Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2016:5896

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
15-04-2016
Datum publicatie
26-10-2018
Zaaknummer
23-003863-15
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

bevestiging muv bewijsmotivering. Aantreffen goed van waarde (laptop), moet beseffen dat geen 'res derelicta' betreft. Vervolgens te koop aangeboden, verdachte heeft als heer en meester over het goed beschikt.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

parketnummer: 23-003863-15

datum uitspraak: 15 april 2016

TEGENSPRAAK (gemachtigd raadsman)

Arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Amsterdam van 24 september 2015 in de strafzaak onder parketnummer 13-128289-15 tegen

[verdachte] ,

geboren te [geboorteplaats] (Polen) op [geboortedag] 1982,

thans zonder bekende woon- of verblijfplaats hier te lande.

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van 1 april 2016 en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering, het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door de raadsman naar voren is gebracht.

Vonnis waarvan beroep

Het hof verenigt zich met het vonnis waarvan beroep en zal dit derhalve bevestigen met uitzondering van de bewijsmotivering. In zoverre zullen de gronden van het vonnis worden gewijzigd.

Bewijsmotivering

De verdachte heeft ten overstaan van de politie verklaard dat hij de laptop in een plastic zak in een prullenbak heeft aangetroffen. De laptop betreft een Apple Macbook Pro die kennelijk van waarde was. De verdachte had moeten beseffen dat het geen ‘res derelicta’ betreft dat wil zeggen een waardeloos goed waarvan de eigenaar vrijwillig afstand had gedaan en dat daarom aan niemand meer toebehoorde. Vervolgens heeft de verdachte de laptop te koop aangeboden. Door het meenemen en vervolgens te koop aanbieden van de laptop heeft de verdachte als heer en meester over het goed beschikt en zich als eigenaar gemanifesteerd. Dat de verdachte de laptop bij het zien van de verbalisanten onder een busje verstopte, draagt bij tot de overtuiging dat de verdachte wist dat hij een van misdrijf afkomstig goed onder zich had.

De verdachte heeft zich aldus schuldig gemaakt aan verduistering van de laptop.

BESLISSING

Het hof:

Bevestigt het vonnis waarvan beroep, met inachtneming van het bovenstaande.

Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. J.D.L. Nuis, mr. P.C. Römer en mr. J.A. Peters, in tegenwoordigheid van C. de Beer, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van 15 april 2016.

Mr. J.A. Peters is buiten staat dit arrest te ondertekenen.