Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2013:BY8414

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
09-01-2013
Datum publicatie
15-01-2013
Zaaknummer
23-005515-10
Formele relaties
Cassatie: ECLI:NL:HR:2015:3483, Bekrachtiging/bevestiging
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Het hof is - met de rechtbank - van oordeel dat op het eerste oog als zodanig herkenbare schilderijen waarop op realistische/levensechte wijze kinderpornografische scenes zijn afgebeeld, beschouwd moeten worden als afbeeldingen zoals bedoeld in artikel 240b van het Wetboek van strafrecht.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
NJFS 2013/74
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

parketnummer: 23-005515-10

datum uitspraak: 9 januari 2013

TEGENSPRAAK

Verkort arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank Amsterdam van 17 december 2010 in de strafzaak onder parketnummer 13-528124-08 tegen

[verdachte],

geboren te [geboorteplaats] op [1967],

adres: [adres].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van 24 april 2012, 11 december 2012 en 9 januari 2013 en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering, het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg van 14 oktober 2010 en 3 december 2010.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door de verdachte en de raadsman naar voren is gebracht.

Tenlastelegging

Gelet op de in eerste aanleg door de rechtbank toegelaten wijzigingen op 14 oktober en 3 december 2010 is aan de verdachte ten laste gelegd dat:

hij op één of meer tijdstip(pen) in of omstreeks de periode van 6 juni 2007 tot en met 26 mei 2008 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, tezamen en in vereniging met één of meer anderen of een ander, althans alleen een beroep en/of een gewoonte heeft gemaakt van het plegen van één of meer misdrijf/misdrijven, omschreven in artikel 240b van het Wetboek van Strafrecht, immers heeft/hebben hij, verdachte en/of zijn mededader(s) één of meermalen schilderij(en) en/of tekening(en) en/of afbeelding(en) en/of filmfragment(en) en/of filmbestand(en) en/of (een) gegevensdrager(s) bevattende (een) afbeelding(en) en/of (een) filmfragment(en) en/of filmbestand(en), te weten één of meer computer(s) en/of harde schijf/harde schijven en/of cd-rom(s) en/of memorystick(s), (telkens) verspreid -door het publiceren op een website en/of het verkopen van één of meer schilderij(en) en/of tekening(en) en/of cd-rom(s) en/of print(s)- en/of vervaardigd en/of ingevoerd en/of uitgevoerd en/of in bezit gehad, terwijl op/in die schilderij(en) en/of tekening(en) en/of afbeelding(en) en/of filmfragment(en) en/of filmbestand(en) (telkens) (een) seksuele gedraging(en) zichtbaar is/zijn, waarbij (telkens) een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, te weten in elk geval -zakelijk weergegeven-

(A)

54, in elk geval een hoeveelheid, op de website [website X] aangetroffen, ogenschijnlijk geschilderde/getekende, afbeeldingen van hoofdzakelijk (telkens) één of meer jongen(s) met een ogenschijnlijke/geschatte leeftijd tussen de acht en vijfien jaar, in elk geval met een ogenschijnlijke/geschate leeftijd jonger dan 18 jaar, waarbij op deze afbeeldingen te zien was dat deze jongen(s)

- hun monden tegen elkaar hielden in een houding alsof zij tongzoenden en/of

- elkaars dan wel ieder hun stijve penis(sen) vasthield(en) en/of

- hun penis in de mond van een/de andere jongen bracht(en) en/of hield(en) en/of

- naar hun eigen dan wel elkaars stijve penis(sen) ke(e)k(en) en/of

- de (stijve) penis(sen) van die jongen(s) duidelijk en/of opvallend en/of centraal in beeld was/waren en/of

- die jongen(s) zich in een seksueel uitdagende pose bevond(en), waaronder in elk geval:

- (foto 1) een kleurenafbeelding, ogenschijnlijk een schilderij waarop twee jongens met naakte bovenlichamen te zien zijn, ogenschijnlijk tussen de acht en elf jaar oud, beiden met zogenaamde engelenvleugels, welke jongens naast elkaar zitten en hun monden tegen elkaar houden, kennelijk zijn de jongens aan het tongzoenen.

en/of

- (foto 8) gelijk aan foto 1, maar bij deze foto is de schaamstreek van beide jongens zichtbaar waarbij de linker jongen zijn rechterhand bij de penis houdt van de rechter jongen.

en/of

- (foto 11) een kleurenafbeelding, ogenschijnlijk een schilderij waarbij een zittende naakte jongen is te zien ogenschijnlijk tussen ongeveer elf en dertien jaar oud met zogenaamde engelen vleugels op zijn rug waarbij de stijve penis van de jongen duidelijk zichtbaar is op de afbeelding.

en/of

- (foto 20) een kleurenafbeelding, ogenschijnlijk een schilderij waarop een naakte jongen is te zien van ogenschijnlijk tussen de acht en tien jaar oud met zogenaamde engelenvleugels op zijn rug die naar zijn eigen stijve penis kijkt.

en/of

- (foto 43) een zwart/wit afbeelding, ogenschijnlijk een schilderij waarop twee jongens ogenschijnlijk tussen de tien en veertien jaar oud waarvan één jongen geheel naakt en de ander met een T-shirt aan te zien zijn, waarbij de penissen van beide jongens duidelijk zichtbaar zijn en beide jongens hun hoofden dusdanig bij elkaar houden, dat de suggestie wordt gewekt, dat de jongens elkaar gaan zoenen, welke afbeelding nagenoeg gelijk is aan een fotobestand aanwezig in de landelijke database kinderpronografie ([bestandsnaam]).

en/of

(B)

een verzameling van 26673, in elk geval een hoeveelheid, unieke foto's waarvan het merendeel afbeeldingen waren van personen met een ogenschijnlijke leeftijd van tussen de vijftien en vijfentwintig jaar en waarvan een gedeelte afbeeldingen betrof van personen met een ogenschijnlijke leeftijd van tussen de nul en vijftien jaar. Op deze afbeeldingen waren zowel baby's als meisjes en jongens te zien (die poseerden) met een stijve penis en/of met hun benen wijd (terwijl de (stijve) penis en/of de schaamstreek duidelijk in beeld was/waren) en/of bij wie de vagina en/of de anus werd(en) gepenetreerd door een (stijve) penis, waaronder in elk geval:

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop een naakt meisje te zien is, ogenschijnlijk tussen zeven en elf jaar oud. Het meisje staat wijdbeens over een volwassen man heen. Het meisje zit met haar schaamstreek op de stijve penis van de man. Het meisje heeft de penis van de man vast met haar handen en de eikel van de penis zit tussen de schaamlippen van het meisje.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop alleen de schaamstreek van een baby(meisje) te zien is, ogenschijnlijk tussen de nul en drie jaar oud.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop een naakt meisje te zien is, ogenschijnlijk tussen de drie en zeven jaar oud. Het meisje ligt op haar buik op een bed. Het meisje kijkt naar iets wat ze in haar handen heeft. Kennelijk concentreert ze zich niet op wat er met haar gebeurt. Ter hoogte van de billen van het meisje zit een naakte man wijdbeens over het meisje heen. De man heeft het meisje bij haar middel vast met beide handen en penetreert de anus van het meisje met zijn stijve penis.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop een naakt meisje te zien is, ogenschijnlijk tussen de drie en zes jaar oud. Het meisje ligt op haar buik op een bed, met haar billen enigszins omhoog, zodat haar anus en schaamstreek duidelijk zichtbaar zijn. Achter het meisje is een volwassen vrouw te zien, die met haar handen de schaamlippen van het meisje uit elkaar houdt. Met haar tong likt de vrouw de schaamstreek van het meisje.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop een naakte jongen te zien is, ogenschijnlijk tussen de zes en tien jaar oud. De jongen ligt op zijn rug op een bed en heeft een stijve penis. De penis van de jongen wordt vastgehouden door een hand, die gezien de afmeting en beharing toebehoort aan een volwassen man.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop een meisje te zien is, ogenschijnlijk tussen de acht en elf jaar oud. Het meisje draagt een roze string en een overwegend roze T-shirt. Het meisje ligt op haar rug met haar benen wijd en geheel omhoog tot naast haar hoofd, waardoor de anus en schaamstreek duidelijk in beeld zijn gebracht. Naast het "touwtje"van de string is de anus van het meisje duidelijk zichtbaar.

en/of

(C)

4672 foto's en/of filmfragment(en) en/of filmbestand(en) uit een verzameling van 9890, in elk geval een hoeveelheid, foto's en/of filmfragment(en) en/of filmbestand(en) waarop hoofdzakelijk (telkens) één of meerdere jongen(s) in de geschatte leeftijd van tussen de acht en zestien jaar oud te zien was/waren die poseerde(n) en/of in beeld was/waren gebracht waarbij hun (stijve) penis duidelijk te zien was en/of seksuele handelingen uitvoerde(n) met zichzelf of één of meer andere jongen(s) waarbij die seksuele handelingen (onder andere) bestonden uit de anus penetreren met een stijve penis en/of pijpen en/of elkaar aftrekken, waaronder in elk geval:

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto die bestaat uit een compilatie van zestien afzonderlijke foto's. Op deze foto's is ogenschijnlijk dezelfde jongen zichtbaar. De jongen, ogenschijnlijk tussen de acht en veertien jaar oud is of gekleed in alleen een onderbroek of naakt. De jongen poseert op verschillende manieren in eenzelfde setting waarbij in negen gevallen de penis van de jongen zichtbaar in beeld is gebracht.

en/of

-[bestandsnaam]: een kleurenfoto waarop een gedeeltelijk ontklede jongen te zien is, ogenschijnlijk tussen de acht en veertien jaar oud. De broek van de jongen is tot de enkels uitgetrokken en de jongen leunt achterover en steunt met een hand op de grond. De penis van de jongen is duidelijk in beeld gebracht. De foto lijkt genomen te zijn in een kamer van een woning.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waaronder een naakte jongen te zien is, ogenschijnlijk tussen tien en veertien jaar oud. De jongen zit op een bruine stoel op een witte handdoek en is vastgebonden aan de stoel met een wit touw. Zowel de armen, het bovenlichaam als de enkels van de jongen zijn met het touw aan de stoel gebonden. De foto behoort tot een serie van meerdere foto's.

en/of

-[bestandsnaam]: een zwart-witfoto waarop een naakte jongen te zien is, ogenschijnlijk tussen de tien en vijftien jaar oud. De jongen staat tot zijn bovenbenen in het water en leunt tegen een rubberboot. De jonge heeft een stijve penis die duidelijk in beeld is gebracht.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop een naakte jongen is te zien, ogenschijnlijk tussen de tien en vijftien jaar oud. De jongen ligt kennelijk in een woonkamer opo een bank met zijn benen wijd. De jongen heeft een stijve penis die uitdrukkelijk in beeld is gebracht.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop de schaamstreek van een jongen te zien is. De jongen heeft een stijve penis. De jongen zit op schoot bij een ogenschijnlijk volwassen man. De man penetreert de anus van de jongen met zijn stijve penis.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfilm meteen totale lengte van 20 seconden. In de film zijn twee naakte jongens te zien, ogenschijnlijk tussen de acht en veertien jaar oud. Een jongen ligt op zijn rug op een bed. De tweede jongen zit op zijn knieën naast hem en pijpt de liggende jongen.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfilm met een totale lengte van 3 seconden. In de film zijn twee naakte jongens te zien, ogenschijnlijk tussen de acht en veertien jaar oud. Een jongen ligt op zijn rug op een bed en leest een boekje. De tweede jongen zit op de bovenbenen van de liggende jongen. Beide jongens hebben een stijve penis en trekken elkaar af.;

en/of

(D)

zevenentwintig, in elk geval 23, in elk geval een hoeveelheid, schilderijen waarbij de wijze van schilderen zodanig is dat men bijna van een fotografische afbeelding kan spreken voor wat betreft de kleur en gedetailleerdheid waarop hoofdzakelijk (telkens) één of meer jongen(s) met een ogenschijnlijke/geschatte leeftijd tussen de 11 en 15 jaar, in elk geval een ogenschijnlijke/geschatte leeftijd jonger dan 18 jaar, was/waren afgebeeld waarbij te zien was dat deze jongen(s)

- hun monden tegen elkaar hielden in een houding alsof zij tongzoenden en/of

- elkaars dan wel ieder hun eigen stijve penis(sen) vasthield(en) en/of

- hun penis in de mond van een/de andere jongen bracht(en) en/of hield(en) en/of

- naar hun eigen dan wel elkaars stijve penis(sen) ke(e)k(en) en/of

- de (stijve) penis(sen) van die jongen(s) duidelijk en/of opvallend en/of centraal in beeld was/waren en/of

- die jongen(s) zich in een seksueel uitdagende pose bevond(en), waaronder in elk geval:

-Nr. 2: Een schilderij met daarop drie naakte jongens afgebeeld, waarvan een met zogenaamde engelenvleugels. De jongen met vleugels is boven twee zittende jongens afgebeeld en heeft een erectie. De twee zittende jongens omarmen elkaar en houden elkaars penis vast. De jongens variëren ogenschijnlijk in leeftijd van twaalf tot vijftien jaar.

en/of

-Nr. 3: Twee naakte jongens waarvan een met engelenvleugels liggen naakt tegen elkaar aan. De jongens zijn ogenschijnlijk ongeveer twaalf à vijftien jaar. De jongen zonder vleugels heeft de stijve penis van de jongen met vleugels in zijn mond.

en/of

-Nr. 7: Twee naakte jongens, waarvan een voorzien van zogenaamde engelenvleugels is geschilderd. De grotere jongen heeft een ogenschijnlijk ongeveer twaalfjarige naakte jongen op zijn schoot die een erectie heeft.

en/of

-Nr. 9: Twee ogenschijnlijk ongeveer dertien jarige jongens staan naakt afgebeeld, de zittende jongen heeft engelenvleugels. Naast hem op de grond zit een andere naakte jongen die zijn hoofd op de buik van de op een stoel zittende jongen heeft gelegd. De jongen kijkt naar de penis van de andere jongen.

en/of

-Nr. 18: Twee ogenschijnlijk ongeveer dertien jarige jongens zijn naakt geschilderd. De jongens hebben engelenvleugels. De jongens zoenen elkaar en houden elkaar vast. Een van de jongens raakt de slappe penis van de andere aan.

en/of

-Nr. 22: Een schilderij van een ogenschijnlijk ongeveer dertien jarige jongen die naakt is geschilderd met engelenvleugels. De jongen heeft zijn stijve penis in zijn hand. Uit de penis komt sperma;

subsidiair

hij op één of meer tijdstip(pen) in of omstreeks de periode van 6 juni 2007 tot en met 9 april 2008 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, tezamen en in vereniging met één of meer anderen of een ander, althans alleen, één of meermalen schilderij(en) en/of tekening(en) en/of afbeelding(en) en/of filmfragment(en) en/of filmbestand(en) en/of (een) gegevensdrager(s) bevattende (een) afbeelding(en) en/of (een) filmfragment(en) en/of filmbestand(en), te weten één of meer computer(s) en/of harde schijf/harde schijven en/of cd-rom(s) en/of memorystick(s), heeft/hebben verspreid -door het publiceren op een website en/of het verkopen van één of meer schilderij(en) en/of tekening(en) en/of cd-rom(s) en/of print(s)- en/of vervaardigd en/of ingevoerd en/of uitgevoerd en/of in bezit gehad, terwijl op/in die schilderij(en) en/of tekening(en) en/of afbeelding(en) en/of filmfragment(en) en/of filmbestand(en) (telkens) (een) seksuele gedraging(en) zichtbaar is/zijn, waarbij (telkens) een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, te weten in elk geval -zakelijk weergegeven-

(A)

54, in elk geval een hoeveelheid, op de website [website X] aangetroffen, ogenschijnlijk geschilderde/getekende, afbeeldingen van hoofdzakelijk (telkens) één of meer jongens met een ogenschijnlijke/geschatte leeftijd tussen de acht en vijfien jaar, in elk geval met een ogenschijnlijke/geschatte leeftijd jonger dan 18 jaar, waarbij op deze afbeeldingen te zien was dat deze jongen(s)

- hun monden tegen elkaar hielden in een houding alsof zij tongzoenden en/of

- elkaars dan wel ieder hun stijve penis(sen) vasthield(en) en/of

- hun penis in de mond van een/de andere jongen bracht(en) en/of hield(en) en/of

- naar hun eigen dan wel elkaars stijve penis(sen) ke(e)k(en) en/of

- de (stijve) penis(sen) van die jongen(s) duidelijk en/of opvallend en/of centraal in beeld was/waren en/of

- die jongen(s) zich in een seksueel uitdagende pose bevond(en), waaronder in elk geval:

-(foto 1) een kleurenafbeelding, ogenschijnlijk een schilderij waarop twee jongens met naakte bovenlichamen te zien zijn, ogenschijnlijk tussen de acht en elf jaar oud, beiden met zogenaamde engelenvleugels, welke jongens naast elkaar zitten en hun monden tegen elkaar houden, kennelijk zijn de jongens aan het tongzoenen.

en/of

-(foto 8) gelijk aan foto 1, maar bij deze foto is de schaamstreek van beide jongens zichtbaar waarbij de linker jongen zijn rechterhand bij de penis houdt van de rechter jongen.

en/of

-(foto 11) een kleurenafbeelding, ogenschijnlijk een schilderij waarbij een zittende naakte jongen is te zien ogenschijnlijk tussen ongeveer elf en dertien jaar oud met zogenaamde engelen vleugels op zijn rug waarbij de stijve penis van de jongen duidelijk zichtbaar is op de afbeelding.

en/of

-(foto 20) een kleurenafbeelding, ogenschijnlijk een schilderij waarop een naakte jongen is te zien van ogenschijnlijk tussen de acht en tien jaar oud met zogenaamde engelenvleugels op zijn rug die naar zijn eigen stijve penis kijkt.

en/of

-(foto 43) een zwart/wit afbeelding, ogenschijnlijk een schilderij waarop twee jongens ogenschijnlijk tussen de tien en veertien jaar oud waarvan één jongen geheel naakt en de ander met een T-shirt aan te zien zijn, waarbij de penissen van beide jongens duidelijk zichtbaar zijn en beide jongens hun hoofden dusdanig bij elkaar houden, dat de suggestie wordt gewekt, dat de jongens elkaar gaan zoenen, welke afbeelding nagenoeg gelijk is aan een fotobestand aanwezig in de landelijke database kinderpornografie (-[bestandsnaam]).

en/of

hij op of omstreeks 19 september 2007 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, tezamen en in vereniging met één of meer anderen of een ander, althans alleen, één of meermalen schilderij(en) en/of tekening(en) en/of afbeelding(en) en/of filmfragment(en) en/of filmbestand(en) en/of (een) gegevensdrager(s) bevattende (een) afbeelding(en) en/of filmfragmenten en/of filmbestand(en), te weten één of meer computer(s) en/of harde schijf/harde schijven en/of cd-rom(s) en/of memorystick(s), heeft/hebben verspreid -door het publiceren op een website en/of het verkopen van één of meer schilderij(en) en/of tekening(en) en/of cd-rom(s) en/of print(s)- en/of vervaardigd en/of ingevoerd en/of uitgevoerd en/of in bezit gehad, terwijl op/in die schilderij(en) en/of tekening(en) en/of afbeelding(en) en/of filmfragment(en) en/of filmbestand(en) telkens) (een) seksuele gedraging(en) zichtbaar is/zijn, waarbij (telkens) een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, te weten in elk geval -zakelijk weergegeven-

(B)

een verzameling van 26673, in elk geval een hoeveelheid, unieke foto's waarvan het merendeel afbeeldingen waren van personen met een ogenschijnlijke leeftijd van tussen de vijftien en vijfentwintig jaar en waarvan een gedeelte afbeeldingen betrof van personen met een ogenschijnlijke leeftijd van tussen de nul en vijftien jaar. Op deze afbeeldingen waren zowel baby's als meisjes en jongens te zien, (die poseerden) met een stijve penis en/of met hun benen wijd (terwijl de (stijve) penis en/of de schaamstreek duidelijk in beeld was/waren) en/of bij wie de vagina en/of anus werd(en) gepenetreerd door een (stijve) penis, waaronder in elk geval:

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop een naakt meisje te zien is, ogenschijnlijk tussen zeven en elf jaar oud. Het meisje staat wijdbeens over een volwassen man heen. Het meisje zit met haar schaamstreek op de stijve penis van de man. Het meisje heeft de penis van de man vast met haar handen en de eikel van de penis zit tussen de schaamlippen van het meisje.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop alleen de schaamstreek van een baby(meisje) te zien is, ogenschijnlijk tussen de nul en drie jaar oud.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop een naakt meisje te zien is, ogenschijnlijk tussen de drie en zeven jaar oud. Het meisje ligt op haar buik op een bed. Het meisje kijkt naar iets wat ze in haar handen heeft. Kennelijk concentreert ze zich niet op wat er met haar gebeurt. Ter hoogte van de billen van het meisje zit een naakte man wijdbeens over het meisje heen. De man heeft het meisje bij haar middel vast met beide handen en penetreert de anus van het meisje met zijn stijve penis.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop een naakt meisje te zien is, ogenschijnlijk tussen de drie en zes jaar oud. Het meisje ligt op haar buik op een bed, met haar billen enigszins omhoog, zodat haar anus en schaamstreek duidelijk zichtbaar zijn. Achter het meisje is een volwassen vrouw te zien, die met haar handen de schaamlippen van het meisje uit elkaar houdt. Met haar tong likt de vrouw de schaamstreek van het meisje.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop een naakte jongen te zien is, ogenschijnlijk tussen de zes en tien jaar oud. De jongen ligt op zijn rug op een bed en heeft een stijve penis. De penis van de jongen wordt vastgehouden door een hand, die gezien de afmeting en beharing toebehoort aan een volwassen man.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop een meisje te zien is, ogenschijnlijk tussen de acht en elf jaar oud. Het meisje draagt een roze string en een overwegend roze T-shirt. Het meisje ligt op haar rug met haar benen wijd en geheel omhoog tot naast haar hoofd, waardoor de anus en schaamstreek duidelijk in beeld zijn gebracht. Naast het "touwtje"van de string is de anus van het meisje duidelijk zichtbaar.

en/of

(C)

4672 foto's en/of filmfragment(en) en/of filmbestand(en) uit een verzameling van 9890, in elk geval een hoeveelheid, foto's en/of filmfragment(en) en/of filmbetand(en) waarop hoofdzakelijk (telkens) één of meerdere jongens in de geschatte leeftijd van tussen de acht en zestien jaar oud te zien was/waren die poseerde(n) en/of in beeld was/waren gebracht waarbij hun (stijve) penis duidelijk te zien was en/of seksuele handelingen uitvoerde(n) met zichzelf of één of meer andere jongen(s), waarbij die seksuele handelingen (onder andere) bestonden uit de anus penetreren met een stijve penis en/of pijpen en/of elkaar aftrekken, waaronder in elk geval:

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto die bestaat uit een compilatie van zestien afzonderlijke foto's. Op deze foto's is ogenschijnlijk dezelfde jongen zichtbaar. De jongen, ogenschijnlijk tussen de acht en veertien jaar oud is of gekleed in alleen een onderbroek of naakt. De jongen poseert op verschillende manieren in eenzelfde setting waarbij in negen gevallen de penis van de jongen zichtbaar in beeld is gebracht.

en/of

-[bestandsnaam]: een kleurenfoto waarop een gedeeltelijk ontklede jongen te zien is, ogenschijnlijk tussen de acht en veertien jaar oud. De broek van de jongen is tot de enkels uitgetrokken en de jongen leunt achterover en steunt met een hand op de grond. De penis van de jongen is duidelijk in beeld gebracht. De foto lijkt genomen te zijn in een kamer van een woning.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waaronder een naakte jongen te zien is, ogenschijnlijk tussen tien en veertien jaar oud. De jongen zit op een bruine stoel op een witte handdoek en is vastgebonden aan de stoel met een wit touw. Zowel de armen, het bovenlichaam als de enkels van de jongen zijn met het touw aan de stoel gebonden.De foto behoort tot een serie van meerdere foto's

en/of

-[bestandsnaam]: een zwart-witfoto waarop een naakte jongen te zien is, ogenschijnlijk tussen de tien en vijftien jaar oud. De jongen staat tot zijn bovenbenen in het water en leunt tegen een rubberboot. De jonge heeft een stijve penis die duidelijk in beeld is gebracht.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop een naakte jongen is te zien,ogenschijnlijk tussen de tien en vijftien jaar oud. De jongen ligt kennelijk in een woonkamer op een bank met zijn benen wijd. De jongen heeft een stijve penis die uitdrukkelijk in beeld is gebracht.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfoto waarop de schaamstreek van een jongen te zien is. De jongen heeft een stijve penis. De jongen zit op schoot bij een ogenschijnlijk volwassen man. De man penetreert de anus van de jongen met zijn stijve penis.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfilm met een totale lengte van 20 seconden. In de film zijn twee naakte jongens te zien, ogenschijnlijk tussen de acht en veertien jaar oud. Een jongen ligt op zijn rug op een bed. De tweede jongen zit op zijn knieën naast hem en pijpt de liggende jongen.

en/of

-[bestandsnaam]: Een kleurenfilm met een totale lengte van 3 seconden. In de film zijn twee naakte jongens te zien, ogenschijnlijk tussen de acht en veertien jaar oud. Een jongen ligt op zijn rug op een bed en leest een boekje. De tweede jongen zit op de bovenbenen van de liggende jongen. Beide jongens hebben een stijve penis en trekken elkaar af.

en/of

hij op of omstreeks 26 mei 2008 te Amsterdam, in elk geval in Nederland, tezamen en in vereniging met één of meer anderen of een ander, althans alleen, één of meermalen schilderij(en) en/of tekening(en) en/of afbeelding(en) en/of filmfragment(en) en/of filmbestand(en) en/of (een) gegevensdrager(s) bevattende (een) afbeelding(en) en/of (een) filmfragment(en) en/of filmbestand(en), te weten één of meer computer(s)en/of harde schijf/harde schijven en/of cd-rom(s) en/of memorystick(s), heeft/hebben verspreid -door het publiceren op een website en/of het verkopen van één of meer schilderij(en) en/of tekening(en) en/of cd-rom(s) en/of print(s)- en/of vervaardigd en/of ingevoerd en/of uitgevoerd en/of in bezit gehad, terwijl op/in die schilderij(en) en/of tekening(en) en/of afbeelding(en) en/of filmfragment(en) en/of filmbestand(en) (een) seksuele gedraging(en) zichtbaar is/zijn, waarbij (telkens) een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, te weten in elk geval -zakelijk weergegeven-

(D)

zevenentwintig, in elk geval 23, in elk geval een hoeveelheid schilderijen waarbij de wijze van schilderen zodanig is dat men bijna van een fotografische afbeelding kan spreken voor wat betreft kleur en gedetailleerdheid waarop hoofdzakelijk (telkens) één of meer jongen(s) met een ogenschijnlijke/geschatte leeftijd tussen de 11 en 15 jaar, in elk geval een ogenschijnlijke/geschatte leeftijd jonger dan 18 jaar, was/waren afgebeeld waarbij te zien was dat deze jongen(s)

- hun monden tegen elkaar hielden in een houding alsof zij tongzoenden en/of

- elkaars dan wel ieder hun eigen stijve penis(sen) vasthield(en) en/of

- hun penis in de mond van een/de andere jongen bracht(en) en/of hield(en) en/of

- naar hun eigen dan wel elkaars stijve penis(sen) ke(e)k(en) en/of

- de (stijve) penis(sen) van die jongen(s) duidelijk en/of opvallend en/of centraal in beeld was/waren en/of

- die jongen(s) zich in een seksueel uitdagende pose bevond(en), waaronder in elk geval:

-Nr. 2: Een schilderij met daarop drie naakte jongens afgebeeld, waarvan een met zogenaamde engelenvleugels. De jongen met vleugels is boven twee zittende jongens afgebeeld en heeft een erectie. De twee zittende jongens omarmen elkaar en houden elkaars penis vast. De jongens variëren ogenschijnlijk in leeftijd van twaalf tot vijftien jaar.

en/of

-Nr. 3: Twee naakte jongens waarvan een met engelenvleugels liggen naakt tegen elkaar aan. De jongens zijn ogenschijnlijk ongeveer twaalf à vijftien jaar. De jongen zonder vleugels heeft de stijve penis van de jongen met vleugels in zijn mond.

en/of

-Nr. 7: Twee naakte jongens, waarvan een voorzien van zogenaamde engelenvleugels is geschilderd. De grotere jongen heeft een ogenschijnlijk ongeveer twaalf jarige naakte jongen op zijn schoot die een erectie heeft.

en/of

-Nr. 9: Twee ogenschijnlijk ongeveer dertien jarige jongens staan naakt afgebeeld, de zittende jongen heeft engelenvleugels. Naast hem op de grond zit een andere naakte jongen die zijn hoofd op de buik van de op een stoel zittende jongen heeft gelegd. De jongen kijkt naar de penis van de andere jongen.

en/of

-Nr. 18: Twee ogenschijnlijk ongeveer dertien jarige jongens zijn naakt geschilderd. De jongens hebben engelenvleugels. De jongens zoenen elkaar en houden elkaar vast. Een van de jongens raakt de slappe penis van de andere aan.

en/of

-Nr. 22: Een schilderij van een ogenschijnlijk ongeveer dertien jarige jongen die naakt is geschilderd met engelenvleugels. De jongen heeft zijn stijve penis in zijn hand. Uit de penis komt sperma.

Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zal het hof deze verbeterd lezen. De verdachte wordt daardoor niet in de verdediging geschaad.

Vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep kan niet in stand blijven, omdat het hof komt tot een andere bewijsmotivering en een andere strafoplegging en motivering daarvan dan de rechtbank.

Voorwaardelijke onderzoekswensen

De verdediging heeft ter terechtzitting van 11 december 2012 (bij herhaling) verzocht om P. van der Lugt als getuige-deskundige te horen. Van der Lugt zou als voormalig curator bij het Scheringa Museum voor Realisme deskundig zijn op het gebied van modern realisme en kunnen verklaren of de schilderijen die zijn omschreven in categorie D van de tenlastelegging al dan niet gerekend moeten worden tot het hyperrealisme of fotorealisme.

Voorts heeft de verdediging (bij herhaling) verzocht om een zogenoemd publieksonderzoek te doen plaatsvinden, waarbij dient te worden onderzocht in hoeverre vrijwilligers - bij voorkeur studenten - in staat zijn de hiervoor bedoelde schilderijen op het eerste gezicht te onderscheiden van fotografisch materiaal.

Het betreft hier voorwaardelijke verzoeken die zijn gedaan voor het geval het hof van oordeel zou zijn dat bedoelde schilderijen voor een gemiddeld persoon aanstonds niet van echt (het hof begrijpt: fotografische afbeeldingen) zijn te onderscheiden.

Nu van een dergelijk oordeel van het hof geen sprake is - het is van oordeel dat aanstonds is te zien dat het schilderijen betreft en heeft dat ook als zodanig waargenomen - zal het hof deze onderzoekswensen verder onbesproken laten.

Vrijspraak van het primair ten laste gelegde

Met de advocaat-generaal en de verdediging is het hof van oordeel dat niet wettig en overtuigend is bewezen hetgeen de verdachte primair ten laste is gelegd, zodat de verdachte hiervan moet worden vrijgesproken.

Gedeeltelijke vrijspraken van het subsidiair ten laste gelegde

De rechtbank heeft vrijgesproken van de onder categorie A bedoelde foto’s 16, 24, 29, 33, 37, 38, 40 en 44 (blz. 18 tot en met 25 van het zaakdossier B1) en van de onder categorie D bedoelde schilderijen 10, 11, 13, 17 en 19 omdat daarop telkens geen sprake is van een seksuele gedraging in de zin van artikel 240 Sr dan wel niet kan worden vastgesteld dat het daarop kinderen betreft die kennelijk de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt (schilderijen 17 en 19).

Het hof neemt deze oordelen van de rechtbank en de overwegingen die daartoe hebben geleid over en maakt die tot de zijne, zodat in zoverre de verdachte ook in hoger beroep daarvan zal worden vrijgesproken.

Ten aanzien van de foto’s en filmbestanden onder categorie B en C heeft de advocaat-generaal nog aangevoerd dat sprake zou zijn van het tezamen en in vereniging plegen van die feiten. In ieder geval zou sprake zijn van voorwaardelijk opzet op die feiten: hij had toegang tot de computer waarop die bestanden waren gedownload en wist dat medeverdachte [medeverdachte M] kinderpornografische schilderijen vervaardigde. Nu deze schilderijen volgens het openbaar ministerie ook levensecht lijken en dus wel moeten zijn nageschilderd, heeft hij de aanmerkelijke kans aanvaard dat zich op de computer of de daarvan afkomstige gegevensdragers dergelijke bestanden bevonden.

Het hof overweegt dienaangaande het volgende.

Medeverdachte [medeverdachte M] heeft bekend dat hij kinderpornografische bestanden heeft gedownload. De verdachte heeft steeds ontkend dat hij wist dat [medeverdachte M] dergelijke bestanden downloadde. Hij maakte weliswaar gebruik van dezelfde computer, maar hij keek nooit in de mappen van [medeverdachte M].

Wat er ook zij van de juistheid van deze verklaring, in het dossier bevinden zich geen aanwijzingen dat de verdachte wel wist dat deze bestanden zich op de computer of daarvan afkomstige gegevensdragers bevonden.

Voorts kan niet worden gesteld dat hij de aanmerkelijke kans op de aanwezigheid van die bestanden heeft aanvaard, enkel en alleen omdat hij wist van het bestaan van de in geding zijnde schilderijen. Die omstandigheid maakt de kans op het in bezit hebben van kinderpornografische bestanden namelijk nog niet aanmerkelijk. Opzet - al dan niet in voorwaardelijke vorm - op het in bezit hebben van die kinderpornografische foto’s en filmbestanden kan aldus bij verdachte niet worden vastgesteld.

Gelet op het voorgaande is niet wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich tezamen en in vereniging met [medeverdachte M] schuldig heeft gemaakt aan het in bezit hebben van die foto’s en filmbestanden, zodat hij in zoverre dient te worden vrijgesproken.

Bewezenverklaring

Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte het subsidiair ten laste gelegde heeft begaan, met dien verstande dat:

hij in de periode van 6 juni 2007 tot en met 9 april 2008 te Amsterdam tezamen en in vereniging met een ander afbeeldingen heeft verspreid door het publiceren op een website, terwijl op die afbeeldingen telkens (een) seksuele gedraging(en) zichtbaar is/zijn, waarbij telkens een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, te weten in elk geval – zakelijk weergegeven –

(A)

een hoeveelheid op de website ([bestandsnaam]) aangetroffen, ogenschijnlijk geschilderde/getekende, afbeeldingen van hoofdzakelijk telkens één of meer jongens met een ogenschijnlijke/geschatte leeftijd tussen de acht en vijftien jaar, in elk geval met een ogenschijnlijke/geschatte leeftijd jonger dan 18 jaar, waarbij op deze afbeeldingen te zien was dat deze jongen(s)

- hun monden tegen elkaar hielden in een houding alsof zij tongzoenden en/of

- elkaars dan wel ieder hun stijve penis(sen) vasthield(en) en/of

- hun penis in de mond van een/ andere jongen bracht(en) en/of hield(en) en/of

- naar hun eigen dan wel elkaars stijve penis(sen) ke(e)k(en) en/of

- de (stijve) penis(sen) van die jongen(s) duidelijk en/of opvallend en/of centraal in beeld was/waren en/of

- die jongen(s) zich in een seksueel uitdagende pose bevond(en), waaronder in elk geval:

- (foto 1) een kleurenafbeelding, ogenschijnlijk een schilderij waarop twee jongens met naakte bovenlichamen te zien zijn, ogenschijnlijk tussen de acht en elf jaar oud, beiden met zogenaamde engelenvleugels, welke jongens naast elkaar zitten en hun monden tegen elkaar houden, kennelijk zijn de jongens aan het tongzoenen

en

- (foto 8) een afbeelding gelijk aan foto 1, maar bij deze foto is de schaamstreek van beide jongens zichtbaar waarbij de linker jongen zijn rechterhand bij de penis houdt van de rechter jongen

en

- (foto 11) een kleurenafbeelding, ogenschijnlijk een schilderij waarbij een zittende naakte jongen is te zien ogenschijnlijk tussen ongeveer elf en dertien jaar oud met zogenaamde engelenvleugels op zijn rug waarbij de stijve penis van de jongen duidelijk zichtbaar is op de afbeelding

en

-(foto 20) een kleurenafbeelding, ogenschijnlijk een schilderij waarop een naakte jongen is te zien van ogenschijnlijk tussen de acht en tien jaar oud met zogenaamde engelenvleugels op zijn rug die naar zijn eigen stijve penis kijkt

en

-(foto 43) een zwart/wit afbeelding, ogenschijnlijk een schilderij waarop twee jongens, ogenschijnlijk tussen de tien en veertien jaar oud waarvan één jongen geheel naakt en de ander met een T-shirt aan, te zien zijn, waarbij de penissen van beide jongens duidelijk zichtbaar zijn en beide jongens hun hoofden dusdanig bij elkaar houden, dat de suggestie wordt gewekt, dat de jongens elkaar gaan zoenen, welke afbeelding nagenoeg gelijk is aan een fotobestand aanwezig in de landelijke database kinderpornografie ([bestandsnaam])

en

hij op 26 mei 2008 te Amsterdam tezamen en in vereniging met een ander schilderijen in bezit heeft gehad, terwijl op die schilderijen (een) seksuele gedraging(en) zichtbaar is/zijn, waarbij telkens een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, te weten in elk geval – zakelijk weergegeven –

(D)

een hoeveelheid schilderijen waarbij de wijze van schilderen zodanig is dat men bijna van een fotografische afbeelding kan spreken voor wat betreft kleur en gedetailleerdheid waarop hoofdzakelijk telkens één of meer jongen(s) met een ogenschijnlijke/geschatte leeftijd tussen de 11 en 15 jaar, in elk geval een ogenschijnlijke/geschatte leeftijd jonger dan 18 jaar, was/waren afgebeeld waarbij te zien was dat deze jongen(s)

- hun monden tegen elkaar hielden in een houding alsof zij tongzoenden en/of

- elkaars dan wel ieder hun eigen stijve penis(sen) vasthield(en) en/of

- hun penis in de mond van een andere jongen bracht(en) en/of hield(en) en/of

- naar hun eigen dan wel elkaars stijve penis(sen) ke(e)k(en) en/of

- de (stijve) penis(sen) van die jongen(s) duidelijk en/of opvallend en/of centraal in beeld was/waren en/of

- die jongen(s) zich in een seksueel uitdagende pose bevond(en), waaronder in elk geval:

-Nr. 2: een schilderij met daarop drie naakte jongens afgebeeld, waarvan een met zogenaamde engelenvleugels. De jongen met vleugels is boven twee zittende jongens afgebeeld en heeft een erectie. De twee zittende jongens omarmen elkaar en houden elkaars penis vast. De jongens variëren ogenschijnlijk in leeftijd van twaalf tot vijftien jaar;

en

-Nr. 3: een schilderij met daarop twee naakte jongens waarvan een met engelenvleugels naakt tegen elkaar aan liggen. De jongens zijn ogenschijnlijk ongeveer twaalf à vijftien jaar. De jongen zonder vleugels heeft de stijve penis van de jongen met vleugels in zijn mond;

en

-Nr. 7: een schilderij met daarop twee naakte jongens, waarvan een voorzien van zogenaamde engelenvleugels. De grotere jongen heeft een ogenschijnlijk ongeveer twaalf jarige naakte jongen op zijn schoot die een erectie heeft;

en

-Nr. 9: een schilderij met daarop twee ogenschijnlijk ongeveer dertien jarige jongens naakt afgebeeld, de zittende jongen heeft engelenvleugels. Naast hem op de grond zit een andere naakte jongen die zijn hoofd op de buik van de op een stoel zittende jongen heeft gelegd. De jongen kijkt naar de penis van de andere jongen;

en

-Nr. 18: een schilderij met daarop twee ogenschijnlijk ongeveer dertien jarige jongens naakt geschilderd. De jongens hebben engelenvleugels. De jongens zoenen elkaar en houden elkaar vast. Een van de jongens raakt de slappe penis van de andere aan;

en

-Nr. 22: een schilderij van een ogenschijnlijk ongeveer dertien jarige jongen die naakt is geschilderd met engelenvleugels. De jongen heeft zijn stijve penis in zijn hand. Uit de penis komt sperma.

Hetgeen subsidiair meer of anders is ten laste gelegd, is niet bewezen. De verdachte moet hiervan worden vrijgesproken.

Het hof grondt zijn overtuiging dat de verdachte het bewezen verklaarde heeft begaan op de feiten en omstandigheden die in de bewijsmiddelen zijn vervat.

Nadere bewijsmotivering

De raadsman heeft vrijspraak bepleit van de als categorie D ten laste gelegde schilderijen en de als categorie A ten laste gelegde foto’s van schilderijen, op de grond dat ze direct herkenbaar zijn als geschilderd beeldmateriaal en reeds daarom geen afbeeldingen zijn in de zin van art. 240b Sr. Uit de wetsgeschiedenis blijkt dat het de bedoeling van de wetgever is geweest om de strafbaarstelling op grond van art. 240b Sr te beperken tot beeldmateriaal dat realistisch is en voor levensecht kan doorgaan; de termen ‘realistisch’ en ‘levensecht’ zijn in de kamerstukken gebezigd in de betekenis van niet van echt te onderscheiden, oftewel fotografisch. De in de tenlastelegging bedoelde schilderijen voldoen niet aan dat criterium, aldus de raadsman.

Het hof stelt vast dat art. 240b Sr zonder nadere specificatie spreekt van afbeeldingen en dat ook elders in de wet geen uitsluitsel wordt gegeven over wat daaronder moet worden verstaan. Evenmin is sprake van bestendige rechtspraak op dat punt. Daarmee is het de vraag of niettemin de wetsgeschiedenis - zoals de raadsman heeft betoogd - dwingt tot het door de verdediging betrokken standpunt dat de schilderijen waar het in dit geding om gaat geen afbeeldingen zijn in de zin van art. 240b Sr en reeds daarom van strafbaarstelling onder 240b Sr zijn uitgesloten.

Het hof stelt voorop dat blijkens de parlementaire behandeling van de wetswijziging van 1 oktober 2002, de wetgever heeft beoogd de reikwijdte van art. 240b Sr uit te breiden met virtuele kinderpornografie. De ratio van de strafbaarstelling is dat het “niet alleen gaat om bescherming van een kind tegen de productie en verspreiding van kinderporno, maar ook om bescherming van kinderen tegen gedrag dat kan worden gebruikt om hen aan te moedigen of te verleiden om deel te nemen aan seksueel verkeer, of tegen gedrag dat deel kan gaan uitmaken van een subcultuur die seksueel misbruik van kinderen bevordert.”

Dit betekent dat “De bescherming van kinderen tegen seksueel misbruik vereist dat er niet alleen geen ruimte dient te zijn voor het bestaan van echte kinderpornografische afbeeldingen maar ook niet voor het bestaan van afbeeldingen die voor echt doorgaan. Dit materiaal beoogt immers het misbruik van echte kinderen op realistische wijze te verbeelden.” Daarbij zijn als voorbeeld genoemd al dan niet digitaal gemanipuleerd foto- en filmmateriaal. De memorie van toelichting bij het wetsvoorstel dat tot strafbaarstelling van virtuele kinderporno onder art. 240b Sr heeft geleid, houdt verder in, voor zover hier van belang:

“Daaronder (hof: onder afbeeldingen in de zin van art. 240b Sr) vallen niet tekeningen, schilderijen of computeranimaties, tenzij deze op het eerste gezicht niet zijn te onderscheiden van afbeeldingen van een echt kind. Bij de praktische toepassing van het in art. 240b neergelegde recht moet worden beoordeeld welke afbeeldingen wel en welke niet vallen onder de reikwijdte van die bepaling. Over de wijze van beantwoording van de vraag of een bepaalde afbeelding al dan niet tot pornografie moet worden gerekend kan naar tijd en plaats soms verschillend worden gedacht.

Ook ik (hof: de Minister van Justitie) ben van oordeel dat de liberale traditie in Nederland met betrekking tot kunstuitingen gewaarborgd behoort te blijven.

(…)

Dit neemt niet weg dat kunstuitingen die a prima vista een kinderpornografische uitstraling hebben, kritisch onderzocht zullen worden.

(…)

Als gezegd is de regering geen voorstander van opneming van de exceptio artis in artikel 240b, tweede lid, Sr. Zulks is nodig noch wenselijk. Kunstzinnige afbeeldingen van seksuele gedragingen van kinderen wekken in de regel niet de schijn van echtheid op, en vallen mitsdien niet onder art. 240b, eerste lid. Het is niet uitgesloten dat aan realistische als het ware echte afbeeldingen van seksuele gedragingen van kinderen enige kunstzinnigheid niet kan worden ontzegd. Maar deze omstandigheid kan bezwaarlijk leiden tot strafuitsluiting.”

De hieruit op te maken bedoeling van de wetgever - waarvan elders in de kamerstukken niet nadrukkelijk wordt afgeweken - biedt geen steun aan het standpunt van de raadsman dat schilderijen reeds naar hun aard buiten het bereik vallen van art. 240b Sr. Dat standpunt acht het hof - voor zover het deze zaak betreft - ook niet in overeenstemming met bovenvermelde doel en strekking van die bepaling, te weten het voorkomen van en optreden tegen (dreigende) schade als gevolg van beeldmateriaal dat seksueel misbruik van kinderen suggereert.

Ter terechtzitting in hoger beroep is als de eigen waarneming van het hof vastgesteld dat op de schilderijen op echte personen gelijkende personen staan afgebeeld. De schilderijen geven een realistische/levensechte weergave van de daarop afgebeelde personen wat betreft hoofd en lichaam - de geslachtskenmerken en geslachtsdelen incluis - en houding. Naar het oordeel van het hof wordt aldus minst genomen de suggestie gewekt dat bij de vervaardiging van de schilderijen echte kinderen zijn betrokken. Daaraan doet niet af dat direct duidelijk is dat het niet fotografisch, maar geschilderd beeldmateriaal betreft. Hetzelfde geldt voor de vleugels die zijn aangebracht op sommige van de afgebeelde kinderen. Deze aspecten zijn telkens bezien in het licht van de gehele afbeelding van het kind in kwestie van ondergeschikte betekenis. Al met al is naar het oordeel van het hof voldaan aan het in de kamerstukken gebezigde criterium van realistisch/levensecht, met conclusie dat de schilderijen afbeeldingen zijn in de zin van art. 240b Sr en dat mitsdien het verweer faalt.

Voor zover door de verdediging ten aanzien van een aantal schilderijen de seksuele gedragingen en/of de (schijnbaar) minderjarige leeftijd van daarop afgebeelde personen is betwist, overweegt het hof dat verbalisant [verbalisant B] ter terechtzitting van 11 december 2012 als getuige-deskundige is gehoord en dat de schilderijen op die terechtzitting ook door het hof zijn bekeken. Aan de hand daarvan heeft het hof geen aanleiding gezien om te twijfelen aan hetgeen [verbalisant B] heeft gerelateerd in zijn proces-verbaal van 18 februari 2009, zodat van de inhoud daarvan zal worden uitgegaan.

Dat een of meer van de afgebeelde personen door de deskundige thans iets ouder wordt geschat dan destijds, doet niet af aan de conclusie dat van de afgebeelde, bij de seksuele gedraging (schijnbaar) betrokken personen er tenminste één kennelijk de leeftijd van 18 jaren nog niet heeft bereikt.

Strafbaarheid van het bewezen verklaarde

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het subsidiair bewezen verklaarde uitsluit, zodat dit strafbaar is.

Het subsidiair bewezen verklaarde levert op:

medeplegen van een afbeelding van een seksuele gedraging, waarbij iemand die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt, is betrokken of schijnbaar is betrokken, verspreiden en in bezit hebben, meermalen gepleegd.

Strafbaarheid van de verdachte

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte uitsluit, zodat de verdachte strafbaar is.

Oplegging van straf

De rechtbank Amsterdam heeft de verdachte voor het subsidiair (categorieën A en D) ten laste gelegde veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke werkstraf voor de duur van 100 uren, subsidiair 50 dagen hechtenis, met aftrek van voorarrest.

Tegen voormeld vonnis is door de verdachte en het openbaar ministerie hoger beroep ingesteld.

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat de verdachte voor het subsidiair ten laste gelegde (categorieën A, B, C en D) zal worden veroordeeld tot een werkstraf voor de duur van 180 uren, subsidiair 90 dagen hechtenis, met aftrek van voorarrest en daarnaast een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaar.

Het hof heeft in hoger beroep de op te leggen straffen bepaald op grond van de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan en gelet op de persoon van de verdachte. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het bezit en de verspreiding van kinderpornografische afbeeldingen. De verdachte was er van op de hoogte dat medeverdachte [medeverdachte M], die bij hem inwoont, zich bezig hield met het vervaardigen van kinderpornografische schilderijen. Deze schilderijen zijn bij de verdachte thuis aangetroffen.

Daarnaast heeft medeverdachte [medeverdachte M] kinderpornografische schilderijen en tekeningen verspreid door publicatie van foto’s daarvan op een website. Deze website stond op naam van de verdachte en hij was van het bestaan daarvan ook op de hoogte.

Het vervaardigen en in omloop brengen van materiaal dat seksueel misbruik van echte kinderen – minst genomen – suggereert, kan schade berokkenen omdat het bijdraagt aan de instandhouding van een kinderpornografische markt.

Dat de verdachte zich niet bewust was van zijn strafwaardige handelen of de mogelijkheid daartoe, zoals door de verdediging gesteld, acht het hof kwalijk. Dit kan dan ook niet tot strafvermindering leiden.

Ten voordele van de verdachte weegt het hof wel mee dat uit een hem betreffend Uittreksel Justitiële Documentatie van 26 november 2012 blijkt dat de verdachte niet eerder strafrechtelijk is veroordeeld. Verder heeft de verdachte bij de bewezen verklaarde handelingen een meer zijdelingse rol gespeeld ten opzichte van medeverdachte [medeverdachte M].

Gelet op hetgeen hiervoor is overwogen is het hof van oordeel dat oplegging van een voorwaardelijke werkstraf volstaat. Wel dient rekening te worden gehouden met de omstandigheid dat de redelijke termijn als bedoeld in artikel 6, eerste lid, van het EVRM is overschreden. Deze termijn nam een aanvang op 19 september 2007, de datum van de inbeslagname van computerapparatuur in de woning van de verdachte. De rechtbank heeft vervolgens op 17 december 2010 vonnis gewezen, waartegen de verdachte op 20 december 2010 in hoger beroep is gegaan. Het hof zal op 9 januari 2013 arrest wijzen. In dit geval is sprake van een overschrijding van de redelijke termijn in twee instanties, die aanleiding geeft tot strafvermindering.

Daar waar het hof zonder overschrijding van de redelijke termijn een voorwaardelijke werkstraf had opgelegd voor de duur van 100 uren, subsidiair 50 dagen hechtenis, zal het hof nu een voorwaardelijke werkstraf opleggen voor de duur van 80 uren, subsidiair 40 dagen hechtenis.

Overwegingen ten aanzien van het beslag

Door de verdachte en/of medeverdachte [medeverdachte M] zijn strafbare feiten begaan met betrekking tot de hierna te noemen onder de verdachte in beslag genomen en nog niet teruggegeven voorwerpen. Zij zullen aan het verkeer worden onttrokken aangezien het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met de wet dan wel het algemeen belang.

Toepasselijke wettelijke voorschriften

De op te leggen straf is gegrond op de artikelen 14a, 14b, 14c, 22c, 22d, 36b, 36d, 47, 57 en 240b van het Wetboek van Strafrecht.

Deze wettelijke voorschriften worden toegepast zoals geldend ten tijde van het bewezen verklaarde.

BESLISSING

Het hof:

Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:

Verklaart niet bewezen dat de verdachte het primair ten laste gelegde heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Verklaart zoals hiervoor overwogen bewezen dat de verdachte het subsidiair ten laste gelegde heeft begaan.

Verklaart niet bewezen hetgeen de verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven is bewezen verklaard en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Verklaart het subsidiair bewezen verklaarde strafbaar, kwalificeert dit als hiervoor vermeld en verklaart de verdachte strafbaar.

Ten aanzien van het onder 1 subsidiair bewezen verklaarde

Veroordeelt de verdachte tot een taakstraf voor de duur van 80 (tachtig) uren, indien niet naar behoren verricht te vervangen door 40 (veertig) dagen hechtenis.

Bepaalt dat de taakstraf niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter anders mocht gelasten omdat de verdachte zich voor het einde van de proeftijd van 2 (twee) jaren aan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt.

Beveelt dat de tijd die door de verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in enige in artikel 27, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht bedoelde vorm van voorarrest is doorgebracht, bij de uitvoering van de opgelegde taakstraf in mindering zal worden gebracht, volgens de maatstaf van twee uren taakstraf per in voorarrest doorgebrachte dag, voor zover die tijd niet reeds op een andere straf in mindering is gebracht.

Beveelt de onttrekking aan het verkeer van de in beslag genomen, nog niet teruggegeven voorwerpen, te weten:

- externe harddisk (nummer 1 op de beslaglijst);

- memorystick (nummer 2 op de beslaglijst);

- 2 zwarte mappen met tekeningen (nummer 4 op de beslaglijst);

- 2 schrijfblokken, 1 foto, 1 set foto tekeningen (nummer 5 op de beslaglijst);

- 15 CD-roms (nummer 6 op de beslaglijst);

- foto/tekeningen slaapkamer (nummer 7 op de beslaglijst);

- portable computer (nummer 10 op de beslaglijst);

- merkloze personal computer (nummer 11 op de beslaglijst);

- foto's in houten doosje (nummer 12 op de beslaglijst);

- personal computer (nummer 13 op de beslaglijst);

- 5 foto's met kinderporno (nummer 14 op de beslaglijst);

- harddisk, Sandisk Cruzer (nummer 16 op de beslaglijst);

- laptop, Compaq Presario (nummer 17 op de beslaglijst);

- foto (nummer 18 van de beslaglijst);

- schilderijen, uitgezonderd de nummers 10, 11, 13, 17 en 19 (nummer 19 op de beslaglijst).

Gelast de teruggave aan verdachte van de in beslag genomen, nog niet teruggegeven voorwerpen, te weten:

- fotoalbum (nummer 3 op de beslaglijst);

- briefpost (nummer 8 op de beslaglijst);

- inloggegevens personal computer (nummer 9 op de beslaglijst);

- geluidsapparatuur (nummer 15 op de beslaglijst);

- schilderijen met nummers 10, 11, 13, 17 en 19 (nummer 19 op de beslaglijst).

Dit arrest is gewezen door de elfde meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin zitting hadden mr. P.C. Kortenhorst, mr. A.S. Arnold en mr. I.M.A.M. Berben, in tegenwoordigheid van mr. M. Goedhart, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van 9 januari 2013.