Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2021:1099

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
06-04-2021
Datum publicatie
19-04-2021
Zaaknummer
23-002575-19
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Bevestiging met dien verstande: aanvulling gronden + bij cassatie uitwerken bewijsmiddelen, verweer raadsman verworpen, herkenningen voldoende betrouwbaar aangezien deze zijn gebaseerd op bewegende beelden en op basis van meerdere eerdere ontmoetingen

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

afdeling strafrecht

parketnummer: 23-002575-19

datum uitspraak: 6 april 2021

TEGENSPRAAK (gemachtigd raadsman)

Arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Amsterdam van 17 april 2019 in de strafzaak onder parketnummer 13081743-19 tegen

[verdachte] ,

geboren te [geboorteplaats] (Algerije) op [geboortedag] 1975,

zonder bekende woon- of verblijfplaats.

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van 23 maart 2021 en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering, naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in eerste aanleg.

Tegen voormeld vonnis is namens de verdachte hoger beroep ingesteld.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal, strekkende tot bevestiging van het vonnis waarvan beroep, en van hetgeen door de raadsman naar voren is gebracht.

Vonnis waarvan beroep

Het hof verenigt zich met het vonnis waarvan beroep en zal dit derhalve bevestigen met dien verstande dat het hof de gronden aanvult en de gebezigde bewijsmiddelen alsnog zal uitwerken indien cassatie wordt ingesteld.

Aanvullende bewijsoverweging

De raadsman heeft ter terechtzitting in hoger beroep integrale vrijspraak bepleit. Hij heeft daartoe – kort weergegeven – aangevoerd dat de herkenningen van de verbalisanten onvoldoende betrouwbaar zijn en dat bij gebrek aan ander bewijs, op basis van dit dossier, niet tot een bewezenverklaring gekomen kan worden.

Het hof kan zich vinden in wat de politierechter heeft overwogen, neemt dit over en voegt daar het volgende aan toe.

In de regel behalen herkenningen van bekenden de hoogste graad van betrouwbaarheid onder de herkenningen. Immers, wie een ander goed kent, heeft maar weinig nodig om hem of haar te herkennen. Dat betekent tegelijk dat de betrouwbaarheid van de herkenning voor een belangrijk deel is gelegen in de persoon die herkent. In deze zin is redengevend dat de verbalisant heeft aangegeven de herkenningen te hebben gebaseerd op bewegende beelden en dat hij de verdachte van meerdere eerdere ontmoetingen (aanhoudingen en observaties) kent. Het hof acht derhalve, met de politierechter, de herkenningen van de verbalisant voldoende betrouwbaar. Het verweer van de raadsman wordt dan ook verworpen.

BESLISSING

Het hof:

Bevestigt het vonnis waarvan beroep met inachtneming van het hiervoor overwogene.

Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. P.C. Römer, mr. M. Jurgens en mr. R.D. van Heffen, in tegenwoordigheid van mr. A. Ivanov, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van 6 april 2021.

mr. M. Jurgens is buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.

=========================================================================

[…]