd. De matrassen bieden volgens de websites onder meer een ongekend ligcomfort, een perfecte ondersteuning, een perfecte drukverdeling en zijn anti-allergisch. Onder het kopje “drukververdeling” staat onder meer dat de matrassen helpen decubitus te voorkomen en dat de matrassen van oorsprong ontwikkeld zijn voor patiënten met doorligwonden maar dat ze inmiddels door een breder publiek worden omarmd. De matrassen zijn volgens de websites uitermate geschikt voor gebruik voor decubitus 1 en 2 in de thuiszorgsituatie. Aangeraden wordt in die gevallen een arts te raadplegen.

2.9.

Belanghebbende heeft de omzet die is gerealiseerd met behulp van het Zorgplan in de aangifte vermeld onder de rubriek 1e “0%/niet belast”. De Inspecteur heeft over deze omzet 21/121% omzetbelasting nageheven.

2.10.

De Rechtbank heeft geoordeeld dat belanghebbende één prestatie aan de klant verricht, namelijk de levering van de bestelde producten. Op deze prestatie is het algemene tarief van toepassing. De Rechtbank heeft vervolgens geoordeeld dat belanghebbende niet aannemelijk heeft gemaakt dat op (een deel van) de matrassen het verlaagde tarief mag worden toegepast. Hoewel niet in geschil is dat belanghebbende ook aan het verlaagde tarief onderworpen goederen levert, namelijk anti-allergene matrasbeschermers, heeft de Rechtbank geen aanleiding gezien de naheffingsaanslagen te verminderen. Belanghebbende heeft namelijk niet de gegevens verstrekt om de omzet in deze goederen te berekenen. De Rechtbank heeft het beroep op de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en het neutraliteitsbeginsel verworpen.

3 Geschil

In geschil is hoeveel prestaties belanghebbende verricht. Vervolgens is in geschil welk omzetbelastingtarief van toepassing is op deze prestatie(s). Ook is in geschil of het gelijkheidsbeginsel en het neutraliteitsbeginsel zijn geschonden.

4 Beoordeling van het geschil

4.1.

In het arrest van 10 augustus 2012, nr. 10/03633, ECLI:NL:HR:2012:BT2197, heeft de Hoge Raad geoordeeld dat wanneer bij het tegelijkertijd verrichten van twee of meer handelingen jegens een klant geen sprake is van een kunstmatige splitsing van één prestatie, niet uitgesloten is dat die handelingen niettemin voor de heffing van omzetbelasting hetzelfde fiscale lot moeten delen. Dat is met name het geval wanneer een of meer aspecten van de desbetreffende handelingen moeten worden geacht de hoofdprestatie te vormen, terwijl een of meer andere aspecten moeten worden beschouwd als bijkomend bij die hoofdprestatie. Een prestatie moet in het bijzonder als bijkomend bij een hoofdprestatie worden beschouwd wanneer zij voor de klant geen doel op zich is, maar een middel om de hoofdprestatie zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

4.2.

Belanghebbende stelt zich op het standpunt dat zij drie prestaties verricht: 1) de dienst van het proefslapen; 2) de verkoop van cadeaubonnen, en 3) de verkoop van (slaapkamer)producten.

4.3.

Het Hof is van oordeel dat - zo er al sprake is van meerdere handelingen die geen kunstmatige splitsing van één prestatie vormen - belanghebbende aan de klant slechts één hoofdprestatie verricht, namelijk de verkoop van (slaapkamer)producten. Deze prestatie is in beginsel onderworpen aan het algemene omzetbelastingtarief. Het gelegenheid geven tot proefslapen en de cadeaubon delen dit fiscale lot, het proefslapen omdat het geen doel op zich is voor de modale klant en de cadeaubon omdat deze een aantrekkelijke extra is en niet het wezenlijke doel van de modale klant is. Het Hof licht zijn oordeel hierna toe.

4.4.

Het proefslapen vormt naar het oordeel van het Hof geen doel op zich voor de modale klant van belanghebbende. De klant betaalt niet voor deze mogelijkheid en ondervindt overlast van het bestellen, uitpakken, uitproberen, inpakken en terugsturen van de producten indien het iedere 14 dagen omwisselen van gratis producten het doel zou zijn. Het ligt ook niet in de lijn der verwachting dat belanghebbende hieraan ongelimiteerd zou meewerken. Bovendien zijn de producten die belanghebbende aanbiedt, producten die de moderne mens dagelijks nodig heeft en die voor lange tijd worden aangeschaft. Gratis proberen maakt de transactie aantrekkelijker en geeft de klant extra zekerheid dat hij het product kan terugsturen als het niet aan de verwachtingen voldoet.

4.5.

Naar het oordeel van het Hof vormt de cadeaubon niet het voorwerp van de transactie die belanghebbende met de klant overeenkomt. Belanghebbende biedt matrassen en andere slaapkamerproducten aan, tegen de op de websites vermelde prijzen. De klant bestelt deze producten, tegen deze prijzen. Voorts heeft de klant recht op garantie en op de zekerheden die bij het product staan beschreven. Het gaat de modale klant dus om deze producten, die hij in eigendom krijgt en waarover hij dagelijks kan beschikken. De klant betaalt de voor deze producten vermelde prijzen. Dat belanghebbende aan de klant die het Zorgplan accepteert een cadeaubon verstrekt, maakt dit niet anders. De cadeaubon kan uitsluitend ingewisseld worden bij aanschaf van een complete boxspring in het duurdere segment, de PerfectCare. Het is mogelijk dat bij deze boxspring onderdelen worden meegeleverd, bijvoorbeeld een matras of een matrasbeschermer, die de klant heeft aangeschaft toen hij de cadeaubon uitgereikt kreeg. Het ligt dus niet voor de hand dat de klant in wezen de aanschaf van een cadeaubon, die uitsluitend inwisselbaar is bij de aanschaf van een compleet nieuw bed, voor ogen heeft wanneer hij andere producten bestelt bij belanghebbende. Het is niet aannemelijk dat het de gemiddelde klant, gelet op het assortiment, de voorwaarden en de garanties van belanghebbende, om deze cadeaubon gaat. De aantrekkelijkheid zal zijn gelegen in de voorgespiegelde vrijstelling van omzetbelasting.

4.6.

Belanghebbende stelt zich op het standpunt dat een deel van het assortiment aan het verlaagde omzetbelastingtarief is onderworpen, namelijk de matrassen en de anti-allergene matrasbeschermers.

4.7.

Belanghebbende stelt zich op het standpunt dat alle door haar verkochte matrassen antidecubitusmatrassen zijn. Belanghebbende wijst op de uitlatingen op de websites en op de MatrasKeuzeHulp. De Inspecteur bestrijdt dit standpunt. Alle aanbieders van matrassen wijzen op de druk verminderende eigenschappen van een matras. Aan een antidecubitusmatras worden andere eisen gesteld. Deze matrassen zijn kennelijk bedoeld voor zieken en gehandicapten. Belanghebbende biedt haar matrassen aan het algemene publiek aan, aldus de Inspecteur.

4.8.

Voorop gesteld wordt dat op belanghebbende de last rust te bewijzen dat het verlaagde omzetbelastingtarief van toepassing is. Het Hof leidt, net als de Rechtbank, uit de toelichting op tabel I, post a.37, horende bij de Wet op de omzetbelasting 1968 en het besluit van de staatssecretaris van Financiën van 27 oktober 2011, nr. BLKB2011/26M, Stcrt. 2011, 19798, af dat een antidecubitusmatras wordt gebruikt bij het voorkomen en behandelen van doorliggen en zich onderscheidt van andere matrassen door de speciale opvang van lokale drukuitoefening. Alleen antidecubitusmatrassen die specifiek zijn ontworpen en geproduceerd ter voorkoming of ter behandeling van decubitus en die als zodanig worden aangeboden en verkocht vallen onder post a.37 van tabel I. De leverancier, in dit geval belanghebbende, moet aannemelijk maken dat het matras voldoet aan de hiervoor genoemde eisen. Een belangrijke aanwijzing in dit verband is dat de matrassen voor dat doel doorgaans door zorg- en verpleeginstellingen worden aangekocht.

4.9.

Belanghebbende heeft niet aannemelijk gemaakt dat de door haar verkochte matrassen (alle) zijn ontworpen en geproduceerd ter voorkoming of behandeling van decubitus en als zodanig worden aangeprezen en verkocht aan de doelgroep. Belanghebbende biedt haar matrassen via haar websites en showrooms aan een breed publiek aan en niet aannemelijk is gemaakt dat de matrassen over speciale kenmerken en eigenschappen beschikken om lokale drukuitoefening op te vangen, specifiek ter voorkoming of behandeling van decubitus. Dat de matrassen van belanghebbende, naast enkele andere eigenschappen, ook druk verminderend werken, is niet voldoende. Bij de aankoop van een matras is altijd van belang dat het past bij de lichaamsbouw, het gewicht en de slaapgewoonten van de gebruiker. Daar hoort bij dat rekening wordt gehouden met de drukpunten van het lichaam tijdens de slaap.

4.10.

Namens belanghebbende is ter zitting van het Hof het aanbod gedaan om advies in te winnen van een hoogleraar verpleegkunde uit [A] over de antidecubituswerking van de matrassen van belanghebbende. Het Hof passeert dit aanbod als te vaag en te laat. Belanghebbende weet sinds lange tijd dat zij haar standpunt over het verlaagde omzetbelastingtarief dient te onderbouwen. Dit punt is voor eerdere tijdvakken en in de bezwaar- en beroepsfase van de onderhavige tijdvakken aan de orde gekomen. Het is in strijd met de voorspoedige afdoening van de onderhavige zaken om pas tijdens de zitting bij het Hof, in laatste termijn, met een dergelijk aanbod te komen. Bovendien is het aanbod te vaag. De hoogleraar, van wie de naam niet kon worden genoemd, dient een advies te baseren op informatie over de te beoordelen matrassen. Een algemeen advies over de antidecubituswerking van matrassen voldoet niet; het gaat immers om de matrassen van belanghebbende. Deze informatie, bijvoorbeeld over de samenstelling, de productiewijze en de werking van de matrassen, had ook in deze procedure ingebracht kunnen worden. Belanghebbende heeft niet aangegeven over dergelijke informatie te beschikken of aangeboden deze in te brengen. Hierbij betrekt het Hof in de overweging dat belanghebbende inmiddels in staat van faillissement verkeert.

4.11.

Wat de anti-allergene matrasbeschermers betreft, is tussen partijen niet in geschil dat het verlaagde omzetbelastingtarief van toepassing is. Het is aan belanghebbende, op wie de bewijslast rust, om de cijfermatige onderbouwing van dit standpunt te geven. Aanknopingspunten voor deze onderbouwing zijn niet te vinden in de gedingstukken. Namens belanghebbende is desgevraagd ter zitting van het Hof verklaard dat deze onderbouwing niet kan worden gegeven. De Inspecteur heeft desgevraagd verklaard dat hij evenmin een idee heeft van de omvang van de hiermee gemoeide omzet. Het Hof kan niet vaststellen met welk bedrag de naheffingsaanslagen verminderd moeten worden. Dit komt voor rekening van belanghebbende.

4.12.

De conclusie luidt dat niet aannemelijk is geworden dat de naheffingsaanslagen tot te hoge bedragen zijn opgelegd.

4.13.

Belanghebbende beroept zich op het gelijkheidsbeginsel onder verwijzing naar advertenties van concurrenten, die matrassen als antidecubitusmatrassen aanbieden onder het verlaagde omzetbelastingtarief. Belanghebbende heeft om te beginnen niet aannemelijk gemaakt dat de aangeboden matrassen soortgelijk zijn aan die van belanghebbende. De enkele stelling dat dit zo is, acht het Hof niet voldoende. Aan de merknamen en overige aanduidingen die bij de matrassen horen, kan niet worden afgeleid dat de matrassen soortgelijk zijn. Ten overvloede voegt het Hof hieraan toe dat, zelfs al zouden de aangeboden matrassen soortgelijk zijn, dit nog niet betekent dat belanghebbende het verlaagde omzetbelastingtarief op haar matrassen mag toepassen. De Inspecteur heeft gemotiveerd weersproken dat de genoemde concurrenten met instemming van de Belastingdienst het verlaagde omzetbelastingtarief toepassen. Dat de Inspecteur in strijd met het gelijkheidsbeginsel zou handelen door van belanghebbende wel omzetbelasting naar het algemene tarief te heffen en in gelijke gevallen van andere ondernemers niet, is niet aannemelijk gemaakt.

4.14.

Het beroep op het neutraliteitsbeginsel kan belanghebbende evenmin baten. Dit beginsel van Unierecht is geen zelfstandige toetssteen, maar een uitleggingsbeginsel. Dit beginsel alleen kan niet tot gevolg hebben dat een prestatie, die onder het algemene omzetbelastingtarief valt, aan het verlaagde omzetbelastingtarief dient te worden onderworpen. Zoals hiervoor overwogen, is belanghebbende er niet in geslaagd aannemelijk te maken dat soortgelijke matrassen van concurrenten wel voor toepassing van het verlaagde omzetbelastingtarief zijn geaccepteerd.

Slotsom
Op grond van het vorenstaande is het hoger beroep ongegrond.

5 Griffierecht en proceskosten

Het Hof ziet geen aanleiding voor vergoeding van het griffierecht of een veroordeling in de proceskosten.

6 Beslissing

Het Hof bevestigt de uitspraak van de Rechtbank.

Deze uitspraak is gedaan door mr. A. van Dongen, voorzitter, mr. V.F.R. Woeltjes en mr. J.A. Monsma, in tegenwoordigheid van mr. E.D. Postema als griffier.

De beslissing is op 8 januari 2019 in het openbaar uitgesproken.

De griffier, De voorzitter,

(E.D. Postema) (A. van Dongen)

Afschriften zijn aangetekend per post verzonden op 8 januari 2019.

Tegen deze uitspraak kunnen beide partijen binnen zes weken na de verzenddatum beroep in cassatie instellen bij

de Hoge Raad der Nederlanden (belastingkamer),

Postbus 20303,

2500 EH DEN HAAG.

Daarbij moet het volgende in acht worden genomen:

1. bij het beroepschrift wordt een afschrift van deze uitspraak overgelegd;

2 - het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste het volgende vermelden:

a. de naam en het adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van de uitspraak waartegen het beroep in cassatie is gericht;

d. de gronden van het beroep in cassatie.

Voor het instellen van beroep in cassatie is griffierecht verschuldigd. Na het instellen van beroep in cassatie ontvangt de indiener een nota griffierecht van de griffier van de Hoge Raad. In het cassatieberoepschrift kan de Hoge Raad verzocht worden om de wederpartij te veroordelen in de proceskosten.