Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHAMS:2008:BG2013

Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak
24-10-2008
Datum publicatie
29-10-2008
Zaaknummer
23-004051-07
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Openbaar ministerie niet ontvankelijk verklaard in zijn vervolging na zoekraken strafdossier.

Nu diverse zoekacties geen resultaat hebben opgeleverd, niet te verwachten valt dat het dossier binnen afzienbare tijd gevonden zal worden en er onvoldoende schaduwstukken voorhanden zijn voor een verdere behandeling van de zaak, kan geen onderzoek door het hof plaatsvinden, hetgeen aan het openbaar ministerie wordt toegerekend.

Wetsverwijzingen
Wetboek van Strafvordering
Wetboek van Strafvordering 348
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
NBSTRAF 2008/450
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

arrestnummer:

parketnummer: 23-004051-07

datum uitspraak: 24 oktober 2008

TEGENSPRAAK

ARREST VAN HET GERECHTSHOF TE AMSTERDAM

gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank Amsterdam van 14 juni 2007 in de strafzaak onder parketnummer 13-525309-06 van het openbaar ministerie

tegen

[verdachte]

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep van 24 oktober 2008.

Het hof heeft kennis genomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door de verdachte en de raadsman naar voren is gebracht.

Vonnis waarvan beroep

Het vonnis waarvan beroep kan niet in stand blijven, omdat het hof tot een andere beslissing komt dan de eerste rechter.

Ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in zijn vervolging

Ter terechtzitting in hoger beroep heeft de advocaat-generaal aangevoerd dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk in zijn vervolging dient te worden verklaard nu het strafdossier van bovengenoemde verdachte zoek is geraakt en diverse zoekacties naar betreffend dossier geen resultaat hebben gehad. Desgevraagd heeft de advocaat-generaal voorts aangegeven dat onvoldoende schaduwstukken beschikbaar zijn voor een verdere behandeling van onderhavige strafzaak.

Nu het hof niet beschikt over het strafdossier in onderhavige zaak en, gelet op voorgaande mededelingen van de advocaat-generaal, naar het oordeel van het hof ook niet de verwachting gerechtvaardigd is dat het binnen afzienbare tijd de beschikking hierover zal hebben, kan geen onderzoek van de zaak door het hof plaatsvinden, welke omstandigheid aan het openbaar ministerie moet worden toegerekend. Bij deze stand van zaken dient het openbaar ministerie niet ontvankelijk te worden verklaard in zijn vervolging.

Beslissing

Het hof:

Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht.

Verklaart het openbaar ministerie niet ontvankelijk in zijn strafvervolging ter zake van het tenlastegelegde.

Dit arrest is gewezen door de tweede meervoudige strafkamer van het gerechtshof te Amsterdam, waarin zitting hadden mr. N.A. Schimmel, mr. D.J.M.W. Paridaens - van der Stoel en mr. M.J. Borgers, in tegenwoordigheid van mr. E. Wiersma, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof van 24 oktober 2008.

Mr. M.J. Borgers is buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.