Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2018:4319

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
26-11-2018
Datum publicatie
02-01-2019
Zaaknummer
200.227.570/01 OK
Rechtsgebieden
Ondernemingsrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

OK; enquête; beëindiging bevolen onderzoek en getroffen onmiddellijke voorzieningen

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
ARO 2019/36
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

___________________________________________________________________

GERECHTSHOF AMSTERDAM

ONDERNEMINGSKAMER

zaaknummer: 200.227.570/01 OK

beschikking van de Ondernemingskamer van 26 november 2018

inzake

de vennootschap naar buitenlands recht

TCP PUBLISHING HOLDCO S.À.R.L.,

gevestigd te Luxemburg,

VERZOEKSTER,

advocaten: mr. G. te Winkel, mr. S. Dijkmans en mr. F. van der Drift, kantoorhoudende te Amsterdam,

t e g e n

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

GLOBAL PUBLISHING GROUP B.V.,

gevestigd te Amsterdam,

VERWEERSTER,

advocaat: mr. G. te Winkel, kantoorhoudende te Amsterdam,

e n t e g e n

de vennootschap naar buitenlands recht

RURALIA TRADING LIMITED,

gevestigd te Limassol, Cyprus,

en

[A] ,

wonende te [....] ,

BELANGHEBBENDEN,

advocaten: mr. D.A.M.H.W. Strik, mr. M.B. Krestin en mr. S.H. Barten, kantoorhoudende te Amsterdam,

e n t e g e n

[B] ,

wonende te [....] ,

en

[C] ,

wonende te [....] ,

BELANGHEBBENDEN,

advocaat: mr. B. de Metz.

1 Het verloop van het geding

1.1

Verzoekster, verweerster en belanghebbenden worden hierna respectievelijk aangeduid met TCP, Global Publishing of de vennootschap, Ruralia, Amaral, Teixeira en Sarmento.

1.2

Voor het verloop van het geding verwijst de Ondernemingskamer naar haar beschikkingen in deze zaak van 22 december 2017, 1 januari 2018 en 20 februari 2018.

1.3

Bij haar beschikkingen van 22 december 2017 en 1 januari 2018 heeft de Ondernemingskamer – voor zover van belang – een onderzoek bevolen naar het beleid en de gang van zaken van Global Publishing over de periode vanaf 1 oktober 2017 en mr. P.D. Olden (hierna: Olden) benoemd teneinde het onderzoek te verrichten. Voorts heeft de Ondernemingskamer bij die beschikkingen, bij wijze van onmiddellijke voorziening en vooralsnog voor de duur van het geding, A.A. Olijslager (hierna: Olijslager) benoemd tot commissaris met de bijzondere bevoegdheid als bedoeld in rechtsoverweging 3.22 van de beschikking van 22 december 2017.

1.4

Bij brief van 19 oktober 2018 heeft Olden de Ondernemingskamer verzocht hem uit zijn functie van onderzoeker te ontheffen. Ter toelichting heeft Olden geschreven dat ondanks enkele aanmaningen geen zekerheid is gesteld voor de kosten van het onderzoek, dat hij daarom geen begin heeft gemaakt met het onderzoek alsmede dat Olijslager hem kenbaar heeft gemaakt de Ondernemingskamer te zullen verzoeken hem uit zijn functie van commissaris te ontheffen.

1.5

Bij e-mail van 29 oktober 2018 (aangevuld bij e-mail van 31 oktober 2018) heeft de Ondernemingskamer partijen in de gelegenheid gesteld zich uit te laten over het verzoek van Olden alsmede over al dan niet voortzetting van het bevolen onderzoek en de getroffen onmiddellijke voorziening.

1.6

Bij e-mail aan de Ondernemingskamer van 8 november 2018 heeft mr. De Metz namens Teixeira en Sarmento bericht dat een onderzoek wat hen betreft niet meer nodig is en zij er geen bezwaar tegen hebben indien de getroffen onmiddellijke voorziening niet wordt voortgezet.

1.7

Bij faxbericht aan de Ondernemingskamer van eveneens 8 november 2018 heeft mr. Te Winkel namens TCP laten weten dat ook wat TCP betreft een onderzoek niet meer nodig is en TCP er geen bezwaar tegen heeft indien de getroffen onmiddellijke voorziening wordt beëindigd.

1.8

Bij e-mail aan de Ondernemingskamer van 9 november 2018 heeft mr. Barten namens Ruralia en Amaral te kennen gegeven dat zij dat er geen bezwaar tegen hebben indien het bevolen onderzoek en de getroffen onmiddellijke voorziening worden beëindigd.

1.9

Bij faxbericht aan de Ondernemingskamer van 14 november 2018 heeft mr. Te Winkel namens Global Publishing meegedeeld dat wat Global Publishing betreft een onderzoek niet langer nodig is en Global Publishing er geen bezwaar tegen heeft indien de getroffen onmiddellijke voorziening wordt beëindigd.

1.10

Bij brief van 15 november 2018 heeft Olijslager de Ondernemingskamer verzocht hem uit zijn functie van commissaris te ontheffen omdat zijn inbreng niet langer zinvol is gegeven de situatie waarin de vennootschap zich inmiddels bevindt.

2 Gronden van de beslissing

Nu financiering van de kosten van het onderzoek niet te verwachten valt, van de zijde van partijen geen bezwaren zijn vernomen tegen beëindiging van het bevolen onderzoek en de getroffen onmiddellijke voorziening en de Ondernemingskamer voorts niet is gebleken van enig belang dat zich daartegen verzet, zal de Ondernemingskamer het bevolen onderzoek en de getroffen onmiddellijke voorziening beëindigen en wel per heden.

3 De beslissing

De Ondernemingskamer:

beëindigt met ingang van heden het bij haar beschikking van 22 december 2017 bevolen onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Global Publishing Group B.V., gevestigd te Amsterdam;

beëindigt met ingang van heden de bij haar beschikking van 22 december 2017 getroffen onmiddellijke voorziening.

verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.

Deze beschikking is gegeven door mr. M.M.M. Tillema, voorzitter, mr. A.M.L. Broekhuijsen-Molenaar en mr. P.F.G.T. Hofmeijer-Rutten, raadsheren, en mr. drs. B.M. Prins RA en W. Wind, raden, in tegenwoordigheid van mr. S.M. Govers, griffier, en door de voorzitter in het openbaar uitgesproken op 26 november 2018.