Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2018:1538

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
23-03-2018
Datum publicatie
04-05-2018
Zaaknummer
23-002137-17
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Oproeping in hoger beroep nietig.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Afdeling strafrecht

Parketnummer: 23-002137-17

Datum uitspraak: 29 maart 2018

Arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van

de politierechter in de rechtbank Amsterdam van 14 juni 2017 in de strafzaak onder parketnummer

13-701906-17 tegen:

[verdachte] ,

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1985,

woon- of verblijfadres: [adres]

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van

29 maart 2018 en overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid van het Wetboek van Strafvordering, naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in eerste aanleg.

Namens de verdachte is hoger beroep ingesteld tegen voormeld vonnis.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen de gemachtigd raadsman naar voren heeft gebracht.

Geldigheid van de oproeping in hoger beroep

Ter terechtzitting in hoger beroep is gebleken dat de betekening van de oproeping aan de verdachte om op die terechtzitting te verschijnen niet heeft plaatsgevonden overeenkomstig de voorschriften van artikel 588 van het Wetboek van Strafvordering.

De verdachte is niet gedetineerd, hij staat niet als ingezetene ingeschreven in de basisadministratie persoonsgegevens en van hem is geen woon- of verblijfplaats in Nederland bekend.

Blijkens de ID-staat op pagina 35 van het procesdossier is een adres van de verdachte in het buitenland bekend, te weten Strada Romană 37, bl.N1 sc.B parter ap.4 te Iaşi (Roemenië).

Uit de door de advocaat- generaal overgelegde akte van betekening volgt dat de oproeping in hoger beroep voor de terechtzitting van 29 maart 2018 is uitgereikt aan de griffie van de rechtbank in Amsterdam. Uit de akte van betekening blijkt niet dat de oproeping (tevens) naar genoemd adres in Roemenië is uitgegaan.

De oproeping van de verdachte om ter terechtzitting in hoger beroep te verschijnen is dus niet op de bij de wet voorgeschreven wijze betekend en dient op grond daarvan, nu de verdachte ook niet ter terechtzitting in hoger beroep is verschenen, nietig te worden verklaard.

BESLISSING

Het hof:

Verklaart de oproeping in hoger beroep nietig.

Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. W.M.C. Tilleman, mr. F.M.D. Aardema en mr. M.L.M. van der Voet, in tegenwoordigheid van mr. A. Stronkhorst, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van 29 maart 2018.