Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2016:1487

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
15-03-2016
Datum publicatie
19-04-2016
Zaaknummer
23-002932-14
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

bevestiging, met uitzondering van de opgelegde straf plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

parketnummer: 23-002932-14

datum uitspraak: 15 maart 2016

TEGENSPRAAK (gemachtigde raadsvrouw)

Arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank Amsterdam van 16 juli 2014 in de strafzaak onder parketnummer 13-684141-14 tegen

[verdachte] ,

geboren te [geboorteplaats] (Marokko) op [geboortedag] 1979,

adres: [adres].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van 1 maart 2016 en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering, het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door de raadsvrouw naar voren is gebracht.

Vonnis waarvan beroep

Het hof verenigt zich met het vonnis waarvan beroep en zal dit derhalve bevestigen behalve ten aanzien van de door de rechtbank opgelegde maatregel van plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis. In zoverre zal het vonnis worden vernietigd.

Nadere overweging

Ter terechtzitting in hoger beroep heeft de raadsvrouw bepleit dat de verdachte dient te worden ontslagen van alle rechtsvervolging zonder plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis. Zij heeft daarbij aangevoerd dat plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor de duur van een jaar de huidige ambulante behandeling van de verdachte, die goed verloopt en waarbij de verdachte inmiddels een behandelrelatie met zijn psychiater heeft opgebouwd, zal doorkruisen. Daarnaast maakt ook de gedachte dat niemand weet waar hij dan zal worden geplaatst, de verdachte momenteel erg onrustig.

Bij requisitoir heeft de advocaat-generaal gevorderd dat de verdachte, aangezien hij ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van de ten laste gelegde mishandeling, zal worden ontslagen van alle rechtsvervolging, zonder dat de verdachte daarbij dient te worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Evenals de rechtbank is het hof van oordeel dat het bewezen geachte feit de verdachte wegens een ziekelijke stoornis en een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens niet kan worden toegerekend en dat de verdachte derhalve niet strafbaar is en dient te worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Het hof ziet, anders dan de rechtbank, gelet op de ter terechtzitting in hoger beroep door de raadsvrouw geschetste ontwikkelingen geen aanleiding tot oplegging van een maatregel zoals bedoeld in

artikel 37 van het Wetboek van Strafrecht, te weten plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis.

BESLISSING

Het hof:

Vernietigt het vonnis waarvan beroep ten aanzien van de door de rechtbank opgelegde maatregel van plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis en doet in zoverre opnieuw recht.

Bevestigt het vonnis waarvan beroep voor het overige.

Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. F.A. Hartsuiker, mr. I.M.H. van Asperen de Boer-Delescen en mr. H.W.J. de Groot, in tegenwoordigheid van mr. J.R. Ineke, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van 15 maart 2016.

=========================================================================

[....]