Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2015:1486

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
07-05-2015
Datum publicatie
21-05-2015
Zaaknummer
14-6116 WWB
Rechtsgebieden
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Afwijzing verzoek om herziening uitspraak van de Raad. Overschrijding jaarstermijn.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

14/6116 WWB

Datum uitspraak: 7 mei 2015

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

Uitspraak op het verzoek om herziening van de uitspraak van de Raad van 23 juli 2013, 11/2677 WWB en 11/2678 WWB

Partijen:

[verzoeker] te [woonplaats] (verzoeker)

het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam (college)

PROCESVERLOOP

Verzoeker heeft op 4 november 2014 verzocht om herziening van de uitspraak van de Raad van 23 juli 2013, ECLI:NL:CRVB:2013:1107.

Het college heeft een verweerschrift ingediend.

Het verzoek is behandeld ter zitting van 24 maart 2015. Verzoeker is verschenen. Het college heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. A. Dinç.

OVERWEGINGEN

1. Bij besluiten van 22 maart 2010, na bezwaar gehandhaafd bij besluit van 18 juni 2010 (bestreden besluit), heeft het college over verschillende periodes de bijstand van verzoeker herzien (lees: deels ingetrokken en deels herzien) en de over die periodes gemaakte kosten van bijstand tot een bedrag van € 15.363,43 van hem teruggevorderd. Bij uitspraak van

24 maart 2011, 10/3055, heeft de rechtbank Rotterdam het beroep tegen het bestreden besluit ongegrond verklaard. Bij de uitspraak van 23 juli 2013, waarvan herziening wordt gevraagd, heeft de Raad die uitspraak bevestigd.

2. Op grond van artikel 8:119, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht kan de Raad op verzoek van een partij een onherroepelijk geworden uitspraak herzien op grond van feiten of omstandigheden die:

a. hebben plaatsgevonden vóór de uitspraak,

b. bij de indiener van het verzoekschrift vóór de uitspraak niet bekend waren en redelijkerwijs niet bekend konden zijn, en

c. waren zij bij de bestuursrechter eerder bekend geweest, tot een andere uitspraak zouden hebben kunnen leiden.

3. De Raad komt tot de volgende beoordeling.

3.1.

In het belang van de rechtseenheid moet voorop worden gesteld dat van degene die om herziening vraagt van een uitspraak mag worden verlangd dat hij niet onredelijk lang wacht met de indiening van dat verzoek. Een onredelijk laat ingediend herzieningsverzoek moet niet-ontvankelijk worden verklaard.

3.2.

Een verzoek om herziening wordt in de regel geacht onredelijk laat te zijn ingediend, indien het verzoek is ingediend meer dan één jaar nadat de indiener bekend is geworden met de daarin gestelde nova dan wel, indien geen nova zijn gesteld, na de datum van openbaarmaking van de uitspraak waarvan herziening wordt verzocht.

3.3.

De hiervoor onder 3.2 geformuleerde regel geldt niet voor het indienen van een verzoek om herziening van een uitspraak over een bestuurlijke boete. Een dergelijk verzoek is niet aan de vermelde termijn van één jaar gebonden.

3.4.

In deze zaak, die geen betrekking heeft op een uitspraak over de bestuurlijke boete, zijn geen nova gesteld. De stukken die verzoeker bij zijn verzoekschrift heeft gevoegd, maakten reeds deel uit van de stukken die aan de uitspraak van 23 juli 2013 ten grondslag hebben gelegen. Nu het herzieningsverzoek meer dan één jaar na de datum van openbaarmaking van die uitspraak is ingediend, en verzoeker geen feiten en omstandigheden heeft gesteld op grond waarvan een uitzondering moet worden gemaakt op de in 3.2 geformuleerde regel, is het verzoek om herziening onredelijk laat ingediend.

3.5.

Gelet op wat in 3.1 tot en met 3.4 is overwogen moet het herzieningsverzoek

niet-ontvankelijk worden verklaard.

4. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzoek niet-ontvankelijk.

Deze uitspraak is gedaan door P.W. van Straalen, in tegenwoordigheid van C.M. Fleuren als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 7 mei 2015.

(getekend) P.W. van Straalen

(getekend) C.M. Fleuren

MK