Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2012:BX8580

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
28-09-2012
Datum publicatie
01-10-2012
Zaaknummer
11-7332 AOW
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Schorsing uitkering op grond van de AOW. Niet-verschoonbare termijnoverschrijding. Appellante heeft niet met stukken onderbouwd dat zij gedurende de bezwaartermijn te ziek was om met het besluit naar een vertaler te gaan of anderszins hulp van een derde in te schakelen. De omstandigheid dat appellante op leeftijd en ongeletterd is, doet daar niet aan af. Niet is gebleken dat appellante niet in staat was haar belangen naar behoren te laten behartigen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

11/7332 AOW

Centrale Raad van Beroep

Enkelvoudige kamer

Uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 4 november 2011, 11/2598 (aangevallen uitspraak)

Partijen:

[A. te B.]

de Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank (Svb)

Datum uitspraak 28 september 2012.

PROCESVERLOOP

Appellante heeft hoger beroep ingesteld.

De Svb heeft een verweerschrift ingediend.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 31 augustus 2012. Appellante is niet verschenen. De Svb heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. A. Marijnissen.

OVERWEGINGEN

1.1. Bij besluit van 27 juli 2010 heeft de Svb met ingang van augustus 2010 de uitkering op grond van de Algemene Ouderdomswet van appellante geschorst, op de grond dat appellante na het overlijden van haar echtgenoot is hertrouwd.

1.2. Appellante heeft bij brief van 11 januari 2011, door de Svb ontvangen op 4 februari 2011, bezwaar gemaakt tegen het besluit van 27 juli 2010. Ten aanzien van de overschrijding van de bezwaartermijn heeft appellante aangevoerd dat zij ernstig ziek was en niemand kon vinden die aan haar de beslissing kon uitleggen. Bij het bestreden besluit van 11 april 2011 is het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard omdat de termijnoverschrijding in bezwaar niet verschoonbaar is.

2. De rechtbank heeft bij de aangevallen uitspraak het beroep tegen het bestreden besluit ongegrond verklaard.

3.1. De Raad is met de rechtbank van oordeel dat de termijnoverschrijding niet verschoonbaar is. Appellante heeft niet met stukken onderbouwd dat zij gedurende de bezwaartermijn te ziek was om met dat besluit naar een vertaler te gaan of anderszins hulp van een derde in te schakelen. De omstandigheid dat appellante op leeftijd en ongeletterd is, doet daar niet aan af. Tot slot is niet gebleken dat appellante niet in staat was haar belangen naar behoren te laten behartigen.

3.2. Uit overweging 4.2 volgt dat de aangevallen uitspraak moet worden bevestigd.

4. De Raad ziet geen aanleiding voor een proceskostenveroordeling.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak.

Deze uitspraak is gedaan door M.M. van der Kade, in tegenwoordigheid van M.R. Schuurman als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 28 september 2012.

(getekend) M.M. van der Kade

(getekend) M.R. Schuurman

NW