Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2019:3119

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
27-08-2019
Datum publicatie
02-09-2019
Zaaknummer
23-003819-17
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Tussenarrest i.v.m. het opmaken van een rapport omtrent de actuele stand van zaken van de behandeling en het behandelplan bij Reclassering Nederland en De Waag. Daarnaast deskundigenonderzoek door een psycholoog.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

afdeling strafrecht

parketnummer: 23-003819-17

datum uitspraak: 27 augustus 2019

TEGENSPRAAK

Tussenarrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Noord-Holland van 27 oktober 2017 in de strafzaak onder parketnummer 15-800292-17 tegen

[verdachte] ,

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 1978,

adres: [adres].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van

13 augustus 2019 en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering, naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in eerste aanleg.

Tegen voormeld vonnis is namens de verdachte hoger beroep ingesteld.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door de verdachte en de raadsman naar voren is gebracht.

Op de terechtzitting in hoger beroep van 13 augustus 2019 is het onderzoek in deze strafzaak gehouden en gesloten.

Tijdens de beraadslaging is gebleken dat het onderzoek niet volledig is geweest.

Ter terechtzitting in hoger beroep heeft de verdediging verzocht aan de verdachte geen voorwaardelijke straf met bijzondere voorwaarden op te leggen, nu de verdachte slechte ervaringen heeft met Fivoor Reclassering Nederland te Haarlem en geen vertrouwen meer in hen heeft. Voorts is de verdachte vrijwillig onder behandeling bij De Waag te Haarlem en werkt hij op eigen initiatief aan zijn problemen op het gebied van stresshantering en agressieregulatie.

Het hof wenst nader te worden ingelicht over de huidige omstandigheden omtrent de persoon van de verdachte en zal daarom het onderzoek heropenen, teneinde Fivoor Reclassering Nederland en De Waag te Haarlem de gelegenheid te geven een rapport op te maken. Beide instanties dienen zich in dit rapport uit te laten over de actuele stand van zaken van de behandeling en het behandelplan. Voorts acht het hof het van belang, gelet op de ernst van de ten laste gelegde feiten, het criminele verleden van de verdachte (het justitieel documentatieregister beslaat 30 pagina’s) en hetgeen omtrent de persoon van de verdachte is gebleken uit het reclasseringsrapport, dat de verdachte wordt onderzocht door een psycholoog.

Het hof zal daartoe het onderzoek heropenen, schorsen en de hervatting van het onderzoek ter terechtzitting op een nader te bepalen datum gelasten.

BESLISSING

Het hof:

Heropent het gesloten onderzoek, schorst dit in het belang ervan en beveelt de hervatting van het onderzoek op een nader te bepalen terechtzitting.

Beveelt het opmaken van een rapport omtrent de actuele stand van zaken van de behandeling en het behandelplan door Fivoor Reclassering Nederland en De Waag te Haarlem.

Beveelt een deskundigenonderzoek, uit te voeren door een door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) aan te wijzen psycholoog, omtrent de geestesvermogens van de verdachte en daarvan verslag te doen.

Beveelt voorts de oproeping van de verdachte en de raadsman van de verdachte tegen de nog nader te bepalen terechtzitting.

Stelt de stukken met het oog op het deskundigenonderzoek in handen van de Raadsheer-Commissaris.

Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. J.D.L. Nuis, mr. A.D.R.M. Boumans en mr. M. Jurgens, in tegenwoordigheid van mr. L. van Dijk, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van 27 augustus 2019.

[…]