Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2020:773

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
13-03-2020
Datum publicatie
31-03-2020
Zaaknummer
18/5711 ANW-PV
Rechtsgebieden
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Afwijzing aanvraag nabestaandenuitkering op grond van de Anw. De echtgenoot van appellante was niet verzekerd voor de Anw omdat hij ten tijde van zijn overlijden niet woonde of werkte in Nederland. Evenmin was de echtgenoot verzekerd op grond van Marokkaanse wetgeving. Ook is niet gebleken dat de echtgenoot heeft deelgenomen aan de vrijwillige verzekering voor de Anw.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

18- 5711 ANW-PV

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 3 oktober 2018, 18/34 (aangevallen uitspraak)

Partijen:

[appellante] te Marokko (appellante)

de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (Svb)

Datum uitspraak: 13 maart 2020

Zitting heeft: A. van Gijzen

Griffier: E.M. Welling

Ter zitting is verschenen: mr. M.F. Sturmans

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak.

Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen.

1. Appellante woont in Marokko. Haar echtgenoot is in Marokko overleden op 19 februari 2017. Hij ontving ten tijde van zijn overlijden een ouderdomspensioen op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW).

2. Appellante heeft een nabestaandenuitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet (Anw) aangevraagd. Bij besluit van 17 juli 2017 heeft de Svb deze aanvraag afgewezen op de grond dat de echtgenoot van appellante op de dag van zijn overlijden niet verzekerd was voor de Anw. Bij beslissing op bezwaar van 23 november 2017 (bestreden besluit) heeft de Svb het bezwaar van appellante tegen het besluit van 17 juli 2017 ongegrond verklaard.

3. Bij de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank het beroep van appellante tegen het bestreden besluit ongegrond verklaard. Hiertoe heeft de rechtbank overwogen dat de echtgenoot van appellante niet verzekerd was voor de Anw omdat hij ten tijde van zijn overlijden niet woonde of werkte in Nederland. Evenmin was de echtgenoot verzekerd op grond van Marokkaanse wetgeving. Ook is niet gebleken dat de echtgenoot heeft deelgenomen aan de vrijwillige verzekering voor de Anw.

4. In hoger beroep heeft appellante aangevoerd dat zij weduwe is en in aanmerking wenst te komen voor een nabestaandenuitkering.

5. Het oordeel van de rechtbank en de daaraan ten grondslag liggende overwegingen worden ten volle onderschreven. De situatie van appellante leidt niet tot een verplichting van de Svb om appellante in weerwil van de wettelijke bepalingen van de Anw een nabestaandenuitkering toe te kennen.

6. Het hoger beroep slaagt niet.

7. Voor een veroordeling in de proceskosten bestaat geen aanleiding.

Waarvan proces-verbaal.

De griffier Het lid van de enkelvoudige kamer

(getekend) E.M. Welling (getekend) A. van Gijzen

Tegen deze uitspraak kunnen partijen binnen zes weken na de datum van verzending beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad der Nederlanden (Postbus 20303, 2500 EH Den Haag) ter zake van schending of verkeerde toepassing van bepalingen over het begrip verzekerde.

DÉCISION

La Centrale Raad van Beroep (Cour d'Appel Centrale) statue

confirme la décision attaquée.

Par conséquent, décidée par M. le maître A. van Gijzen en présence de le maître

E.M. Welling en qualité de greffier, ainsi que prononcée en public, le 13-03-2020.

Les parties disposent d’un délai de six semaines à compter de la date d’envoi pour introduire un pourvoi en cassation contre cette décision devant la Cour de Cassation des Pays-Bas: Hoge Raad der Nederlanden (Postbus 20303, NL 2500 EH ’s-Gravenhage) au titre de la violation ou de la mauvaise application des dispositions concernant la notion de groupe d’assurés.