Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2018:1356

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
04-04-2018
Datum publicatie
25-04-2018
Zaaknummer
15/870785-16
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

vluchtgevaar aanwezig omdat uit het paspoort van de verdachte blijkt dat hij in het verleden met enige regelmaat reisde naar landen waarvan bekend is dat zij drugsgerelateerd zijn

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

15/870785-16

GERECHTSHOF AMSTERDAM,

MEERVOUDIGE STRAFKAMER, RAADKAMER

BESCHIKKING in raadkamer op het hoger beroep in de zaak van

[verdachte],

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 1982,

verblijfsadres: [adres],

thans verblijvende in het huis van bewaring Nieuwegein te Nieuwegein,

tegen de beslissing van de rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem van 12 maart 2018, voor zover houdende afwijzing van het verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis van de verdachte.

De feiten en de rechtsgang

Het hof heeft kennis genomen van de akte van de griffier van de rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem van 13 maart 2018, waarbij namens de verdachte hoger beroep is ingesteld tegen voormelde beslissing van die rechtbank.

Het hof heeft gezien de beslissing waarvan beroep en heeft kennis genomen van de stukken betrekking hebbend op de voorlopige hechtenis van de verdachte en heeft gehoord de advocaat-generaal en de verdachte, bijgestaan door diens raadsvrouw mr. K. Hoesenie.

De beoordeling

Het hof verenigt zich met de beslissing waarvan beroep, voor zover aan het oordeel van het hof onderworpen, en de gronden waarop deze berust.

Het hof acht op basis van het dossier zoals dat thans voorligt en mede gelet op de toelichting hierop door de advocaat-generaal over onder meer de door de verdachte gevoerde gesprekken en het gebruik van versluierde taal ernstige bezwaren aanwezig voor alle op de vordering inbewaringstelling vermelde feiten. De discussie over de precieze bewijswaarde van het een en ander komt bij de inhoudelijke behandeling aan de orde en gaat de behandeling in raadkamer te buiten.

Het hof acht vluchtgevaar aanwezig nu uit het paspoort van de verdachte blijkt dat hij in het verleden met enige regelmaat reisde naar landen waarvan bekend is dat zij drugsgerelateerd zijn. Voorts acht het hof gelet op de omvang en de ernst van de verdenking zowel de zogenoemde 12-jaarsgrond (geschokte rechtsorde) als het recidivegevaar aanwezig. Uit het dossier komt de verdenking naar voren dat de verdachte zich in georganiseerd verband bezig heeft gehouden met de internationale handel in verdovende middelen. Daarmee is het recidivegevaar gegeven.

Onder deze omstandigheden ziet het hof geen aanleiding om het namens de verdachte gedane mondelinge verzoek tot schorsing in te willigen.

15/870785-16

De beslissing

Het hof:

WIJST AF het beroep tegen de bestreden beslissing, voor zover aan het oordeel van het hof onderworpen.

WIJST AF het verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis.

Deze beschikking is gegeven op 4 april 2018 in raadkamer van dit hof door

mr. J.L. Bruinsma, voorzitter,

mrs. M.M.H.P. Houben en F.A. Hartsuiker, raadsheren,

in tegenwoordigheid van mr. D. Boessenkool als griffier.

De advocaat-generaal bij dit gerechtshof brengt vorenstaande beschikking ter kennis van de verdachte.

Amsterdam, 4 april 2018,

de advocaat-generaal