Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2015:5747

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
15-10-2015
Datum publicatie
13-04-2016
Zaaknummer
15/830184-15
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Raadkamer
Inhoudsindicatie

Hoger beroep tegen bevel gevangenhouding. Recidivegrond aanwezig. Verzoek tot schorsing onder verwijzing naar hetgeen is overwogen met betrekking tot de recidivegrond afgewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

15/860184-15

GERECHTSHOF AMSTERDAM,

MEERVOUDIGE STRAFKAMER, RAADKAMER

BESCHIKKING in raadkamer op het hoger beroep in de zaak van

[verdachte],

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 1987,

wonende te [adres],

thans verblijvende in het huis van bewaring Huis van Bewaring Roermond te Roermond,

tegen de beschikking van de rechtbank te Noord-Holland, locatie Alkmaar van 23 september 2015, voor zover houdende bevel tot zijn gevangenhouding.

De feiten en de rechtsgang

Het hof heeft kennis genomen van de akte van de griffier van de rechtbank te Noord-Holland, locatie Alkmaar van 24 september 2015, waarbij namens de verdachte hoger beroep is ingesteld van voormelde beschikking van die rechtbank.

Het hof heeft gezien de beschikking waarvan beroep en heeft kennis genomen van de stukken betrekking hebbend op de voorlopige hechtenis van de verdachte en heeft gehoord de advocaat-generaal en de verdachte, bijgestaan door diens raadsman mr. A.C. Huisman.

De beoordeling

Met de raadsman acht het hof geen ernstige bezwaren aanwezig ten aanzien van het onder 1, eerste cumulatief/alternatief op de vordering inbewaringstelling vermelde feit.

Dit betekent dat de twaalfjaarsgrond komt te vervallen. Ten aanzien van de overige feiten acht het hof voldoende ernstige bezwaren aanwezig.

Het hof acht wel de zogeheten grote recidivegrond aanwezig en baseert dit op de verklaring van de verdachte zelf zoals hij die heeft afgelegd op 16 september 2015, onder meer inhoudende hoe hij tot het schietincident is gekomen en de omstandigheid dat de verdachte kennelijk zonder vergunning een wapen met daarbij passende munitie zomaar thuis direct voorhanden had en ten slotte de omstandigheid dat het onderliggende conflict kennelijk niet is opgelost en het gaat om een conflict in een kleine en besloten gemeenschap.

Met betrekking tot het door de verdachte mondeling gedane verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis geldt dat dit verzoek moet worden afgewezen, gelet op hetgeen hiervoor ten aanzien van de kans op recidive is overwogen, nog daargelaten dat het hof onvoldoende overtuigd is van de absolute onmisbaarheid van de verdachte in het bedrijf. Het aanbieden van een borgsom en/of het betalen van schadevergoeding en overige door de verdediging genoemde voorwaarden doen hier niet aan af.

15/860184-15

De beslissing

Het hof:

WIJST AF het beroep tegen de bestreden beschikking, voor zover aan het oordeel van het hof onderworpen.

WIJST AF het verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis.

Deze beschikking is gegeven op 15 oktober 2015 in raadkamer van dit hof door

mr. J.L. Bruinsma, voorzitter,

mrs. M.W. Groenendijk en T. de Bont, raadsheren,

in tegenwoordigheid van mr. S.A.M. Borg als griffier.

De advocaat-generaal bij dit gerechtshof brengt vorenstaande beschikking ter kennis van de verdachte.

Amsterdam, 15 oktober 2015,

de advocaat-generaal