Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2022:1888

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
24-08-2022
Datum publicatie
30-08-2022
Zaaknummer
20/3541 WIA
Rechtsgebieden
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Hoger beroep ingetrokken omdat het Uwv met de gewijzigde beslissing op bezwaar van 4 april 2022 volledig aan de bezwaren van appellante is tegemoetgekomen. Uwv veroordeeld in de kosten voor rechtsbijstand van appellante in beroep en hoger beroep.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

20 3541 WIA

Datum uitspraak: 24 augustus 2022

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

Uitspraak als bedoeld in de artikelen 8:75a en 8:108 van de Algemene wet bestuursrecht in verband met het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant van

30 september 2020, 20/386 (aangevallen uitspraak)

Partijen:

[appellante] te [woonplaats] (appellante)

de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv)

PROCESVERLOOP

Namens appellante heeft mr. M.A.M. Kools, advocaat, hoger beroep ingesteld.

Het Uwv heeft een verweerschrift en een nader stuk ingediend.

Het onderzoek ter zitting heeft door middel van videobellen plaatsgevonden op 2 maart 2022. Appellante heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. H.M.A. van den Boogaard, die de zaak heeft overgenomen van zijn kantoorgenoot mr. Kools. Het Uwv heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. D.W.C. Jacobs.

Het onderzoek is ter zitting geschorst. Afgesproken is dat het Uwv, desgewenst in samenspraak met een verzekeringsarts bezwaar en beroep, met een nadere reactie komt.

Het Uwv heeft op 4 april 2022 een gewijzigde beslissing op bezwaar genomen.

Bij brief van 19 mei 2022 heeft mr. Van den Boogaard namens appellante het hoger beroep ingetrokken en verzocht om het Uwv te veroordelen in de proceskosten.

Het Uwv heeft te kennen gegeven geen bezwaar te hebben tegen een veroordeling in de proceskosten.

Beide partijen hebben te kennen gegeven geen behoefte te hebben aan een nadere zitting.

Onder toepassing van artikel 8:64, vijfde lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is een nader onderzoek ter zitting achterwege gebleven. Vervolgens is het onderzoek met toepassing van artikel 8:57, derde lid, van de Awb gesloten.

OVERWEGINGEN

Artikel 8:75a, eerste lid, eerste volzin, van de Awb bepaalt dat in geval van intrekking van het beroep omdat het bestuursorgaan geheel of gedeeltelijk aan de indiener van het beroepschrift is tegemoetgekomen, het bestuursorgaan op verzoek van de indiener bij afzonderlijke uitspraak met toepassing van artikel 8:75 van de Awb in de kosten kan worden veroordeeld.

Ingevolge artikel 8:108, eerste lid, van de Awb is deze bepaling van overeenkomstige toepassing op het hoger beroep.

Namens appellante is het hoger beroep ingetrokken omdat het Uwv met de gewijzigde beslissing op bezwaar van 4 april 2022 volledig aan de bezwaren van appellante is tegemoetgekomen.

Appellante heeft verzocht om vergoeding van de kosten van rechtsbijstand in beroep en hoger beroep.

Het Uwv heeft te kennen gegeven akkoord te gaan met een veroordeling in de proceskosten.

Aanleiding bestaat om het Uwv te veroordelen in de kosten voor rechtsbijstand die appellante in verband met de behandeling van het beroep en het hoger beroep redelijkerwijs heeft moeten maken. Deze kosten worden, ingevolge het Besluit proceskosten bestuursrecht begroot op € 1.518,- in beroep (1 punt voor het indienen van het beroepschrift en 1 punt voor het verschijnen ter zitting) en € 1.518,- in hoger beroep (1 punt voor het indienen van het hogerberoepschrift en 1 punt voor het bijwonen van de zitting), in totaal € 3.036,-.

Voor vergoeding van het betaalde griffierecht kan appellante zich rechtstreeks tot het Uwv wenden.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep veroordeelt het Uwv in de proceskosten van appellante tot een bedrag van € 3.036,-.

Deze uitspraak is gedaan door A.I. van der Kris, in tegenwoordigheid van E.X.R. Yi als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 24 augustus 2022.

(getekend) A.I. van der Kris

(getekend) E.X.R. Yi