Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2020:528

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
21-02-2020
Datum publicatie
25-02-2020
Zaaknummer
23-001542-18
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Vrijspraak. Wezenlijke bijdrage aan het openlijke geweld kan op basis van de stukken en het verhandelde ter terechtzitting in hoger beroep niet met een voor bewezenverklaring vereiste zekerheid worden vastgesteld.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

afdeling strafrecht

parketnummer: 23-001542-18

datum uitspraak: 21 februari 2020

TEGENSPRAAK

Arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Noord-Holland van 17 april 2018 in de strafzaak onder parketnummer

15-142948-16 tegen

[verdachte] ,

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 1997,

adres: [adres 1].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van

7 februari 2020 en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering, naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in eerste aanleg.

Namens de verdachte is hoger beroep ingesteld tegen voormeld vonnis.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door de verdachte en de raadsman naar voren is gebracht.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:

primair
hij op of omstreeks 19 juni 2016, te Julianadorp, gemeente Den Helder met een ander of anderen, op of aan de openbare weg, Zuiderhaaks en/of de Langevliet, in elk geval op of aan een openbare weg, openlijk in vereniging geweld heeft gepleegd tegen [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2], door voornoemde [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2] - meermalen met de tot vuist gebalde handen in/op/tegen de lip en/of het gezicht en/of de nek te slaan en/of te stompen en/of - met de geschoeide voeten in/op/tegen de benen te schoppen en/of te trappen en/of - meermalen tegen het lichaam te duwen;

subsidiair

althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden:

hij op of omstreeks 19 juni 2016 te Julianadorp, gemeente Den Helder tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2] heeft mishandeld, door voornoemde [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2] - meermalen met de tot vuist gebalde handen in/op/tegen de lip en/of het gezicht en/of de nek te slaan en/of te stompen en/of - met de geschoeide voeten in/op/tegen de benen te schoppen en/of te trappen en/of - meermalen tegen het lichaam te duwen.

Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zal het hof deze verbeterd lezen. De verdachte wordt daardoor niet in de verdediging geschaad.

Vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep zal worden vernietigd, omdat het hof tot een andere beslissing komt dan de politierechter.

Vordering van het openbaar ministerie

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat de verdachte zal worden vrijgesproken.

Vrijspraak

Met de raadsman van de verdachte is het hof van oordeel dat niet wettig en overtuigend bewezen is hetgeen de verdachte primair en subsidiair is ten laste gelegd, zodat de verdachte hiervan moet worden vrijgesproken. Op basis van de stukken in het dossier en het verhandelde ter terechtzitting in hoger beroep kan niet met een voor een bewezenverklaring vereiste mate van zekerheid worden vastgesteld dat de verdachte een wezenlijke bijdrage aan het openlijke geweld heeft geleverd.

BESLISSING

Het hof:

Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:

Verklaart niet bewezen dat de verdachte het primair en subsidiair ten laste gelegde heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. I.M.H. van Asperen de Boer-Delescen, mr. A.M.P. Geelhoed en mr. M.J. Dubelaar, in tegenwoordigheid van mr. R.L. Vermeulen en mr. T.M.A.D. de Lanoy, griffiers, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van 21 februari 2020.

Mr. M.J. Dubelaar is buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.

=========================================================================

[adres 2]