Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:CRVB:2012:BX7647

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
05-09-2012
Datum publicatie
19-09-2012
Zaaknummer
10-3628 AWBZ
Formele relaties
Eerste aanleg: ECLI:NL:RBROT:2010:2910, Bekrachtiging/bevestiging
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Socialezekerheidsrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Herroepen vaststelling eigen bijdrage door het CAK op nihil. CAK veroordeeld in de proceskosten aan betrokkene. Gelet op het verhandelde ter zitting en de beschikbare stukken merkt de Raad de door de gemachtigde aan betrokkene verleende rechtsbijstand als beroepsmatig verleende rechtsbijstand. De stelling van het CAK slaagt niet.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

gerectificeerde uitspraak 10/3628 AWBZ

Centrale Raad van Beroep

Meervoudige kamer

Uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 12 mei 2010, 09/4208 (aangevallen uitspraak)

Partijen:

CAK B.V. (het CAK)

[A. te B.]

Datum uitspraak 5 september 2012.

PROCESVERLOOP

Het CAK heeft hoger beroep ingesteld.

Namens betrokkene heeft mr. J.F. van Dijk een verweerschrift ingediend.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 21 maart 2012. Het CAK heeft zich laten vertegenwoordigen door mr. M.A.H. Gatzen. Voor betrokkene is verschenen mr. Van Dijk.

OVERWEGINGEN

1. Voor een uitgebreidere weergave van de in dit geding van belang zijnde feiten en omstandigheden wordt verwezen naar de aangevallen uitspraak. De Raad volstaat met het volgende.

2. De rechtbank heeft bij de aangevallen uitspraak het beroep tegen het besluit op bezwaar van 3 november 2009 gegrond verklaard, dat besluit vernietigd en bepaald dat de eerdere besluiten van het CAK over het vaststellen van de eigen bijdrage van betrokkene over de periode van 1 januari 2008 tot en met 30 oktober 2008 worden herroepen en dat de eigen bijdrage over die periode wordt vastgesteld op nihil. Verder heeft de rechtbank het CAK veroordeeld in de proceskosten tot een bedrag van € 874,--, te betalen aan betrokkene.

3. Het CAK heeft ter zitting het hoger beroep beperkt tot het standpunt dat het ten onrechte is veroordeeld tot het vergoeden van proceskosten aan betrokkene, omdat niet is gebleken dat de gemachtigde van betrokkene beroepsmatig rechtsbijstand heeft verleend.

4. Artikel 8:75 van de Algemene wet bestuursrecht geeft de rechtbank de bevoegdheid om een partij te veroordelen in de kosten die een andere partij in verband met de behandeling van het beroep bij de rechtbank redelijkerwijs heeft moeten maken.

5. De Raad heeft geen reden om het oordeel van de rechtbank onjuist te achten. Gelet op het verhandelde ter zitting en de beschikbare stukken merkt de Raad de door de gemachtigde Van Dijk aan betrokkene verleende rechtsbijstand aan als beroepsmatig verleende rechtsbijstand. De stelling van het CAK slaagt niet.

6. Het vorenstaande betekent dat het hoger beroep niet slaagt en dat de aangevallen uitspraak moet worden bevestigd.

7. De Raad ziet geen aanleiding voor een veroordeling in de proceskosten.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep

- bevestigt de aangevallen uitspraak voor zover aangevochten;

- bepaalt dat van het CAK een griffierecht van € 448,-- wordt geheven.

Deze uitspraak is gedaan door R.M. van Male als voorzitter en H.J. de Mooij en M.I. ’t Hooft als leden, in tegenwoordigheid van P.J.M. Crombach als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 5 september 2012.

(getekend) R.M. van Male

(getekend) P.J.M. Crombach

NK