Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2013:745

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
10-06-2013
Datum publicatie
27-06-2013
Zaaknummer
12-2006 WAJONG-PV
Rechtsgebieden
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Proces-verbaal van mondelinge uitspraak. Weigering WAJONG-uitkering. Geen concrete medische gegevens voorhanden die een duidelijk beeld geven van de psychische belastbaarheid van appellante in de beoordelingsperiode van 8 januari 1993 tot 8 januari 1994. Zorgvuldig medisch onderzoek. Dat appellante geen bewijs van haar stellingen kan overleggen omdat de gegevens niet meer zijn bewaard, komt voor haar rekening en risico.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Centrale Raad van Beroep

12/2006 WAJONG-PV

Enkelvoudige kamer

Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Roermond van 12 maart 2012, 11/1341 (aangevallen uitspraak)

Partijen:

[appellante] te [woonplaats] (appellante)

de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv)

Zitting heeft: I.M.J. Hilhorst-Hagen

Griffier: K.E. Haan

Ter zitting zijn verschenen: Appellante in persoon, bijgestaan door haar gemachtigde

mr. H.M.J. Offermans. Namens het Uwv is verschenen mr. M.J.H.H. Fuchs.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak.

Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen:

1. Appellante is geboren op[geboortedag] 1976. Zij heeft op 20 januari 2011 een aanvraag ingediend voor een uitkering ingevolge de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong) wegens psychische klachten. De rechtbank heeft overwogen dat het Uwv terecht heeft geweigerd haar in aanmerking te brengen voor een Wajong-uitkering, omdat niet gebleken is dat zij op haar zeventiende jaar arbeidsongeschikt was. Hiertoe heeft de rechtbank - kort samengevat - overwogen dat er geen concrete medische gegevens voorhanden zijn die een duidelijk beeld geven van de psychische belastbaarheid van appellante in de beoordelingsperiode van[geboortedag] 1993 tot[geboortedag] 1994. Uit de rapportages van de verzekeringsartsen blijkt dat zij, met inachtneming van de beschikbare gegevens van de behandelend sector, de gezondheidstoestand van appellante in de relevante periode zorgvuldig hebben beoordeeld. Dat appellante geen bewijs van haar stellingen kan overleggen omdat de gegevens niet meer zijn bewaard, komt voor haar rekening en risico.

2.1. De Raad oordeelt dat de rechtbank dit met juistheid heeft overwogen. De verzekeringsartsen hebben uitgebreid beargumenteerd waarom appellante niet in aanmerking wordt gebracht voor een uitkering ingevolge de Wet Wajong. De rechtbank heeft terecht overwogen dat het voor rekening en risico van appellante komt om met objectieve medische gegevens over de datum in geding aannemelijk te maken dat zij beperkingen heeft. Zij is daar niet in geslaagd. De medische stukken die appellante in geding heeft gebracht hebben geen betrekking op de situatie van appellante op de datum in geding.

2.2. De Raad begrijpt dat appellante in een zeer moeilijke bewijsrechtelijke positie verkeert, maar kan op basis van de aanwezige gegevens niet komen tot een ander oordeel dan de rechtbank, zoals is weergegeven in de aangevallen uitspraak.

Waarvan proces-verbaal.

De griffier De voorzitter

K.E. Haan I.M.J. Hilhorst-Hagen

JvC