Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2019:3368

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
12-09-2019
Datum publicatie
14-10-2019
Zaaknummer
23-004662-16
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Bezit en verspreiden kinderporno (gewoonte). Strafmaatoverweging.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

afdeling strafrecht

parketnummer: 23-004662-16

datum uitspraak: 12 september 2019

TEGENSPRAAK

Verkort arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank Amsterdam van 14 december 2016 in de strafzaak onder parketnummer 13-659216-15 tegen

[verdachte] ,

geboren te [geboorteplaats] (Verenigde Staten) op [geboortedag] 1966,

adres: [adres] .

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van
1 november 2017 en 29 augustus 2019 en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering, naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in eerste aanleg.

Namens de verdachte is hoger beroep ingesteld tegen voormeld vonnis.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door de verdachte en de raadsvrouw naar voren is gebracht.

Tenlastelegging

Gelet op de in hoger beroep door het gerechtshof toegelaten wijziging is aan de verdachte ten laste gelegd dat:

hij op een of meer tijdstip(pen) gelegen in of omstreeks de periode van 1 januari 2013 tot en met 8 april 2015 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, één of meermalen een afbeelding en/of een of meer bestand(en) en/of gegevensdrager(s) bevattende een of meer afbeeldingen van seksuele gedragingen, te weten

op een PC (merk HP Vision ) (goednummer 4956910) (pvb p. 169/171) en/of

op een harddisk (merk Samsung Story ) (goednummer 4956916) (pvb p. 169/171) en/of

op een harddisk (merk Hitachi ) (goednummer 4956924) (pvb p. 169/171) en/of

op een PC (merk Lenovo B5400 ) (goednummer4956911) (pvb p. 169/171) en/of

op een PC (merk Packard Bell Easynote ) (goednummer 4956926) (pvb p. 169/171) en/of

op een mediaspeler (merk Creative zen ) (goednummer 4956945) (pvb p. 169/171)

bij welke vorenbedoelde afbeelding(en) (telkens) een persoon, die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken (telkens) heeft verspreid (via Yahoo messenger en/of e-mail en/of skype) en/of aangeboden (via Yahoo messenger en/of e-mail en/of skype) (aan [naam] en/of een of meer tot op heden onbekend gebleven perso(o)n(en)) en/of openlijk tentoongesteld en/of vervaardigd en/of ingevoerd en/of doorgevoerd en/of uitgevoerd en/of verworven en/of in bezit gehad en/of zich daartoe door middel van een geautomatiseerd werk en/of met gebruikmaking van een communicatiedienst de toegang heeft verschaft

welke voornoemde seksuele gedragingen - zakelijk weergegeven - bestonden uit:

[bestandsnaam]

Meisjes, jonger dan 12 jaar, poseren met uitsnede afbeelding (o.a. inzoomen), poseren in onnatuurlijke omgeving, poseren camerastandpunt, poseren in onnatuurlijke houding, betasten/aanraken door een minderjarige: billen met vingers/hand

(pvb p53)

en/of

[bestandsnaam]

Meisjes, jonger dan 12 jaar, geheel naakt poseren, poseren met uitsnede afbeelding (o.a. inzoomen), poseren in onnatuurlijke omgeving, poseren camerastandpunt, poseren in onnatuurlijke houding, betasten/aanraken door een minderjarige: billen met vingers/hand

(pvb p. 53)

en/of

[bestandsnaam]

Meisjes, tussen de 12 en 18 jaar, betasten/aanraken door een minderjarig: geslachtsdelen met vinger/hand (pvb p. 90)

en/of

[bestandsnaam]

Meisjes, tussen de 12 en 18 jaar, houden van penis of vagina dichtbij lichaam minderjarige

(pvb p. 90)

en/of

[bestandsnaam]

Meisjes, jonger dan 12 jaar, penetratie van het lichaam van een minderjarige: oraal met penis (pvb p. 90)

en/of

[bestandsnaam]

Meisjes, jonger dan 12 jaar, geheel naakt poseren, poseren met uitsnede afbeelding (o.a. inzoomen), poseren camerastandpunt, poseren in onnatuurlijke houding

(pvb p. 119)

en/of

[bestandsnaam]

Meisjes, jonger dan 12 jaar, houden van penis of vagina dichtbij lichaam minderjarige, gedeeltelijk naakt poseren, poseren camerastandpunt

(pvb p. 163)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 6 de haren naar achteren getrokken worden. Bij de mond van het jonge meisje is een stijf geslachtsdeel te zien. In het gezicht van het meisje zijn sporen van ejaculatie te zien.

(pvb p. 174)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 3 a 5 jaar oud, welke vaginaal gepenetreerd wordt door een volwassen man.

(pvb p. 174)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van 1 a 2 jaar oud, welke geheel naakt op een zogehete aankleedkussen lag. Bij de vagina van het jonge meisje was een stijf geslachtsdeel van een man te zien en op de vagina en lichaam van het jonge meisje waren sporen van ejaculatie te zien.

(pvb p. 174)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 12 a 14 jaar oud, welke geheel naakt was. Het jonge meisje hield een stijf geslachtsdeel van een man in haar handen alsof zij hem aan het aftrekken was en had haar handen bij zijn ballen alsof ze die aan het masseren was.

(pvb p. 174/175)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jonge jongen in de geschatte leeftijd van ongeveer 8 a 10 jaar oud, die naakt is en de vagina van een volwassen vrouw likt.

(pvb p. 175)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jonge jongen in de geschatte leeftijd van ongeveer 10 a 12 jaar oud en een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 12 a 14 jaar oud. Op de voorgrond is nog een hoofd en arm te zien, waarvan niet te schatten is welk geslacht dit betreft en hoe oud deze persoon is. Het jonge meisje pijpt de jonge jongen.

(pvb p. 175)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 3 a 4 jaar oud, welke met een ontkleed onderlichaam op een deken ligt, waarvan de benen wijd gespreid zijn en de vagina uit elkaar wordt getrokken door een volwassen hand, waardoor je dus in de vagina van het jonge meisje kijkt.

(pvb p. 175)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 6 a 8 jaar oud, welke vaginaal gepenetreerd wordt door een volwassen man.

(pvb p. 175)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 5 a 7 jaar oud, welke een stijf geslachtsdeel bij haar mond heeft en in het gezicht sporen van ejaculatie heeft.

(pvb p. 176)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jonge jongen in de geschatte leeftijd van ongeveer 12 a 14 jaar oud, welke een meisje aan het beffen was.

(pvb p. 176)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 8 a 10 jaar oud, welke zittend op de schoot van een volwassen man vaginaal gepenetreerd werd.

(pvb p. 176)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 2 a 4 jaar oud, welke geheel naakt op een bed lag en vaginaal gelikt werd door een volwassen vrouw.

(pvb p. 176)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 10 a 12 jaar oud, welke met haar handen vastgebonden naar boven op een grond zat. Het meisje was geheel naakt en haar mond was dicht geplakt met grijs tape. In de vagina van het meisje zat een zogeheten dildo.

(pvb p. 176/177)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 4 a 6 jaar oud, welke op haar buik lag en waarvan de billen wijd gespreid waren, die aan haar vagina werd gelikt door een volwassen vrouw.

(pvb p. 177)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 10 a 12 jaar oud, welke van achteren aan haar haren wordt getrokken. Dit jonge meisje werd van achteren gepenetreerd door een volwassen man, waarbij niet te zien is of dit vaginaal of anaal is.

(pvb p. 177)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 6 a 8 jaar oud, welke naakt op een bed ligt en aan haar borst wordt gelikt door een volwassen vrouwen getongzoend wordt door een andere volwassen vrouw.

(pvb p. 177)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 1 a 2 jaar oud, welke vaginaal gepenetreerd werd door een volwassen man.

(pvb p. 177/178)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag twee jonge meisjes en 1 jonge jongen in de geschatte leeftijd van ongeveer 10 a 12 jaar oud. Voorzover op de afbeelding te zien zijn de kinderen naakt. De twee jonge meisje likken aan de piemel van de jonge jongen.

(pvb p. 178)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een baby in de geschatte leeftijd van ongeveer 0 tot 1 jaar oud, welke aan haar vagina werd gelikt door een volwassen vrouw.

(pvb p. 178)

en/of

[bestandsnaam] Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 3 a 4 jaar oud, welke geheel ontkleed op een wit laken zit met haar benen wijd gespreid. Op de buik, benen en vagina van het jonge meisje zijn sporen te zien van ejaculatie.

(pvb p. 178)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van 10 a 12 jaar oud, welke met ontkleed bovenlijf zat op de passagiersstoel van een personenauto. Dit meisje trok vervolgens zittend haar broek uit, waarna zij geheel ontkleed in de auto zat. Hierna werd er door het voorruit heen gefilmd en werd er ingezoomd op de vagina van het jonge meisje. Het jonge meisje heeft een pen in haar hand en wrijft hiermee over haar vagina en clitoris en stopt deze pen ook in haar vagina, haalt hem eruit, likt hem met haar mond af en stopt hem weer in haar vagina. De pen wordt tot zeker de helft in de vagina gestopt, waarna er heen en weer gaande bewegingen mee worden gemaakt. Deze handelingen worden meerdere malen herhaald en vanuit verschillende posities en standen gedaan door het jonge meisje. Tevens wordt er vanuit verschillende posities gefilmd. Vervolgens neemt het meisje wat spuug uit haar mond op haar vingers en wrijft hiermee over haar vagina. Ook deze handelingen worden meerdere malen herhaald vanuit verschillende posities. Het jonge meisje stopt de pen ook in haar anus en maakt dan heen en weer gaande bewegingen met de pen. Vervolgens komt er een linker mannenhand in beeld, welke een vloeistof uitsmeert over de vagina en anus van het jonge meisje. De man penetreert hierbij het jonge meisje meerdere malen met zijn middelvinger in haar anus, hetgeen enige tijd duurt. Aan het gezicht van het meisje is te zien dat dit pijnlijk is, zij trekt een strak gezicht, bijt in de pen en knijpt in haar been. Opvallend is dat het meisje gedurende de gehele tijd dat zij seksueel bezig is haar ogen gesloten heeft. Hierna zit het meisje weer op de autostoel en rookt een sigaret, waarna zij de brandende sigaret aan de filterzijde tussenhaar vagina stopt. Zij wrijft hierbij over haar vagina en spreid haar vagina. Hierna kruipt het meisje naar de filmer toe en maakt zijn broek en knoopt zijn hemd open. Het meisje trekt de broek van de volwassen man naar beneden en begint zijn geslachtsdeel te likken en neemt zijn geslachtsdeel in haar mond en pijpt de man. Ook likt en kust zij de ballen en balzak van de man. Vervolgens draait zij haar billen naar de man toe waarna hij haar penetreert, waarbij niet te zien is of dit vaginaal of anaal is. Dan ligt het meisje op haar rug en speelt met het stijve geslachtsdeel van de man en wrijft deze over haar vagina. Hierna trekt de man zichzelf af en wrijft met zijn geslachtsdeel over de vagina van het meisje. Vervolgens pijpt het meisje de man weer, hetgeen in verschillende posities gebeurd. Uiteindelijk trekt de man zichzelf enige tijd af, waarna hij het meisje vaginaal penetreert met zijn geslachtsdeel, hierna weer aftrekt en klaarkomt op de vagina van het meisje.

(pvb p. 179/180)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 8 tot 12 jaar oud. Het jonge meisje werd alleen aan de onderkant gefilmd, waardoor enkel haar vagina en een stuk van haar benen zichtbaar waren. Over haar bovenlichaam lag een dekbed cq hoeslaken. Op de vagina van het meisje waren nog geen enkele tekenen zichtbaar van het beginnen van haargroei. Doordat dit meisje niet bewoog en geen enkele handeling zelf verricht wordt de indruk gewekt dat zij of slaapt of gedrogeerd is. Het jonge meisje werd betast door een volwassen mannenhand. Deze man deed regelmatig een vloeistof op zijn vingers en wreef over en in de vagina van het meisje. De man penetreerde meerdere malen de vagina van het meisje met zijn vinger. Hierna penetreerde de man meerdere malen de vagina van het meisje met zijn geslachtsdeel en maakt hiermee heen en weer gaande bewegingen in haar vagina.

(pvb p. 180)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van 4 a 5 jaar oud, welke het geslachtsdeel van een volwassen man in haar mond heeft en deze man aan het pijpen is.

(pvb p. 180)

en/of

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van 3 a 5 jaar oud, welke een haar hand om het geslachtsdeel van een volwassen man heeft en hier zeer kort heen en weer gaande bewegingen mee maakte. Hierna maakte de man een gebaar, waarmee hij het meisje haar hoofd naar zijn penis bracht, enkel het meisje begon aan haar billen te trekken. Vervolgens ligt het

(pvb p. 180)

van welk(e) misdrijf/misdrijven hij, verdachte, een gewoonte heeft gemaakt.

Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zal het hof deze verbeterd lezen. De verdachte wordt daardoor niet in de verdediging geschaad.

Vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep zal worden vernietigd, omdat het hof op grond van een in hoger beroep gewijzigde tenlastelegging komt tot een enigszins andere bewezenverklaring dan de rechtbank.

Bewezenverklaring

Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde heeft begaan, met dien verstande dat:

hij in de periode van 1 januari 2013 tot en met 8 april 2015 te Amsterdam afbeeldingen van seksuele gedragingen, te weten

op een PC (merk HP Vision ) (goednummer 4956910) (pvb p. 169/171), en

op een harddisk (merk Samsung Story ) (goednummer 4956916) (pvb p. 169/171), en

op een harddisk (merk Hitachi ) (goednummer 4956924) (pvb p. 169/171), en

op een PC (merk Lenovo B5400 ) (goednummer4956911) (pvb p. 169/171), en

op een PC (merk Packard Bell Easynote ) (goednummer 4956926) (pvb p. 169/171), en

op een mediaspeler (merk Creative zen ) (goednummer 4956945) (pvb p. 169/171),

bij welke afbeeldingen telkens een persoon, die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, telkens heeft verspreid aan een of meer tot op heden onbekend gebleven personen en in het bezit heeft gehad,

welke seksuele gedragingen - zakelijk weergegeven - bestonden uit:

[bestandsnaam]

Meisjes, jonger dan 12 jaar, poseren met uitsnede afbeelding (o.a. inzoomen), poseren in onnatuurlijke omgeving, poseren camerastandpunt, poseren in onnatuurlijke houding, betasten/aanraken door een minderjarige: billen met vingers/hand (pvb p53), en

[bestandsnaam]

Meisjes, jonger dan 12 jaar, geheel naakt poseren, poseren met uitsnede afbeelding (o.a. inzoomen), poseren in onnatuurlijke omgeving, poseren camerastandpunt, poseren in onnatuurlijke houding, betasten/aanraken door een minderjarige: billen met vingers/hand (pvb p. 53), en

[bestandsnaam]

Meisjes, tussen de 12 en 18 jaar, betasten/aanraken door een minderjarig: geslachtsdelen met vinger/hand (pvb p. 90), en

[bestandsnaam]

Meisjes, tussen de 12 en 18 jaar, houden van penis of vagina dichtbij lichaam minderjarige (pvb p. 90), en

[bestandsnaam]

Meisjes, jonger dan 12 jaar, penetratie van het lichaam van een minderjarige: oraal met penis (pvb p. 90), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 6 de haren naar achteren getrokken worden. Bij de mond van het jonge meisje is een stijf geslachtsdeel te zien. In het gezicht van het meisje zijn sporen van ejaculatie te zien (pvb p. 174), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 3 à 5 jaar oud, welke vaginaal gepenetreerd wordt door een volwassen man (pvb p. 174), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van 1 à 2 jaar oud, welke geheel naakt op een zogeheten aankleedkussen lag. Bij de vagina van het jonge meisje was een stijf geslachtsdeel van een man te zien en op de vagina en lichaam van het jonge meisje waren sporen van ejaculatie te zien (pvb p. 174), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 12 à 14 jaar oud, welke geheel naakt was. Het jonge meisje hield een stijf geslachtsdeel van een man in haar handen alsof zij hem aan het aftrekken was en had haar handen bij zijn ballen alsof ze die aan het masseren was (pvb p. 174/175), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jonge jongen in de geschatte leeftijd van ongeveer 8 à 10 jaar oud, die naakt is en de vagina van een volwassen vrouw likt (pvb p. 175), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jonge jongen in de geschatte leeftijd van ongeveer 10 à 12 jaar oud en een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 12 à 14 jaar oud. Op de voorgrond is nog een hoofd en arm te zien, waarvan niet te schatten is welk geslacht dit betreft en hoe oud deze persoon is. Het jonge meisje pijpt de jonge jongen (pvb p. 175), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 3 à 4 jaar oud, welke met een ontkleed onderlichaam op een deken ligt, waarvan de benen wijd gespreid zijn en de vagina uit elkaar wordt getrokken door een volwassen hand, waardoor je dus in de vagina van het jonge meisje kijkt (pvb p. 175), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 6 à 8 jaar oud, welke vaginaal gepenetreerd wordt door een volwassen man (pvb p. 175), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 5 à 7 jaar oud, welke een stijf geslachtsdeel bij haar mond heeft en in het gezicht sporen van ejaculatie heeft (pvb p. 176), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jonge jongen in de geschatte leeftijd van ongeveer 12 à 14 jaar oud, welke een meisje aan het beffen was (pvb p. 176), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 8 à 10 jaar oud, welke zittend op de schoot van een volwassen man vaginaal gepenetreerd werd (pvb p. 176), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 2 à 4 jaar oud, welke geheel naakt op een bed lag en vaginaal gelikt werd door een volwassen vrouw (pvb p. 176), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 10 à 12 jaar oud, welke met haar handen vastgebonden naar boven op een grond zat. Het meisje was geheel naakt en haar mond was dicht geplakt met grijs tape. In de vagina van het meisje zat een zogeheten dildo (pvb p. 176/177), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 4 à 6 jaar oud, welke op haar buik lag en waarvan de billen wijd gespreid waren, die aan haar vagina werd gelikt door een volwassen vrouw (pvb p. 177), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 10 à 12 jaar oud, welke van achteren aan haar haren wordt getrokken. Dit jonge meisje werd van achteren gepenetreerd door een volwassen man, waarbij niet te zien is of dit vaginaal of anaal is (pvb p. 177), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 6 à 8 jaar oud, welke naakt op een bed ligt en aan haar borst wordt gelikt door een volwassen vrouw en getongzoend wordt door een andere volwassen vrouw (pvb p. 177), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 1 à 2 jaar oud, welke vaginaal gepenetreerd werd door een volwassen man (pvb p. 177/178), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag twee jonge meisjes en 1 jonge jongen in de geschatte leeftijd van ongeveer 10 à 12 jaar oud. Voor zover op de afbeelding te zien zijn de kinderen naakt. De twee jonge meisje likken aan de piemel van de jonge jongen (pvb p. 178), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een baby in de geschatte leeftijd van ongeveer 0 tot 1 jaar oud, welke aan haar vagina werd gelikt door een volwassen vrouw (pvb p. 178), en

[bestandsnaam] Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 3 à 4 jaar oud, welke geheel ontkleed op een wit laken zit met haar benen wijd gespreid. Op de buik, benen en vagina van het jonge meisje zijn sporen te zien van ejaculatie (pvb p. 178), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van 10 à 12 jaar oud, welke met ontkleed bovenlijf zat op de passagiersstoel van een personenauto. Dit meisje trok vervolgens zittend haar broek uit, waarna zij geheel ontkleed in de auto zat. Hierna werd er door het voorruit heen gefilmd en werd er ingezoomd op de vagina van het jonge meisje. Het jonge meisje heeft een pen in haar hand en wrijft hiermee over haar vagina en clitoris en stopt deze pen ook in haar vagina, haalt hem eruit, likt hem met haar mond af en stopt hem weer in haar vagina. De pen wordt tot zeker de helft in de vagina gestopt, waarna er heen en weer gaande bewegingen mee worden gemaakt. Deze handelingen worden meerdere malen herhaald en vanuit verschillende posities en standen gedaan door het jonge meisje. Tevens wordt er vanuit verschillende posities gefilmd. Vervolgens neemt het meisje wat spuug uit haar mond op haar vingers en wrijft hiermee over haar vagina. Ook deze handelingen worden meerdere malen herhaald vanuit verschillende posities. Het jonge meisje stopt de pen ook in haar anus en maakt dan heen en weer gaande bewegingen met de pen. Vervolgens komt er een linker mannenhand in beeld, welke een vloeistof uitsmeert over de vagina en anus van het jonge meisje. De man penetreert hierbij het jonge meisje meerdere malen met zijn middelvinger in haar anus, hetgeen enige tijd duurt. Aan het gezicht van het meisje is te zien dat dit pijnlijk is, zij trekt een strak gezicht, bijt in de pen en knijpt in haar been. Opvallend is dat het meisje gedurende de gehele tijd dat zij seksueel bezig is haar ogen gesloten heeft. Hierna zit het meisje weer op de autostoel en rookt een sigaret, waarna zij de brandende sigaret aan de filterzijde tussenhaar vagina stopt. Zij wrijft hierbij over haar vagina en spreid haar vagina. Hierna kruipt het meisje naar de filmer toe en maakt zijn broek en knoopt zijn hemd open. Het meisje trekt de broek van de volwassen man naar beneden en begint zijn geslachtsdeel te likken en neemt zijn geslachtsdeel in haar mond en pijpt de man. Ook likt en kust zij de ballen en balzak van de man. Vervolgens draait zij haar billen naar de man toe waarna hij haar penetreert, waarbij niet te zien is of dit vaginaal of anaal is. Dan ligt het meisje op haar rug en speelt met het stijve geslachtsdeel van de man en wrijft deze over haar vagina. Hierna trekt de man zichzelf af en wrijft met zijn geslachtsdeel over de vagina van het meisje. Vervolgens pijpt het meisje de man weer, hetgeen in verschillende posities gebeurt. Uiteindelijk trekt de man zichzelf enige tijd af, waarna hij het meisje vaginaal penetreert met zijn geslachtsdeel, hierna weer aftrekt en klaarkomt op de vagina van het meisje (pvb p. 179/180), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van ongeveer 8 tot 12 jaar oud. Het jonge meisje werd alleen aan de onderkant gefilmd, waardoor enkel haar vagina en een stuk van haar benen zichtbaar waren. Over haar bovenlichaam lag een dekbed c.q. hoeslaken. Op de vagina van het meisje waren nog geen enkele tekenen zichtbaar van het beginnen van haargroei. Doordat dit meisje niet bewoog en geen enkele handeling zelf verricht wordt de indruk gewekt dat zij of slaapt of gedrogeerd is. Het jonge meisje werd betast door een volwassen mannenhand. Deze man deed regelmatig een vloeistof op zijn vingers en wreef over en in de vagina van het meisje. De man penetreerde meerdere malen de vagina van het meisje met zijn vinger. Hierna penetreerde de man meerdere malen de vagina van het meisje met zijn geslachtsdeel en maakt hiermee heen en weer gaande bewegingen in haar vagina (pvb p. 180), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van 4 à 5 jaar oud, welke het geslachtsdeel van een volwassen man in haar mond heeft en deze man aan het pijpen is (pvb p. 180), en

[bestandsnaam]

Ik, verbalisant, zag een jong meisje in de geschatte leeftijd van 3 à 5 jaar oud, welke een haar hand om het geslachtsdeel van een volwassen man heeft en hier zeer kort heen en weer gaande bewegingen mee maakte. Hierna maakte de man een gebaar, waarmee hij het meisje haar hoofd naar zijn penis bracht. (pvb p. 180)

van welke misdrijven hij een gewoonte heeft gemaakt.

Hetgeen meer of anders is ten laste gelegd, is niet bewezen. De verdachte moet hiervan worden vrijgesproken.

Het bewezen verklaarde is gegrond op de feiten en omstandigheden die in de bewijsmiddelen zijn vervat, zoals deze na het eventueel instellen van beroep in cassatie zullen worden opgenomen in de op te maken aanvulling op dit arrest.

Strafbaarheid van het bewezen verklaarde

Geen omstandigheid is aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het bewezen verklaarde uitsluit, zodat dit strafbaar is.

Het bewezen verklaarde levert op:

een afbeelding van een seksuele gedraging, waarbij iemand die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt, is betrokken of schijnbaar is betrokken, verspreiden en in bezit hebben, terwijl van het plegen van deze misdrijven een gewoonte wordt gemaakt.

Strafbaarheid van de verdachte

Geen omstandigheid is aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte ten aanzien van het bewezen verklaarde uitsluit, zodat de verdachte strafbaar is.

Oplegging van straffen

De rechtbank heeft de verdachte voor het in eerste aanleg bewezen verklaarde veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren. Daarbij heeft de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden gesteld. Daarnaast heeft de rechtbank een aantal gegevensdragers verbeurdverklaard.

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat de verdachte voor het ten laste gelegde zal worden veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van twaalf maanden, met een proeftijd van vijf jaren. Zij heeft tevens gevorderd dat daarbij een aantal bijzondere voorwaarden worden gesteld, alsmede dat de in beslag genomen gegevensdragers verbeurd worden verklaard.

De raadsvrouw heeft het hof verzocht de verdachte een geheel voorwaardelijke straf met een behandel-verplichting op te leggen.

Hoofdstraf

Het hof heeft in hoger beroep de op te leggen hoofdstraf bepaald op grond van de ernst van het feit en de omstandigheden waaronder dit is begaan en gelet op de persoon van de verdachte. Het hof heeft daarbij in het bijzonder het volgende in beschouwing genomen.

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het bezit van gegevensdragers met kinderpornografische afbeeldingen en films en het verspreiden daarvan. Een deel van dit materiaal – ruim 2.100 bestanden in totaal – bevat seksuele handelingen met zeer jonge kinderen. Bij de vervaardiging van kinderpornografisch materiaal worden kinderen seksueel misbruikt. Het kan als algemeen bekend worden beschouwd dat kinderen daarvan grote psychische (en lichamelijke) schade kunnen ondervinden en dat zij nog geruime tijd zullen lijden onder de psychische en/of lichamelijke gevolgen van wat hen is aangedaan. Door het in bezit hebben en het verspreiden van dergelijk materiaal heeft de verdachte de industrie die deze kinderen misbruikt in stand gehouden.

Het hof heeft acht geslagen op straffen die in soortgelijke gevallen plegen te worden opgelegd en die hun weerslag hebben gevonden in de Oriëntatiepunten van het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht. Daarin wordt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden genoemd. Het hof neemt deze straf tot uitgangspunt. Het hof ziet echter aanleiding om hiervan in het voordeel van de verdachte af te wijken. Daartoe is het volgende redengevend.

Met betrekking tot de persoon van de verdachte is op 4 juni 2018 een rapport opgemaakt door P.C. Dalebout, gezondheidzorgpsycholoog. Dit rapport houdt het volgende in.

( a) Ten tijde van het tenlastegelegde was er bij de verdachte sprake van een ziekelijke stoornis van de geestvermogens in de zin van een ongespecificeerde parafiele stoornis en van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens in de zin van een andere gespecificeerde persoonlijkheidsstoornis met antisociale, narcistische en borderline persoonlijkheidstrekken.

( b) Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de kinderpomo voor de verdachte libidineus beladen is geweest en in het teken heeft gestaan van beleving van seksualiteit. In de beleving van de seksualiteit van de verdachte speelt pijn een belangrijke rol, waaronder de behoefte om anderen, in dit geval jonge kinderen, te zien lijden. In die zin kan er dan ook een verband worden aangenomen tussen de parafiele stoornis en het tenlastegelegde, waarbij de beschreven persoonlijkheidsstoornis dat verband heeft versterkt. Het gemis aan empathie maakt dat hij zich niet of nauwelijks in een ander verplaatst of zich niet of nauwelijks bezig houdt met de gevolg van zijn gedrag voor anderen. Geadviseerd wordt de verdachte in verband met een en ander als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen.

( c) De persoonlijkheidsstoornis en de parafilie, welke elkaar versterken, vormen een duidelijk risico op recidive. Gezien het huidige behandelcontact en de lopende juridische procedure wordt het recidiverisico op korte termijn als matig ingeschat. Het risico op recidive op lange termijn, wanneer de gevolgen van het tenlastegelegde vervaagd zullen zijn en het geen (praktische) implicaties meer voor hem heeft, wordt als matig tot hoog ingeschat.

( d) Om het recidiverisico dat de verdachte in zich bergt in te dammen, is vereist dat de verdachte langerdurend wordt behandeld. De verdachte is reeds lange tijd in behandeling bij centrum voor ambulante forensische psychiatrie De Waag, maar dit heeft tot op heden nog in onvoldoende mate geleid tot het besef bij de verdachte dat hij weliswaar grote problemen kan hebben met wat hem zou zijn overkomen, maar dat dit niet het tenlastegelegde rechtvaardigt. Desondanks is het aangewezen dat de behandeling bij De Waag wordt voortgezet. Daarbij dienen de inzichten van de behandelaar leidend te zijn (en niet de problematiek die door de verdachte wordt gepresenteerd) en moeten ook de zoon en de ex-partner van de verdachte betrokken worden. Behandeltrouw is absoluut noodzakelijk; de verdachte zal zich strikt aan behandelafspraken dienen te houden. Het is vereist dat ontwikkelingen in de situatie van de verdachte en therapietrouw gemonitord worden, zodat zo nodig tijdig ingegrepen kan worden.

Geadviseerd wordt de verdachte te verplichten tot (voortzetting van de) behandeling bij De Waag en hem een reclasseringstoezicht van maximale duur op te leggen als bijzondere voorwaarden bij een deels voorwaardelijke straf.

Nu de conclusies van de gedragsdeskundige, met betrekking tot de aanwezigheid van een gebrekkige ontwikkeling en een ziekelijke stoornis bij de verdachte en de mate van doorwerking daarvan in het bewezenverklaarde handelen, worden gedragen door zijn bevindingen, neemt het hof deze over en maakt deze tot de zijne. Gelet hierop rekent het hof het bewezenverklaarde de verdachte in verminderde mate toe. Dit vormt een aanleiding de op te leggen straf sterk te matigen. Daarnaast is ter terechtzitting in hoger beroep gebleken dat de gezondheids- en mobiliteitsproblemen waarmee de verdachte al geruime tijd kampt in de voorbije periode aanzienlijk verergerd zijn. Rekening houdend met een en ander acht het hof in dit geval een gevangenisstraf voor de duur van 12 maanden op zijn plaats.

Het hof acht het verder dringend noodzakelijk dat prioriteit wordt gegeven aan het verminderen van het risico op herhaling. Daarom zal het de gevangenisstraf in geheel voorwaardelijke vorm opleggen en zal het, overeenkomstig het advies van de psycholoog, het ondergaan van een behandeling bij De Waag als bijzondere voorwaarde stellen. Daarbij acht het hof gezien de aard en de ernst van de problematiek van de verdachte van eminent belang dat deze behandeling thans (wel) tot daadwerkelijke reductie van het recidiverisico leidt. De wijze waarop dit kan worden bereikt moet worden overgelaten aan de ter zake deskundige behandelaars van de verdachte, maar het hof gaat er wel van uit dat die behandelaars goede nota nemen van de aanbevelingen van psycholoog Dalebout die hiervoor onder (d) zijn weergegeven en van diens onderliggende rapport. Als de verdachte niet of onvoldoende participeert in de door De Waag vorm te geven behandeling, moet hij er ernstig rekening mee houden dat hij alsnog 12 maanden in detentie zal moeten doorbrengen. Naast het ondergaan van een ambulante behandeling zal de verdachte zich ook moeten melden bij de reclassering. De proeftijd zal worden vastgesteld op drie jaren. Hoewel het hof – net als de advocaat-generaal – een proeftijd van vijf jaren zou willen verbinden aan de voorwaardelijk opgelegde straf, biedt de wet deze mogelijkheid in een geval als het onderhavige niet, zodat de maximale duur van de proeftijd drie jaar bedraagt.

Het hof acht, alles afwegende, een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van twaalf maanden, met een proeftijd van drie jaren, passend en geboden.

Bijkomende straf

Het bewezen verklaarde is begaan met behulp van de in beslag genomen en niet teruggegeven gegevensdragers, omdat zich daarop het kinderpornografische beeldmateriaal bevond. Zij behoren de verdachte toe. Zij zullen daarom worden verbeurdverklaard.

Toepasselijke wettelijke voorschriften

De op te leggen straffen zijn gegrond op de artikelen 14a, 14b, 14c, 33, 33a, 63 en 240b van het Wetboek van Strafrecht.

Deze wettelijke voorschriften worden toegepast zoals geldend ten tijde van het bewezen verklaarde.

BESLISSING

Het hof:

Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:

Verklaart zoals hiervoor overwogen bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde heeft begaan.

Verklaart niet bewezen hetgeen de verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven is bewezen verklaard en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Verklaart het bewezen verklaarde strafbaar, kwalificeert dit als hiervoor vermeld en verklaart de verdachte strafbaar.

Veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 (twaalf) maanden.

Bepaalt dat de gevangenisstraf niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten omdat de verdachte zich voor het einde van een proeftijd van 3 (drie) jaren aan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt of de verdachte gedurende de proeftijd ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit geen medewerking heeft verleend aan het nemen van een of meer vingerafdrukken of geen identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht ter inzage heeft aangeboden of geen medewerking heeft verleend aan het reclasseringstoezicht, bedoeld in artikel 14d, tweede lid, van het Wetboek van Strafrecht, de medewerking aan huisbezoeken daaronder begrepen, dan wel de hierna te noemen bijzondere voorwaarden niet heeft nageleefd.

Stelt als bijzondere voorwaarden dat de veroordeelde zich gedurende de proeftijd:

  • -

    meldt bij Reclassering Nederland, zo frequent en lang als de reclassering dit noodzakelijk acht, en zich daarbij houdt aan de afspraken met en de aanwijzingen gegeven door zijn toezichthouders;

  • -

    onder ambulante behandeling stelt bij centrum voor forensische ambulante psychiatrie De Waag, of een soortgelijke door de reclassering aan te wijzen instelling, zo lang en intensief als zijn behandelaars (in overleg met de reclassering) noodzakelijk achten en zich daarbij houdt aan de afspraken met en de aanwijzingen die worden gegeven door zijn behandelaars.

Draagt Reclassering Nederland op toezicht te houden op de naleving van de gestelde voorwaarden en de verdachte ten behoeve daarvan te begeleiden.

Verklaart verbeurd de in beslag genomen, nog niet teruggegeven voorwerpen, te weten:

- 1.00 STK MP3-speler Creative Zen (4956945)

- 1.00 STK computer HP Vision (4956910)

- 1.00 STK computer Lenovo B5400 (4956911)

- 1.00 STK harddisk Samsung story (4956916)

- 1.00 STK harddisk Hitachi (4956924)

- 1.00 STK computer Packard Bell Easynote (4956926).

Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. J.J.I. de Jong, mr. M. Jurgens en mr. H.M.J. Quaedvlieg, in tegenwoordigheid van mr. C.J.J. Kwint, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van 12 september 2019.