Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2015:4551

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
17-08-2015
Datum publicatie
07-11-2016
Zaaknummer
23-004869-14
Formele relaties
Eerste aanleg: ECLI:NL:RBNHO:2014:11716, Bekrachtiging/bevestiging
Cassatie: ECLI:NL:HR:2016:2491, (Gedeeltelijke) vernietiging met terugwijzen
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Witwassen. Bevestiging vonnis.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Parketnummer: 23-004869-14

Datum uitspraak: 17 augustus 2015

TEGENSPRAAK

Arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank Noord-Holland van 1 december 2014 in de strafzaak onder parketnummer 15-810552-11 tegen:

[verdachte] ,

geboren te [geboorteplaats] (Turkije) op [geboortedag] 1968,

adres: [adres].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van 3 augustus 2015 en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering, het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door de verdachte en de raadsman naar voren is gebracht.

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat de verdachte zal worden veroordeeld tot dezelfde straf als door de rechter in eerste aanleg opgelegd.

Vonnis waarvan beroep

Het hof verenigt zich met het vonnis waarvan beroep en zal dit derhalve bevestigen, met dien verstande dat het hof het vonnis aanvult met bespreking van een in hoger beroep gevoerd verweer.

Bespreking van een in hoger beroep gevoerd verweer

Ter terechtzitting in hoger beroep heeft de verdachte op de vraag waar het onder hem aangetroffen geldbedrag vandaan kwam onder meer verklaard dat een deel van het bij hem aangetroffen geldbedrag, groot 15.000 euro, afkomstig is uit winst die hij heeft gemaakt door een auto van een vriend te kopen en vervolgens door te verkopen.

Het hof begrijpt dit verweer aldus dat de verdachte zich erop beroept dat (ook) dit deel van het aangetroffen bedrag uit legale bron afkomstig is, en dus niet werd witgewassen. De verdachte heeft echter geen naam van de betreffende vriend genoemd, geen merk en type van de auto vermeld en is ook anderszins niet met verifieerbare informatie gekomen. Zo heeft hij bijvoorbeeld geen bewijsstukken van deze autoverkoop overgelegd. Voorts zijn er geen aanwijzingen in het dossier gevonden die deze verklaring van de verdachte zouden kunnen bevestigen. Het hof hecht daarom geen geloof aan deze voor het eerst ter terechtzitting in hoger beroep afgelegde verklaring van de verdachte en zal het verweer verwerpen.

BESLISSING

Het hof:

Bevestigt het vonnis waarvan beroep.

Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. J.W.H.G. Loyson, mr. A.P.M. van Rijn en mr. P.F.E. Geerlings, in tegenwoordigheid van

mr. L.M. Schoutsen, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van

17 augustus 2015.

mr. L.M. Schoutsen is buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.

=========================================================================

[.]