Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2020:2391

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
15-09-2020
Datum publicatie
12-10-2020
Zaaknummer
17/8066 PW-PV
Rechtsgebieden
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Onrechtmatige afwijzing aanvraag. Middeling bij belastingdienst leidt niet tot alsnog ontvangen zorgtoeslag. Verzoek schadevergoeding tot vergoeden misgelopen zorgtoeslag wordt toegewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

17 8066 PW-PV

Centrale Raad van Beroep

Meervoudige kamer

Datum uitspraak: 15 september 2020

Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant van 3 november 2017, 17/1374

Partijen:

[appellante] te [woonplaats] (appellante)

het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek (college)

Zitting hebben: O.L.H.W.I. Korte, K.M.P. Jacobs en P.J. Huisman

Griffier: D. Bakker

Namens appellante is mr. J.W. van de Wege verschenen. Het college heeft zich laten vertegenwoordigen door R. van Dijk.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep

- vernietigt de aangevallen uitspraak;

- veroordeelt het college tot vergoeding aan appellante van de schade tot een bedrag van € 1.079,-;

- veroordeelt het college in de proceskosten van appellante tot een bedrag van € 2.100,-;

- bepaalt dat het college het door appellante in eerste aanleg en in hoger beroep betaalde griffierecht van in totaal € 170,- vergoedt.

Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen.

Het college heeft de aanvragen van appellante om bijstand op grond van de Wet werk en bijstand met ingang van 4 februari 2014 en 18 juli 2014 afgewezen. Na beroep respectievelijk bezwaar is aan appellante met ingang van die data bijstand toegekend. Tussen partijen is niet in geschil dat de afwijzende besluiten onrechtmatig zijn. Ook is niet in geschil dat appellante door de nabetaling van de bijstand in een later belastingjaar schade heeft geleden tot een bedrag van € 1.079,- aan misgelopen zorgtoeslag en bijkomende kosten. Appellante heeft verzocht het college met toepassing van artikel 8:88 van de Algemene wet bestuursrecht te veroordelen tot vergoeding van die schade. De rechtbank heeft het verzoek afgewezen op de grond – voor zover van belang – dat appellante niet eerst de Belastingdienst heeft gevraagd om toepassing van middeling om de schade te beperken.

Gelet op het verhandelde ter zitting is tussen partijen niet meer in geschil dat middeling – zoals ook volgt uit algemene informatie van de Belastingdienst op internet – niet kan leiden tot alsnog ontvangen van de misgelopen zorgtoeslag. Dit betekent – zoals tussen partijen ook niet meer in geschil is – dat het verzoek moet worden toegewezen met gevolg dat de aangevallen uitspraak moet worden vernietigd.

Aanleiding bestaat om het college te veroordelen in de proceskosten van appellante. Deze kosten worden begroot op € 1.050,- in eerste aanleg en op € 1.050,- in hoger beroep, in totaal € 2.100,- voor verleende rechtsbijstand.

Waarvan proces-verbaal.

De griffier De voorzitter van de meervoudige kamer

(getekend) D. Bakker (getekend) O.L.H.W.I. Korte