Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2016:2081

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
02-06-2016
Datum publicatie
03-06-2016
Zaaknummer
23-003650-15
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Belediging van een ambtenaar in functie door middel van het dragen van een T-shirt met beledigend opschrift. Geen opzet op de belediging. Vrijspraak.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

parketnummer: 23-003650-15

datum uitspraak: 19 april 2016

TEGENSPRAAK (gemachtigd raadsman)

Arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Amsterdam van 28 augustus 2015 in de strafzaak onder parketnummer

13-151306-13 tegen

[verdachte] ,

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 1987,

adres: [adres].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep van

5 april 2016.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door de raadsman naar voren is gebracht.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:

hij op of omstreeks 18 augustus 2013 te Amsterdam, op de Arena Boulevard, opzettelijk door feitelijkheden, een of meer politieambtenaren, werkzaam in de rechtmatige uitoefening van zijn/haar/hun bediening, heeft beledigd door toen en aldaar opzettelijk een T-shirt met de tekst/opdruk ACAB (All Cops Are Bastards) te dragen en/of te tonen.

Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zal het hof deze verbeterd lezen. De verdachte wordt daardoor niet in de verdediging geschaad.

Vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep zal worden vernietigd, omdat het hof tot een andere beslissing komt dan de politierechter.

Vordering van het openbaar ministerie

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat de verdachte voor het ten laste gelegde zal worden veroordeeld tot een geldboete ter hoogte van € 200,00, subsidiair vier dagen hechtenis.

Vrijspraak

Naar het oordeel van het hof is niet wettig en overtuigend bewezen hetgeen de verdachte is ten laste gelegd, zodat de verdachte hiervan moet worden vrijgesproken.

Het hof overweegt hieromtrent dat, hoewel de verdachte het T-shirt met de tekst ACAB heeft gedragen, niet wettig en overtuigend kan worden bewezen dat de verdachte de verbalisanten opzettelijk heeft beledigd. Uit de bij de politie afgelegde verklaring van de verdachte noch uit andere in het dossier vermelde feiten en omstandigheden volgt dat de verdachte wist dat de afkorting ACAB staat voor ‘All Cops Are Bastards’ en dat deze tekst beledigend is voor politieambtenaren.

BESLISSING

Het hof:

Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:

Vernietigt de eerder uitgevaardigde strafbeschikking van 18 augustus 2013 onder CJIB nummer 9132542001400931.

Verklaart niet bewezen dat de verdachte het ten laste gelegde heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. M.L.M. van der Voet, mr. C.N. Dalebout en mr. H.M.J. Quaedvlieg, in tegenwoordigheid van Y.M. Kho, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van

19 april 2016.

[......]

.